Refugee Referees wint MVP award voor diversiteit en inclusie

Het Refugee Referees programma heeft de MVP (Michael van Praag) award gewonnen. Dit is de jaarlijkse prijs voor een individu of collectief dat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de bevordering van inclusie, toegankelijkheid of diversiteit binnen het betaald- of amateurvoetbal. De initiatiefnemers ontvingen de award uit handen van KNVB-bondsvoorzitter Frank Paauw.

Geen enkele voetbalclub is blij als een veld moet worden geofferd voor woningbouw. Maar bij AVV Zeeburgia in Amsterdam zagen ze toch ook een kans toen naast hun sportpark een complex voor statushouders en starters verrees. Zo ontstond in 2019 het idee om de statushouders op te leiden tot clubscheidsrechters. Daarmee wordt bijgedragen aan zowel hun integratie, als aan de welkome aanwas van nieuwe scheidsrechters. Veel van hen volgden uiteindelijk ook de KNVB scheidsrechtersopleiding. Refugees Referees is onderdeel van AVV Zeeburgia’s ‘inclusive community’ programma en wordt ondersteund door het Amsterdamse Stadsdeel Oost en verschillende andere partijen. Zie ook dit artikel.

Jury

Volgens de jury van de MVP award is Refugee Referees een inspirerend voorbeeld van hoe voetbal een positieve maatschappelijke bijdrage levert aan de lokale gemeenschap. Het programma zorgt niet alleen dat statushouders onderdeel worden van de voetbalgemeenschap, maar stimuleert ook hun persoonlijke ontwikkeling en integratie in de samenleving. Het draagt bij aan het overbruggen van de kloof tussen statushouders en de lokale gemeenschap. Voetbal speel en beleef je tenslotte nooit alleen, zo leer je elke week nieuwe mensen kennen. Refugee Referees is bovendien een inspirerend initiatief voor andere verenigingen, die het programma als een blauwdruk kunnen gebruiken.

De jury van de MVP award bestaat uit vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal. Naast KNVB-bondsvoorzitter Frank Paauw zijn dat ook Mohammed Allach (technisch directeur RKC Waalwijk), Marijke Krabbenbos (voorzitter GeuzenMiddenmeer), Stanley Menzo (trainer/oud-speler), Jacinta Lieuwes (lid Commissie Mijnals) en Sander de Brito Roque (scheidsrechter).

Nominaties

De jury had nog twee mooie initiatieven voor de MVP award genomineerd: oud-voetballers Wout Brama en Maud Roetgering, die twee kinderboeken hebben uitgebracht over een voetbalteam, discriminatie en inclusiviteit, en de Joodse Jules en Palestijnse Mahmoud. Zij voetballen samen bij S.V. Enkhuizen en als de oorlog in Gaza begint, besluiten ze hun gesprekken ook voor de klas te houden om zo een brug te slaan naar meer wederzijds begrip.

‘Pact van Praag’

Tijdens het afscheid in 2019 van oud-bondsvoorzitter Michael van Praag, een zeer bevlogen voorvechter van diversiteit en inclusie in het voetbal, werd door hem en zijn opvolger Just Spee het ‘Pact van Praag’ ondertekend. Hierin staan acht speerpunten waarmee de KNVB zich inzet voor bevordering van inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal. Eén van deze speerpunten is het uitreiken van de MVP award.

 

 

Lees verder