Deze week in de serie De Voorbereiding is het woord aan Paul van der Zwaan, bezig aan zijn tiende seizoen bij de huidige Derde Divisionist Quick.
“De vraag is om inkijk te geven in de voorbereiding op de eerstvolgende wedstrijd. Vooraf is het dan wel belangrijk enig inzicht te geven van de huidige situatie. Feit is dat we dit seizoen gerekend in punten slecht presteren. We hebben in de competitie slechts tweemaal gewonnen. Onvoldoende winnen doet wat met een ploeg. Het vreet aan het vertrouwen en voedt de twijfel. Quick speelt al jaren vanuit bepaalde spelprincipes met de nadruk op eigen initiatief in wedstrijden, zowel aanvallend als verdedigend. Dit seizoen is dat moeilijker realiseerbaar, simpel omdat we niet sterk en goed genoeg zijn ten opzichte van veel tegenstanders. Vaak gaat het kwalitatief in bijvoorbeeld het positiespel wel, maar is het rendement door fysieke- en mentale achterstand te laag.”
Tegengoals
“Daar tegenover staat nog eens dat we ontzettend veel tegengoals moeten incasseren, veelal veroorzaakt door persoonlijke fouten en/of keuzes. Eén en ander zorgt ervoor dat we staan waar we staan. Dit zorgt ervoor dat het gevoel niet altijd positief is, dat de motivatie onder druk komt, de mentaliteit maar ook de (spel)discipline, fysiek krijgen spelers eerder en meer problemen, niet gesimuleerd, maar omdat het in de kop moeilijk is. De speelwijze heeft minder eigenaarschap en wordt daardoor minder uitgevoerd. Succes is de beste, misschien wel enige, motivatie om optimaal te presteren. Geen succes voedt de twijfel, je gaat op twee gedachten hinken. Je vertrouwt niet meer blind op je medespelers en de gemaakte afspraken en dat is desastreus in een team. Door de twijfel verdwijnt het automatisme en gaat vaker de kwaliteit verminderen. Dat kan weer leiden tot minder plezier, trainen wordt plichtmatiger, blessures nemen toe en ook krijg je dan vaak meer schorsingen. Het kost meer moeite om te brengen wat je moet brengen. Beslissingen nemen in de wedstrijd is vaak lastig, maar wel bepalend, doorstappen of achteruitlopen, duelleren of niet, diepte in plaats van breedte, schieten of passen, et cetera”
Oud-Amerikaans
“President Roosevelt heeft ooit gezegd: bij moeilijke beslissingen zijn er drie opties: de beste is de goede keuze maken, de één na beste is de verkeerde keuze maken en het allerslechtste is géén keuze maken. Bij Quick valt het relatief nog mee gezien de situatie. Er wordt nog steeds hard gewerkt en nog steeds willen de spelers wel, maar het valt niet te ontkennen dat symptomen als hierboven beschreven, ook bij ons zichtbaar zijn. Dat is overigens geen verwijt, maar een constatering van een gegeven dat logisch is in een team dat verkeert in een situatie waarin wij verkeren. We moeten met z’n allen zo positief mogelijk blijven, elkaar steunen en zoeken naar het geloof in eigen kunnen, naar vertrouwen en vooral naar PLEZIER”.
Eigen principes en speelwijze
“In deze context zijn wij dus momenteel bezig. Het uitgangsprincipe is nog steeds zoveel mogelijk uitgaan van onze eigen principes en speelwijze, maar het valt niet te ontkennen dat ook wij onder druk van het uitblijven van prestaties concessies hebben gedaan. Niet zozeer in spelopvatting als wel in veldbezetting. We hebben na de winterstop enkele best wel goede wedstrijden gespeeld, maar hebben daarin niet de punten gekregen die we wel verdienden. ASWH verloren we na een 2-0 voorsprong, idem VVSB thuis. Bij UNA maakten zij pas in de blessuretijd gelijk en was het spel ook prima. Dat gaf weer wat meer vertrouwen, maar was ook weer teleurstellend door het uitblijven van de punten. Het gevoel was er echter wel weer meer. Daarom was het totaal terechte verlies met 4-0 bij FC Rijnvogels een harde klap”.
Teamfouten
“De week daarop was een vrij weekend en de maandagtraining hebben we laten vervallen. De dinsdag- en donderdagtraining waren relatief zonder veel druk, maar waarin wel hard werd gewerkt. Tevens hadden de spelers de opdracht meegekregen om de gehele wedstrijd op beeld terug te kijken en op de maandag daarop te komen met fragmenten en situaties waarvan zijzelf vonden dat het als team niet klopte. Dus niet uitkomen bij individuele fouten, maar bij teamfouten. Afgelopen maandag hebben we uitgebreid de wedstrijd gezamenlijk geanalyseerd. Daarin zijn we tot enkele nuttige inzichten en conclusies gekomen. Elkaar goed aangekeken en opnieuw afspraken gemaakt, zowel speltechnisch, -tactisch als mentaal. De analyse kwam meer uit de groep dan dat wij als staf het vertelden en dat gaf zichtbaar een goed gevoel bij de spelersgroep. De dinsdagtraining is bij ons altijd de fysiek voetbalconditionele training. Deze staat het hele seizoen geperiodiseerd en daarom houden wij ons er ook aan. Wel werd er binnen deze conditionele prikkel al gewerkt aan de tactische zaken die we op maandag gezamenlijk hadden besproken. De donderdagtraining werd dit keer in een 11 tegen 11 gedaan, waarin we nadrukkelijk de tactische oplossing trainden die we hadden besproken. Uiteindelijk is het nog wel steeds zo, ondanks de situatie, dat we vanuit ons eigen dna, onze eigen spelopvatting en eigen spelprincipes blijven werken. Afwachten zit niet in dat dna, daarnaast is het zo dat, het als team inzakken en achteruitlopen, vele malen moeilijker is dan initiatiefvol verdedigen. Wij zijn Quick en daar zijn we, ondanks de positie op de ranglijst, nog steeds trots op.”