Al ruim een jaar ontvangt het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) vragen en signalen vanuit sportverenigingen over de WBTR en de gevolgen voor bestuurdersaansprakelijkheid.
Een grote groep vrijwillige verenigingsbestuurders maakt zich als privépersoon zorgen over de toenemende risico’s op het gebied van hoofdelijke aansprakelijkheid. Als vrijwillige bestuurders in privépersoon eenvoudig en snel aansprakelijk gesteld worden, dan vormt dat een risico voor het hele verenigingsleven. RVVB doet op dit moment gericht onderzoek onder verenigingsbestuurders naar wat er speelt rond bestuurdersaansprakelijkheid en verzekeringen in het sportverenigingsleven. Binnenkort publiceert RVVB haar bevindingen.
Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is een nieuwe wet die op 1 juli 2021 in werking is getreden. Het doel van deze wet is om het bestuur van rechtspersonen, zoals verenigingen te verbeteren en misstanden te voorkomen. De WBTR verduidelijkt de aansprakelijkheid van bestuurders. Bij (verondersteld) ernstig verwijtbaar handelen, met name bij fraude of ernstig taakverzuim bij een faillissement, kunnen bestuurders hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Tijdens de introductie van de wet werd door experts gezegd dat een vrijwillige verenigingsbestuurder niet hoefde te vrezen voor deze nieuwe wet, de soep zou niet zo heet gegeten worden. Uit zorgwekkende signalen blijkt nu dat vrijwillige bestuurders wel degelijk enorme last en problemen kunnen ondervinden. Advocaten en curators lijken in de praktijk toch van de mogelijkheid om vrijwillige bestuurders hoofdelijk aansprakelijk te stellen gebruik te maken. De weg van een eerste claim tot een definitieve gerechtelijke uitspraak is lang. Los van de uitspraak kan de schade financieel, emotioneel, thuis en op het werk enorm zijn door alleen al de weg naar de uitspraak toe. RVVB wil daarom een beter beeld krijgen bij het functioneren van de wet in de dagelijkse praktijk en de risico’s voor verenigingsbestuurders en het verenigingsleven in het algemeen.
Gesprekken en enquête
RVVB volgt sinds de zomer van 2023 verschillende casussen waarbij verenigingsbestuurders in de juridische problemen zijn gekomen. In sommige gevallen zijn de bestuurders ook voor de rechtbank en of een geschillencommissies beland die juridisch bindende uitspraken mag doen. In oktober 2024 is onder 6.000 sportverenigingen een enquête verspreid en zijn er 20 verenigingsbestuurders geïnterviewd. De uitkomsten worden medio november gepubliceerd.