Elke week zetten ruim 400.000 vrijwilligers zich in bij een voetbalclub. Trainers, scheidsrechters, mensen in de kantine en nog heel veel anderen zorgen ervoor dat er ieder weekend gevoetbald kan worden. Oftewel: zonder vrijwilligers, geen voetbalvereniging.
Het is dan ook ontzettend belangrijk om je vrijwilligers te bedanken voor hun inzet, zodat zij zich gewaardeerd voelen en actief willen blijven bij de club. Daarom organiseert Vitesse Delft al vijf jaar op een rij een vrijwilligersdiner.
Restaurant
Voor het vrijwilligersdiner wordt de kantine van Vitesse Delft iedere december omgetoverd tot een soort restaurant. De tafels zijn netjes gedekt en de spelers van het eerste lopen rond om het eten te serveren. Ze zijn voor de gelegenheid wat chiquer gekleed dan op een gemiddelde wedstrijddag. Achter de bar staat de technische staf van het eerste elftal. Het is een bedankje van het hoogste team voor de support die ze tijdens wedstrijden vanaf de zijkant krijgen. Door de sfeer en de aankleding van de activiteit – meestal staan er ook al kerstbomen – is het eigenlijk ook meteen een kerstdiner.
Cachet
“Het begon ooit gewoon als een vrijwilligersavond”, vertelt Harold Koster, sinds dit seizoen secretaris, maar al langer actief als bestuurslid. “Op een gegeven moment besloten we er iets meer cachet aan te geven en het wat uit te breiden. Nu is het nog steeds een vrijwilligersavond, maar dan in de vorm van een diner.”
Menu
Dat levert meestal zo’n honderd aanwezigen op, uit alle lagen van de club: van de organisator van het jaarlijkse oliebollentoernooi tot de scheidsrechters, en alles daartussenin. Vaak worden ook hun partners uitgenodigd. Het frietje met de frikandel zoals die in het weekend regelmatig over de toonbank gaat, maakt tijdens het diner even pas op de plaats. Koster: “We stellen vooraf een mooi menu samen voor de vrijwilligers. Ze kunnen kiezen uit een aantal gerechten en geven hun keuze van tevoren aan ons door. Sommige jaren werd het eten verzorgd door ouders die dat leuk vonden of een horeca-achtergrond hadden, de laatste jaren hebben we een cateringbedrijf ingehuurd.”
Waardering
Het vrijwilligersdiner is in het leven geroepen om de vrijwilligers te bedanken. Het voortbestaan van veel amateurverenigingen valt of staat immers met hun inzet en dat is bij Vitesse Delft niet anders. Met een activiteit als een diner toon je als vereniging je waardering voor het werk dat zij verzetten om de club en het voetballen tot een succes te maken. Daarnaast gebruikt Vitesse Delft de avond om jubilarissen in het zonnetje te zetten. “Ieder jaar heb je wel clubmensen die op dat moment precies twintig, dertig, veertig of zelfs nog meer jaren betrokken zijn bij de club. Het vrijwilligersdiner is een mooi moment om hen een bosje bloemen en een speldje te geven en om een paar mooie woorden te spreken.”
Boost
Als mogelijke bijvangst geven activiteiten als een vrijwilligersdiner ook het imago van je vereniging een extra boost. In de wandelgangen van het dorp, de stad of de regio sta je dan toch te boek als die club waar de vrijwilligers vanwege hun verdiensten echt in het zonnetje worden gezet. Dat kan in de toekomst zomaar nieuwe trainers, scheidsrechters, bestuurders of andere welwillende jeugdleden of ouders opleveren!
Vrijwilliger of niet
Wil jij als vereniging ook je vrijwilligers (nog meer) waarderen en zou je ook een vrijwilligersdiner willen organiseren? Vitesse Delft kent inmiddels de fijne kneepjes van het vak en dus vragen we Koster nog om enkele tips. “Het is belangrijk om goed na te gaan wie precies je vrijwilligers zijn. Iemand die in een heel seizoen één keer een halfuurtje heeft bijgesprongen om naar een uitwedstrijd te rijden, is niet meteen een vrijwilliger. Dat is soms lastig. Van de ene kant denk je: wie zijn wij eigenlijk om te zeggen wie er genoeg doet en wie niet? Van de andere kant wil je niet de hele vereniging gaan uitnodigen, want dan sla je de plank mis en doe je degenen die elke week in de weer zijn eigenlijk tekort. Daarom communiceren we wel altijd op onze website dat je even contact moet opnemen als je niet bent uitgenodigd, maar wel vind dat je uitgenodigd had moeten worden.”
Dank
En als tweede advies: “Wij hebben bij ons diner geen tafelschikking. Je kunt gaan zitten waar je wil. Natuurlijk zie je dan dat de vrijwilligers die elkaar kennen wel naar elkaar toetrekken. Dat is niet erg, want het is geen kennismakingsavond, het is een manier om onze dank naar de vrijwilligers uit te spreken. Wil je voor de vrijwilligers toch graag de mogelijkheid creëren om wat meer met anderen in gesprek te raken, dan kun je overwegen om het diner in buffetvorm te doen. Daardoor gaan mensen meer aan de wandel en komen ze ook eens te zitten naast vrijwilligers die ze niet elke zaterdag spreken. Wij denken er wel over om dat dit jaar te gaan doen.”
Ergens in de komende weken ontvangen de vrijwilligers van Vitesse Delft hun uitnodiging voor het diner, dat dit jaar op vrijdag 13 december zal plaatsvinden. Naarmate het dichterbij komt, gaat het steeds meer leven op de vereniging. Koster kijkt er in ieder geval al naar uit. “Het levert altijd een hoop positieve reacties en blije gezichten op.”
(Bron: KNVB, foto: Moshe Amsalem)