Vierde Divisie: HBS geeft weer vlak voor tijd zege uit handen

HBS stond voor een moeilijke uitwedstrijd tegen concurrent Purmersteijn. HBS had bij rust mede dankzij de weer beschikbaar zijnde Jedsel Markes met 1-2 de leiding. In het tweede bedrijf wist gastheer Purmersteijn op slag van tijd toch nog langszij te komen: 2-2.

Tekst: Ton Beije

Purmersteijn begon goed en had in het begin een licht overwicht. HBS kreeg een vrije trap te nemen, maar die leverde van Martijn le Congé niets op. Purmersteijn leek even gevaarlijk te worden toen doelman Delano Kortstam de bal niet klem kreeg, maar Ian Baggerman was attent en maakte er een hoekschop van. De HBS-doelman stond even later wel op zijn post bij een schot vanaf de rand van het strafschopgebied.

Jedsel Markes

Terwijl Purmersteijn wellicht de meeste aanspraak kon maken op de openingstreffer, viel dat eerste doelpunt aan de andere kant. Op aangeven van Bryan Bröcker liep de weer in de hoofdmacht teruggekeerde Jedsel Markes (foto) de 0-1 binnen. De gastheren lieten het er niet bijzitten en waren regelmatig gevaarlijk. Martijn le Congé liep nog tegen een gele prent aan en bijna was de gelijkmaker een feit, maar Thomas van Waesberge was op tijd ter plaatse om dat te voorkomen.

Duwtje

HBS kwam goed weg, terwijl Purmersteijn een strafschop claimde, nadat de scheidsrechter een duwtje in de rug van Bryan Bröcker in het eigen strafschopgebied bij een tegenspeler niet bestrafte. Daarna mazzelden de Kraaien weer toen bij Purmersteijn bij een prima kans de bal door een medespeler werd geblokt. HBS mocht niet klagen dat het op dat moment nog steeds een nipte voorsprong had. De gelijkmaker van Purmersteijn viel echter toch toen een bal over de Haagse defensie een prooi werd voor Mircle Elstak, die vervolgens de het speeltuig langs doelman Kortstam schoof: 1-1.

Het had er alle schijn van dat de beide teams met die 1-1 stand aan de thee zouden gaan, maar wederom Jedsel Markes zorgde voor de 1-2 ruststand. Hij werd in de counter bediend door Le Congé en scoorde zijn tweede treffer van de middag. HBS gaf een lesje in effectiviteit.

Geel

HBS kwam goed uit de startblokken voor het tweede bedrijf. Jedsel Markes had de 1-3 op de schoen, maar zijn schot van afstand belandde op het aluminium en Van Leeuwen kreeg daarna ook nog de kans de marge op twee te brengen, maar mikte van zo’n acht meter op de doelman. HBS kende dus een beter begin van de tweede helft, al liep Bryan Bröcker wel tegen een gele prent aan. Beetje onnodig, want hij kreeg de kaart voor het weggooien van de bal.

Rood

Purmersteijn begreep dat het de bakens moest verzetten om alsnog een punt aan het duel over te houden. Maar met nog zo’n twintig minuten op de klok moest de thuisploeg verder met tien man. Niels van Pelt had Luca van Leeuwen in de counter weggestuurd, maar die werd neergelegd, waarop de leidsman de rode kaart trok. De vrije trap leverde verder niets op. Een opstootje ontstond er, wat mede te maken had met enige frustratie aan de kant van de gastheren.

Bij HBS bracht trainer Ekrem Kahya met nog tien minuten te spelen Fabian Hilpert in de ploeg en haalde Jedsel Markes naar de kant. Het was spannend in de slotfase, met kansen voor beide doelen. Terwijl Luca van Leeuwen voor HBS een einde aan alle onzekerheid had kunnen maken (hij mikte naast) scoorde Purmersetijn alsnog de gelijkmaker via Thomas Schaap: 2-2. En dat betekende een onnodig gelijkspel voor HBS, dat nu voor de derde keer vlak voor tijd een 1-2 voorsprong weggaf. Hoogeveen, dat wel de volle buit binnenhaalde, passeert HBS nu op de ranglijst.