Mario van der Ende: ,,Je mag toch kwalitatief betere arbitrage verwachten”

Direct na afloop van de halve finale tussen Oranje en Engeland was de door de Duitse arbiter Zwayer gegeven strafschop aan Engeland een punt van discussie.

Vrijwel iedereen was het erover eens, dat de VAR zich absoluut niet met deze situatie had moeten bemoeien. Zelfs aan Engelse zijde werd er in de media al gesproken over een belachelijke penalty!

Hagenaar en zelf oud-topscheidsrechter Mario van der Ende (foto) zei: ,,De strafschop kan ik via de spelregels nog wel verdedigen, maar je mag tijdens een halve finale van het EK toch zeker wel kwalitatief betere arbitrage verwachten.”

Stelliger

Virgil van Dijk merkte op: ,,Het zegt alles dat de scheidsrechter zo snel naar binnen gaat.” Bondscoach Ronald Koeman was nog veel stelliger in zijn mening. ,,Dit was absoluut geen strafschop. Aan dit soort beslissingen gaat het voetbal kapot.” De beslissingen van scheidsrechter Zwayer waren niet altijd in het voordeel van Oranje. Koeman gaf te kennen geen fan van hem te zijn, maar wilde niet meer woorden aan hem vuil maken.

Nathan Aké

En zo is er in de laatste minuut van de wedstrijd door de treffer van invaller Watkins een hard  einde gekomen aan dit EK-avontuur. De pijn van het missen van de finale tegen Spanje, de op zijn minst twijfelachtige strafschop en dat in de laatste minuut gescoorde doelpunt, zal nog wel even blijven hangen.

Jerdy Schouten

De spelers in Oranje met roots in Den Haag, Nathan Aké (Wilhelmus- en ADO-jeugd) en Jerdy Schouten (ADO-jeugd en beloftenteam) kunnen terugkijken op een goed EK. Ook in de laatste ontmoeting tegen Engeland scoorden zij ‘een hoog cijfer’ volgens de kenners. Joshua Zirkzee (ex-ADO-jeugd) mocht zijn debuut maken in de kwartfinale en kwam ook nog heel even aan spelen toe tegen Engeland.

Joshua Zirkzee (midden)

(Foto’s Oranje-spelers: Orange Pictures)

Lees verder