Rayo Vallecano spint garen bij mogelijke transfer van EK-sensatie Andrei Rațiu

De Roemeens international Andrei Rațiu (foto) speelt zich nadrukkelijk in de kijker tijdens het EK 2024, dat momenteel in diverse steden in Duitsland wordt gehouden.

Tekst: Peter Petit

Volgens het gezaghebbende Spaanse sportblad Marca hengelen intussen Brighton, Brentford en Atalanta naar de gunsten van  Rațiu, die als huurling na een vervroegd afscheid in het seizoen 2020-2021 tot slechts tien wedstrijden in de kleuren van ADO Den Haag kwam.

Aandacht

Rațiu, bijnaam Sonic, egel, genoemd naar een snelle en kleine videogamekarakter, speelde tot nu toe alle drie de groepswedstrijden voor de tijdens dit EK zo verrassend goed voor de dag komende ‘driekleuren’, dinsdag als winnaar van groep E, tegenstander van Oranje in de achtste finale. Vooral in de laatste groepswedstrijd tegen Slowakije vestigde Rațiu de aandacht op zich, niet in het minst door zijn blauw geverfde haren, maar vooral door zijn opgemeten topsnelheid van 35 km p/u. In Duitsland ontpopt Rațiu zich als één van de beste rechtsbacks van dit toernooi, samen met Ramos Carvajal (Spanje), Stefan Posch (Oostenrijk) en Walter Kimmich (Duitsland).

Rayo Vallecano

De uit Aiud (Transsylvanië) afkomstige en in het Spaanse Teruel opgegroeide Rațiu, wordt door kenners van het Roemeense voetbal al vergeleken met twee van zijn eminente voorgangers, Dan Petescu en Casmir Contra. Op 13-jarige leeftijd meldde Villareal zich voor het jonge talent, dat vervolgens vooruitgang boekte bij ADO Den Haag en SD Huesca.

Transfer

Afgelopen seizoen kwam Rațiu uit voor Rayo Vallecano waar men zich intussen in de handen wrijft over een mogelijke, belangrijke, transfer. De ploeg uit de Madrileense wijk Vallecas betaalde slechts 500.000 euro voor Rațiu, en heeft inmiddels laten weten bereid te zijn om hem te verkopen voor een bedrag van tien miljoen euro, een bedrag dat bij een vervolg van het succes van de sensatie van dit EURO 24 alleen nog maar zal stijgen.

Lees verder