Schouten weer belangrijk voor Oranje, Aké degelijk en debuut Joshua Zirkzee

Het Nederlands elftal klopt met de nodige moeite Turkije met 2-1en plaatst zich daarmee voor de halve finale van het Europees kampioenschap. Woensdag is daarin Engeland de volgende tegenstander. Kort aandacht voor de spelers, die ‘iets’ hebben met onze regio.

Tekst: Ton Beije      |     Foto’s: Orange Pictures

Jerdy Schouten (kopfoto) groeide op in de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Een blessure hield hem geruime tijd van de velden. Na ADO den Haag belandde hij bij Telstar en daarna Excelsior. Met een vertrek naar Italië begon zijn opmars. Nu speelt hij bij kampioen PSV. Zijn arbeid bij Oranje valt niet altijd op. Toch had hij weer een aandeel in de wedstrijd tegen Turkije in de aanloop naar de gelijkmaker. Even leek hij aangeslagen met een knieblessure na een charge, maar hij kon de wedstrijd volmaken en werd ook – terecht – niet gewisseld door coach Ronald Koeman.

Nathan Aké

Nathan Aké, ooit begonnen bij Wilhelmus en via de jeugd van onder meer ADO Den Haag in Engeland terecht gekomen en nu spelend bij grootmacht Manchester City. Naké had een lastige avond met de op snelheid counterende Turken. Het leverde hem ook een gele kaart op. Met zijn optreden haalde Aké een voldoende. Diep in de tweede helft werd hij vervangen door Micky van der Ven.

Joshua Zirkzee (midden)

Voor spits Joshua Zirkzee was het een bijzondere avond. Hij kwam op het laatste moment bij de selectie, terwijl hij al op vakantie was in Mexico. Hij maakte tegen het einde van de wedstrijd zijn debuut in Oranje. Zirkzee speelde ook in de jeugdopleiding van ADO Den Haag en werd daar door Feyenoord weggeplukt. Na te hebben gespeeld bij Bayern München en op huurbasis bij Parma en Anderlecht, maakt hij nu furore in Italië bij FC Bologna.

Vreugde

Natuurlijk veel vreugde na de winst op Turkije bij de fans op de tribune en op veel Nederlandse pleinen en kroegen. Maar ook de spelers bouwden een waar feestje in de kleedkamer, waar ze dansend en springend meezongen met het alom bekende ‘Viva Hollandia’ van Walter Kroes. De beelden van OnsOranje spreken voor zich!

Lees verder