Het aanbod van Besturen met Impact is uitgebreid met een driedaags programma. Eind januari kwamen vijftien bestuurders uit het hele land naar de KNVB Campus voor de eerste editie. Ze wisselden ervaringen uit, werkten aan persoonlijke verdieping en gingen aan de slag met een fictieve casus. Alles in de inspirerende topsportomgeving van de campus.
Ze zijn al omgedoopt tot de Klas van 2025. De eerste lichting bestuurders van vijftien verschillende amateurverenigingen met diverse achtergronden. De groep was met zorg samengesteld. Relatief jong of net nieuw in een bestuurdersrol, een goede mix van mannen en vrouwen, met verschillende rollen. En vooral oprecht nieuwsgierig naar persoonlijke ontwikkeling als bestuurder.
Persoonlijke ontwikkeling
Bij deze nieuw opgezette Besturen met Impact: Driedaagse staat persoonlijke ontwikkeling en impact maken centraal. Voetbalbestuurders krijgen de kans om zichzelf te verdiepen, waardevolle inzichten op te doen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat gebeurt via workshops, interactieve sessies en reflectie-activiteiten. Deelnemer verblijven op de KNVB Campus in Zeist, waar alles is geregeld, inclusief overnachtingen en maaltijden.
Community creëren
Het inhoudelijke programma is vormgegeven door Efekto dat is gespecialiseerd in organisatieadvies en training. Sander de Brito Roque en Pim Hemink fungeerden als leercoaches. “Dit driedaagse programma is als een snelkookpan”, vertelt De Brito Roque. “Het doel is de bestuurders persoonlijk te ontwikkelen en te verdiepen met kennis. De centrale vragen zijn: wie ben ik als bestuurder? En hoe verhoud ik mij in die rol binnen de vereniging? Daar gaan we met elkaar mee aan de slag, als een soort community.”
Veilige omgeving
Om dat voor elkaar te krijgen was het belangrijk dat er in korte tijd een veilige omgeving werd gecreëerd. Zodat alle deelnemers zich durfden uit te spreken. De leercoaches kregen dat voor elkaar door het informatieve aan het luchtige te koppelen. Zo begon de eerste dag met een wandeling in het bos, waarbij de deelnemers elk kwartier van gesprekspartner wisselden. “De kracht van dit programma zit in de onderlinge verbinding. Deze groep heeft zich opengesteld. Wat dat betreft verdienen alle deelnemers een groot compliment.”
vv Schipluiden
Voorzitter Tom Denie van derdeklasser vv Schipluiden kijkt tevreden terug. “Er was een mooi programma samengesteld, waarbij er goed voor ons gezorgd wordt. Het was bepaald niet alledaags. De locatie van de campus deed ons bijna topsporter voelen. Naast je normale baan krijg je de kans om je drie dagen lang verder te ontwikkelen. Dat kost tijd, maar ik zie persoonlijke ontwikkeling ook als een soort salaris.”
Evalueren
Na afloop ontving iedereen een certificaat van deelname, als bewijs van een geslaagde pilot. De driedaagse is voor herhaling vatbaar, oordeelt De Brito Roque. “Als docent heb je bepaalde doelstellingen voor ogen. Je wilt mensen in beweging krijgen. Als dat lukt, dan geeft dat veel energie. We gaan deze pilot nu met elkaar evalueren en het programma waar mogelijk doorontwikkelen.”
(Bron & foto: KNVB)