Ook KNVB doet oproep aan kabinet: ‘Geen hogere BTW’

Woensdag debatteerde de Tweede Kamer met het nieuwe kabinet over de regeringsverklaring. Als coalitie vanuit de sport, nieuws, boeken, cultuur, evenementen- en horecabranche deed de KNVB daarom een dringend beroep op de politieke partijen in de Tweede Kamer en het kabinet om de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% te heroverwegen.

De KNVB meldt op haar website:

Als brede coalitie willen we graag het gesprek aangaan met het nieuwe kabinet om de btw-verhoging te voorkomen. Economische analyses tonen aan dat een verhoging zal leiden tot 1,5 miljoen minder festivalbezoeken en 900.000 minder bezoeken aan podiumkunsten. Daarnaast gaat de Rijksoverheid ervan uit dat de verhoging van het btw-tarief op sportbeoefening ertoe leidt dat 500.000 Nederlanders dreigen te stoppen met sporten. Ook zal een jaarlijkse investering van 3,5 miljoen euro in het amateurvoetbal en vrouwenvoetbal wegvallen.

Impact

De btw-verhoging op overnachten raakt niet alleen de hotellerie en binnenlandse toeristen, maar maakt Nederland ook minder aantrekkelijk als vakantiebestemming. Dit heeft grote impact op andere sectoren zoals cultuur, musea, horeca, retail en vervoer. Bovendien verwacht 82% van de zzp’ers in de cultuur en mediasector dat de btw-maatregel hen gaat raken in hun inkomen. Dit betekent concreet een verlies aan inkomen van 160 miljoen euro voor de cultuursector.

Houd Nederland leuk en gezond

De voorgestelde verhoging legt een extra belasting op de vrijetijdsbesteding, nieuwsgierigheid en gezondheid van miljoenen Nederlanders. De toegankelijkheid en betaalbaarheid van sport, nieuws, boeken, cultuur en logies komt verder onder druk te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat na een significante prijsverhoging, grote groepen mensen cultuur, evenementen, sport, horeca en nieuws niet langer kunnen betalen en noodgedwongen moeten afhaken met alle maatschappelijke gevolgen van dien.

Denk er eens aan de volgende dingen te moeten missen: de glimlach van een kind bij zijn eerste voetbalwedstrijd, de ontroering bij een theatervoorstelling, wegdromen bij een mooi boek, weten wat er speelt in je buurt, losgaan bij een concert en de gezelligheid van een weekendje weg met familie. Dat staat voor alle Nederlanders op het spel.

Dringend beroep op Tweede Kamer en kabinet

De KNVB en veel andere organisatie doen een dringend beroep op de politieke partijen in de Tweede Kamer om de invloed aan te wenden en het kabinet te verzoeken deze lastenverzwaring te heroverwegen. Het is van essentieel belang dat de toegankelijkheid van cultuur, sport, horeca, boeken, evenementen en nieuws voor alle Nederlanders gewaarborgd wordt.

Ale betrokken partijen, de KNVB voorop, gaan dan ook graag in gesprek met het kabinet en de overheid om onze ideeën te delen en samen te werken aan het belang van een bloeiend cultureel, sportief en maatschappelijk leven. De btw-verhoging kost Nederland op lange termijn meer dan dat de bezuinigingen op korte termijn opleveren en dat is niet acceptabel.

Namens de volgende partijen:

NOC*NSF
KNVB
Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie
Supporterscollectief
Koninklijke Horeca Nederland
Kunsten ’92
De Creatieve Coalitie
Federatie Cultuur
Federatie Creatieve Industrie
CPNB
NDP Nieuwsmedia
Platform Ondernemende Sportaanbieders
De Nederlandse Vereniging van Journalisten
Erfgoedplatform
Kunstenbond
VVTP
Vereniging van Evenementenmakers VVEM
Vereniging Nederlandse Poppodia en-Festivals VNPF
De Federatie Auteursrechtbelangen
De Akademie van Kunsten
De Zaak Nu
ENCORE
Platform ACCT
Koornetwerk Nederland
De Popcoalitie
De Alliantie van Evenementenbouwers
BAM popauteurs
Vereniging Rembrandt
De Nederlandse Vechtsportbond
Mediafederatie
Koninklijke Boekverkopersbond
Goede Doelen Nederland
Taskforce Culturele en Creatieve Sector
Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK)
Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
VOB
Museumverenigjng
Vereniging van Nederlandse Orkesten VvNO
CultuurConnectie

(Bron: KNVB)

Lees verder