Warming-up Tweede Divisie | John Blok: ,,Pas zorgen maken als kansen er niet komen”

Scheveningen krijgt, na het 1-1 gelijke spel van vorige week thuis tegen Noordwijk, weer een club op bezoek van niet te ver weg. Nu komt Excelsior Maassluis op bezoek, dat een week terug op de valreep een punt pakte tegen HHC Hardenberg.

Tekst: Ton Beije

Een week terug 1-1 tegen Noordwijk, hoe kijkt Scheveningen-trainer John Blok (foto) terug op dat duel? Hij: ,,Ondanks dat we ook in deze wedstrijd weer mogelijkheden kregen om het duel naar ons toe te trekken, denk ik dat een gelijkspel wel de juiste verhouding was. Helaas was het veldspel wel minder dan de twee wedstrijden hiervoor, maar dat kun je niet los zien van het veld. Beide ploegen probeerden zich aan te passen en speelden veel hoge ballen omdat goed positiespel spelen erg lastig blijft op dit veld. Dat komt het creëren van kansen – en een leuke wedstrijd voor de toeschouwers – natuurlijk niet ten goede.”

Ongeslagen

Excelsior Maassluis, nu de tegenstander op Houtrust, kwam op de valreep gelijk tegen HHC Hardenberg en heeft vier punten meer dan Scheveningen. Hoe kijkt Blok tegen die ploeg aan? Blok: ,,En dat deden ze niet voor het eerst. Deze ploeg is al acht wedstrijden op rij ongeslagen. Dat zegt iets over de mentaliteit en veerkracht van Excelsior Maassluis. Toch denk ik dat Excelsior en Scheveningen elkaar ook niet veel ontlopen.”

Systemen

Waar ligt de kracht van Excelsior Maassluis? Blok: ,,Het heeft een goede combinatie van balvaardige spelers en fysieke kracht. Achterin hebben ze centraal drie fysiek sterke en grote verdedigers staan. Op het middenveld hebben ze loopvermogen en creativiteit en voorin, vooral met Pieter Langedijk, snelheid en scorend vermogen Daarnaast heeft Dogan Corneille ervoor gezorgd dat ze in verschillende systemen kunnen spelen. Meestal spelen ze met wingbacks, waardoor er vaak de nodige keuzes door de tegenstander moeten worden gemaakt.”

Zorgvuldiger

Het is al eerder gezegd, het benutten van kansen moet beter (en het beetje geluk daarbij), want Scheveningen is de enige ploeg in de Tweede Divisie die het aantal van tien doelpunten vóór nog niet heeft gehaald. Er komen elke wedstrijd kansen, dus als trainer kun je daar verder weinig aan doen! Blok daarover: ,,Ik zou me pas zorgen maken als die kansen niet meer komen. Toch denk ik dat we nog meer kunnen creëren als we zorgvuldiger worden in het positiespel. We moeten vooral vertrouwen houden en blijven trainen op onze aanvalsvormen.”

Veld

Dan de personele bezetting voor het thuisduel tegen Excelsior Maassluis. Blok: ,,Barry Rog en Kevin Gomez Nieto zijn er nog steeds niet bij, al zit Kevin nu wel in de eindfase van zijn revalidatie en traint hij weer mee met de groep. Zoals al eerder aangegeven hebben we last van de hardheid van het veld dus hebben de fysiotherapeuten het druk gehad deze week. Freek van Eijk en Maarten Rieder ontbreken zeker. Over de twijfelgevallen beslissen we zaterdagochtend.”

Lees verder