Zaterdag 2E: FC Skillz hervat competitie met winst op RKDEO

Op voorhand werd de wedstrijd FC Skillz – RKDEO betiteld als een fraai affiche. De voorspelling kwam ook uit. Het werd immers een schouwspel tussen twee voetballende ploegen met beide de wil om te winnen. FC Skillz kwam uiteindelijk als winnaar uit de strijd met een 2-1 zege. Djurandy Swedo bekroonde zich als Man Of The Match. De rappe aanvaller scoorde maar liefst twee keer in vijf minuten tijd.

Tekst: Terry Konings  /  Foto’s: Sander de Hollander

Daar diverse velden naar aanleiding van het onstuimige weer van de afgelopen dagen waren afgekeurd, kon de bal op het vernieuwde kunstgras op het Sportpark Zonneveld heerlijk rollen. Voor beide teams was het zaak om de hervatting van de competitie te beginnen met een winst. Saillant detail was dan ook, dat zowel FC Skillz als RKDEO hun trainingskamp in de winterstop hadden belegd in het zonnige Torremolinos in Spanje en ook nog eens in hetzelfde hotel zaten. Kijkend naar de wedstrijd lieten de Nootdorpers hun intentie van meet af aan zien door hoog druk te zetten. De eerste kans was dan ook voor RKDEO, daar doelman Giovanni Spaan zich goed staande hield in een 1-op-1 situatie.

Na een minuut of tien begon de thuisploeg steeds dominanter te worden in haar spel. Het vond elkaar wat makkelijker op het middenveld en zocht van daaruit middels goed en verzorgd positiespel de aansluiting voorwaarts. Zo kwam de talentvolle Yassin Chentouf een aantal keer vanaf de flank met diverse solo’s goed door, maar de echte dreiging ontbrak nog. Zoals bekend herbergt RKDEO ook het nodige voetbal in haar team met veel eigen jeugd in de gelederen. Aanvoerder Tomás Prieto is daar een prachtig voorbeeld van. De 23-jarige middenvelder heeft de gehele jeugdopleiding bij RKDEO doorlopen en zou aanvankelijk een stap naar RKAVV maken, ware het niet dat hij zijn ja-woord moest intrekken om wille van een noodlottige blessure, die hij in augustus 2020 opliep. Dit maakt echter wel, dat Tomás vandaag de dag voor het Nootdorps vlaggenschip uitkomt samen met zijn jongere broertje, Daniel Prieto, die nu ook in de basis begon.

Einde eerste helft betaalde de Haagse dominantie van FC Skillz zich uit. In de 37e minuut brak Djurandy Swedo de ban door de 1-0 te scoren op aangeven van routinier Shibi Rojer. RKDEO kreeg amper de tijd om zich op te richten, want vijf minuten hierna viel de 2-0. Chadion Melfor stuurde Djurandy Swedo met een splijtende pass de diepte in. De rappe aanvaller bleef in de 1 tegen 1 situatie met doelman Huub Koning zeer koel en rondde beheerst af. Kort hierna leek ook de 3-0 te vallen. Het was dezelfde Djurandy Swedo, die het immers op zijn spreekwoordelijke heupen kreeg en de zestienmeter in soleerde. In plaats van zelf te schieten, legde hij collegiaal de bal af op Mostava Frederik die de kans dankbaar verzilverde. Echter beoordeelde de dienstdoende scheidsrechter de ontstane situatie op appèl van de grensrechter als buitenspel en keurde het doelpunt met terugwerkende kracht af. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg RKDEO nog een vrije trap op 25 meter van het Haagse doel. Op miraculeuze wijze belandde de bal via een eigen doelpunt aan de kant van FC Skillz in het doel en werd het 2-1.

Voor wat betreft de tweede helft waren de kaarten zeker nog niet geschud. Beide teams hielden zich vast aan de voetballende opvatting, die ze hadden en zochten geduldig de aanval. FC Skillz had het achterin organisatorisch erg goed staan met het centrum Samir el Moussaoui en Stan Lops, wat maakte dat RKDEO er amper door kwam.

FC Skillz was op haar beurt in de ‘laatste fase’ onnauwkeurig te noemen. Veel kansen van onder andere Abdel Tufi en Chadion Melfor ten spijt. Omdat de Hagenezen niet tot 3-1 uitliepen, bleven de Nootdorpers het geloof houden, dat de gelijkmaker nog weleens kon vallen. Het inbrengen van Tommy Simonis illustreerde het geloof, wat maakt dat RKDEO het geluk ook door de lucht begon te zoeken. Echter bleven de doelpunten in de tweede helft uit en werd de eindstand 2-1 in het voordeel van FC Skillz. Volgende week mag FC Skillz op bezoek op Sportpark de Hoge Bomen voor een uitwedstrijd tegen Westlandia om deze winst een goed sportief vervolg te geven. RKDEO ontvangt op haar beurt het Delftse Full Speed thuis