Jonathan Jonk, volgend seizoen nieuwe trainer TOGB: ,,Nog veel rek in jonge selectie”

Jonathan Jonk (foto) is met ingang van komend seizoen de nieuwe trainer van TOGB. De in Oegstgeest woonachtige oefenmeester komt over van eersteklasser Voorschoten’97. Hij neemt het stokje over van Mark Schuur, die per 1 maart aan de slag gaat als hoofd docentenontwikkeling bij de KNVB en eind van het seizoen dus vertrekt bij TOGB.

Tekst: Ron Fruining

Schuur sprak met het bestuur van TOGB over zijn ambitie bij de KNVB en het niet kunnen uitdienen van zijn doorlopende contract. Zijn vertrek werd officieel bekend gemaakt aan de spelersgroep na de laatste competitiewedstrijd van TOGB in 2022 op 11 december. Elf dagen later had het bestuur in de 35-jarige Jonathan Jonk de opvolger van Mark Schuur gevonden.

Wie is Jonathan Jonk, welke ervaring heeft hij en waarom stapt hij over naar TOGB? En, ook niet onbelangrijk, hoe gaat hij de voorbereiding van TOGB op het nieuwe seizoen vormgeven? De nieuwe hoofdtrainer legt het zelf uit.

Een nadere kennismaking met de nieuwe trainer van TOGB.  

,,Mijn naam is Jonathan Jonk. Ik woon in Oegstgeest samen met mijn vriendin Elianne en dochter Olivia van één jaar. Ik ben nu ruim tien jaar docent lichamelijke opvoeding op het Motion Beweeg College in Zoetermeer. Mijn eerste ervaring als trainer was als 17-jarige. De eerste stappen als trainer heb ik gezet bij het E- en F-circuit van Voorschoten’97. Ik ben in totaal veertien jaar actief geweest als trainer van jeugdteams, voordat ik de overstap maakte naar de senioren. Uiteindelijk heb ik acht jaar de jeugd van Voorschoten’97 getraind en één jaar stagegelopen voor het UEFA B-diploma, bij Sparta Rotterdam O16 in combinatie met een eigen elftal van Sparta av O15. Na dat seizoen ben ik naar de jeugdopleiding van Alphense Boys overgestapt. In vijf jaar tijd heb ik bij Alphense Boys de O16 en vervolgens de O17 en O19 getraind. In 2019 behaalde ik mijn UEFA A-Youth. In dat seizoen maakte ik de overstap naar Katwijk 2. Het seizoen erop werd ik assistent-trainer van Jan Zoutman bij Katwijk 1. In 2020 werd ik voor het eerst hoofdtrainer bij vv Heerjansdam (1e klasse). Na twee seizoenen heb ik de club verlaten om terug te keren op het oude nest bij Voorschoten’97, maar nu als hoofdtrainer.”

Op je 35ste ben je je derde contract als eindverantwoordelijke aangegaan bij TOGB. Waarom koos je voor TOGB?

,,Ik ben een ambitieuze trainer en wilde graag op divisieniveau trainen en werken. TOGB is een vereniging die heel snel stappen heeft gezet naar divisieniveau met eigen jeugdspelers. Bovendien heeft TOGB een jonge talentvolle selectie, waar nog heel veel rek in zit. En daar wil ik graag uithalen wat erin zit.”

Uit de huidige staf ken je Roland Bergkamp en ook trainer van de JO17 Bas Mourits ken je als ploeggenoot. Had je voordat je solliciteerde contact met één van hen?

,,Ik heb met Roland en Bas even contact gehad of ze een goed woordje voor mij konden doen. Na mijn benoeming heb ik ze beide wat uitgebreider aan de telefoon gehad.”

Welke ervaring als trainer neem je mee naar TOGB en op welk niveau heb je zelf gespeeld?

,,Ik neem bijna negentien jaar trainerservaring mee en natuurlijk ook de ervaring die ik heb opgedaan in de tien jaar dar ik docent lichamelijke opvoeding ben. Ik kan goed met mensen omgaan en heb een duidelijke voetbalvisie, die ik goed kan overbrengen op de groep. Prestatie en plezier laat ik graag samen komen om zo te komen tot de beste resultaten. Ik heb snel gekozen voor mijn trainerscarrière, omdat ik dacht dat ik een betere trainer zou worden dan voetballer. In mijn spelerscarrière heb ik ooit één wedstrijd in het eerste van Voorschoten’97 gespeeld.”

Je gaat aan de slag met een jonge groep. Hoe ga je om met deze groep en hoe ga je de groep samen met de staf voorbereiden op het komende seizoen?

,,De spelersgroep heb ik eind januari voor het eerst ontmoet. Ik heb toen een presentatie laten zien hoe ik over voetballen denk en hoe we het volgend seizoen gaan aanpakken. Als dit seizoen voorbij is, kunnen de spelers eerst even uitrusten. De voorbereiding op het nieuwe seizoen zullen we in twee delen gaan opzetten. Het eerste deel zal in teken staan van elkaar te leren kennen. Deel één zal half juni starten en begin juli eindigen. Het tweede deel zal in teken staan van het team voorbereiden op de eerste ronde van de KNVB-beker. Deel twee zal op maandag 24 juli beginnen. We hebben dan in totaal zeven weken voorbereiding gehad voor de competitie en zes weken voor de KNVB beker.”

Wat verwacht je bij TOGB te kunnen inbrengen?

,,Allereerst ga ik wedstrijden bekijken. Vanuit daar ga ik bekijken wat de mogelijkheden zijn met het team. De opzet van de Derde Divisie gaat komend seizoen ook flink veranderen, doordat zaterdag- en zondagclubs bij elkaar worden ingedeeld. Ik verwacht dat het niveau hierdoor omhooggaat. Voor nu zeg ik dat wij ons eerst moeten spelen om ons te handhaven en wie weet zit er meer in. Naast deze doelstelling vind ik het belangrijk op welke manier wij dit willen gaan doen. Ik wil in ieder geval een team op het veld zien dat energie uitstraalt en plezier heeft in het voetballen. Daarnaast moeten mijn spelers als een team spelen, waarin zij aanvallend denken en spelen, dynamisch zijn en met initiatief spelen.”

Tot slot, waar moeten de supporters op letten om de hand van Jonathan Jonk te zien?

,,Aantrekkelijke wedstrijden, waarin wij met een hoog tempo herkenbaar voetbal willen spelen. Samen met mijn staf en spelers zullen wij tijdens trainingen keihard werken om de patronen die wij willen laten zien tijdens de wedstrijden, in te laten slijpen. Hiermee moeten wij onze doelen komend seizoen zien te realiseren.”

Lees verder