Treurigheid in de Delftse regio

Aad van der Knaap loopt al vele jaren mee in het regionale – en zeker Delftse -voetbalwereldje. Ooit bestuurslid bij DHC, lid van jeugdcommissie en jeugdtechnische commissie van de toenmalige Haagse Voetbal Bond en al weer vele jaren een gewaardeerd fotograaf bij Haaglanden Voetbal. Aad van der Knaap (foto) maakt zich zorgen over het prestatieve voetbal in de Delftse regio, schreef zijn gedachten op en vertrouwde de tekst toe aan zijn facebookpagina.

 

Nu de overschrijvingen en degradaties in de voetbalsport bekend zijn wil ik betreffende de Delftse regio mijn visie geven over het afgelopen voetbalseizoen.

Tot mijn verdriet moet ik constateren dat het in de Delftse regio niet erg positief is geweest. Met andere worden, het is in de regio gewoon slecht gesteld met de voetbalsport. SEP duikelde na twee achtereenvolgende degradaties naar de kelder van de Nederlandse voetbalcompetitie – de vijfde klasse – waar de vereniging gezelschap krijgt van DVC en dvv Delft.

Full Speed zal in de vierde klasse, na eveneens twee achtereenvolgende degradaties, moeten proberen het verloren terrein weer terug te veroveren. Concordia, één van de grootste verenigingen uit Delft, moet het komende seizoen het in de vierde klasse gaan proberen, waarin de fysieke gesteldheid van de speler een voorname rol speelt.

Het wordt eentonig, maar ook Concordia maakte in twee jaar tijd twee stappen achteruit. In de derde klasse vinden we DHC en Vitesse Delft terug die enkele jaren geleden de toonaangevende clubs in de regio waren. Beide degradeerden uit de tweede klasse met de aantekening, dat DHC in de laatste twee jaar van de eerste naar de derde klasse duikelde. sv Den Hoorn degradeerde samen met sv Nootdorp naar de tweede klas. De Delftse hoop in bange dagen was op sv Wippolder gevestigd. De blauw-witten waren lang in de strijd om een plaats in de vierde divisie.

RKDEO en Oliveo hebben het goed gedaan in het jaar van de versterkte degradatie dat voor een evenwichtige piramideopbouw moet gaan zorgen. Dan blijven vv Schipluiden, Ariston‘80 en DSVP nog over die in dezelfde klasse uitkomen als het afgelopen seizoen. De Delftse voetbalgemeenschap, met haar 109.573 inwoners, moet toch eens gaan nadenken wat de oorzaak van deze terugval is. Alleen breedtesport doet geen aantrekkingskracht uitoefenen om voor jeugdigen aan sport te gaan doen, denk ik.

Aad van der Knaap

 

Lees verder