Nederland kent veel bondscoaches, ook op de amateurvelden staan de beste stuurlui aan wal. Tijd om van de trainer eens uitleg te krijgen waarom bepaalde beslissingen worden genomen en op basis waarvan. Op de website van FC ’s-Gravenzande een interessant artikel met een ‘kijkje achter de schermen’. Het blijkt allemaal om data te draaien, zo blijkt uit de uitleg van de hoofdtrainer van FC ’s-Gravenzande, Mike Jonk (foto).
In het moderne voetbal speelt data-analyse een steeds grotere rol. Niet alleen op het hoogste niveau, maar ook binnen FC ’s-Gravenzande wordt data ingezet om spelers beter te maken, blessures te voorkomen en tactische beslissingen te onderbouwen. Trainer Mike Jonk neemt ons mee in de manier waarop hij en zijn staf gebruikmaken van deze informatie.
Van GPS-hesjes tot Live Monitoring
Tijdens elke training en wedstrijd dragen de spelers een GPS-hesje met een tracker. Deze apparatuur registreert allerlei gegevens, zoals de totale afstand die een speler aflegt, het aantal meters boven de 20 km/u en 25 km/u, en het aantal sprints, acceleraties en deceleraties. “Eigenlijk houden we alle fysieke prestaties bij die een speler tijdens een training en wedstrijd levert,” legt de trainer uit.
Sinds dit seizoen is het zelfs mogelijk om deze data live te monitoren. “Bij thuiswedstrijden kunnen we direct meekijken, maar bij uitwedstrijden is dat door internetproblemen soms lastiger.” Live monitoring helpt de staf om direct inzicht te krijgen in de belasting van spelers en op tijd in te grijpen als dat nodig is.
Blessurepreventie en belastingsopbouw
Eén van de grote voordelen van data-analyse is dat het helpt bij blessurepreventie. “Vroeger was het vaak een vast gegeven dat een speler die terugkwam van een blessure bijvoorbeeld één helft of een uur mocht spelen. Nu kijken we veel gerichter naar de belasting over een hele week en proberen we die stapsgewijs op te bouwen op basis van de gegevens die we hebben. Zo zorgen we ervoor dat spelers fitter worden en steeds meer aankunnen.”
Soms leidt dit tot wissels die voor buitenstaanders onverwacht lijken. “Sommige wissels maken we puur om een speler niet te overbelasten. Als we zien dat een speler zijn maximale belasting al heeft bereikt, wisselen we hem soms om risico’s te vermijden. Het is belangrijk om niet alleen naar de wedstrijd van die dag te kijken, maar ook naar de wedstrijden die nog komen.”
Wissels
De wijziging in wisselregels: drie wisselmomenten met maximaal vijf wissels. “Maar wat veel mensen niet weten, is dat de rust niet meetelt als wisselmoment. Dat betekent dat we in de rust een extra wissel kunnen doorvoeren zonder dat dit invloed heeft op onze drie momenten in de tweede helft. Dit geeft ons extra flexibiliteit.”
Daarnaast wordt er ook strategisch gewisseld. “Als we in de tweede helft pas onze eerste wissel doen, wisselen we regelmatig meteen twee spelers. Anders loop je het risico dat je op het einde van de wedstrijd nog drie wissels tegelijk moet doen, wat je opties beperkt.”
Videobeelden en statistieken
Naast de fysieke data wordt er ook structureel gebruikgemaakt van statistieken. Dat gaat van het aantal verstuurde passes en de passnauwkeurigheid tot hoe vaak we in het laatste derde van het veld komen. Door deze statistieken te analyseren, zien we hoe we als team groeien.”
Dat groeiproces is zichtbaar in de speelwijze van het team. “Aan het begin van het seizoen moesten we vaker kiezen voor de lange bal en gokken op de tweede bal of standaardsituaties. Nu creëren we kansen vanuit ons eigen positiespel. We hebben steeds vaker controle over wedstrijden, zowel met als zonder bal.”
Uitdaging van een hoger niveau
Het team speelt dit seizoen op een hoger niveau, wat de uitdagingen groter maakt. “Vorig jaar konden we wedstrijden ook winnen als we minder goed speelden. Dit seizoen worden die fouten afgestraft. We moeten iedere week top zijn, geconcentreerd blijven en ons niveau constant verhogen.”
Ondanks die uitdagingen is de trainer positief over de ontwikkeling. “We maken grote stappen en groeien als ploeg. Natuurlijk willen we elke week winnen, maar het belangrijkste is dat we blijven verbeteren. Als we dat blijven doen, ben ik ervan overtuigd dat we dit seizoen gaan handhaven.”
“Met de combinatie van data, tactische keuzes en een duidelijke visie werkt de staf stap voor stap aan een sterker en fitter team. En terwijl de buitenwereld soms vraagtekens zet bij bepaalde wissels of keuzes, zit er altijd een doordachte strategie achter.”