ADO Den Haag kansloos tegen sc Heracles in eigen Bingoal Stadion

ADO Den Haag liep tegen een kansloze nederlaag aan tegen sc Heracles. De ploeg van Dick Advocaat moest na het gelijke spel in Den Bosch nu drie belangrijke punten inleveren in de strijd om de periodetitel. ADO Den Haag ziet nu Almere City FC en NAC Breda boven zich staan en heeft het binnenhalen van deze periodetitel niet meer in eigen hand.

Tekst: Ton Beije            |       Foto’s: Aad van der Knaap

Advocaat kon – wegens een blessure – geen beroep doen op Finn van Breemen en daardoor stond Daryl Werker in de basis als centrale verdediger naast Tyrese Asante. Ook Denzel Hall was terug in de basis.

Het duel was niet alleen voor ADO Den Haag van belang gelet op de periodetitel, maar ook voor het bezoekende sc Heracles, dat nog zicht heeft op de titel in de Keuken Kampioen Divisie. Uit had ADO Den Haag – toen nog onder Dirk Kuyt – niets in te brengen en eigenlijk was dat ook in het thuisduel het geval.

sc Heracles was al direct in het duel de bovenliggende partij. Trainer Jan Lammers zag Emil Hansson al snel in kansrijke positie verschijnen, maar doelman Sonny Stevens was hem de baas. Toch kwamen de bezoekers al na tien minuten op voorsprong. Hansson bracht vanaf de linkerflank de bal hoog voor het Haagse doel. Boy Kemper liet zich bij de tweede paal in de lucht verrassen door Nikolai Laursen, die raak kopte: 0-1. sc Heracles bleef de toon zetten en ADO Den Haag mocht niet mopperen, dat een inzet van Samuel Armenteros net naast het Haagse doel verdween.

ADO Den Haag kon daar in het eerste bedrijf niet veel tegenoverstellen. Soms werd geprobeerd op de flanken via de snelheid van Xander Severina en Joey Sleegers gevaarlijk te worden, maar de gastheren konden niet echt potten breken. Sterker, aan de andere kant kreeg de ploeg uit Almelo kansen om de score verder op te voeren. Het was aan doelman Sonny Stevens te danken, dat inzetten van Nikolai Laursen en Marco Rente geen doel troffen. Zes minuten voor rust ging de verder uitstekend keepende Stevens echter in de fout. Hij kreeg een lage bal vanaf rechts niet onder controle en captain Justin Hoogma profiteerde dankbaar en prikte de bal in de benedenhoek van het doel: 0-2.

Trainer Dick Advocaat hield terecht in de rust de tegenvallende Silvinho Esajas in de kleedkamer en bracht voor hem Joël Zwarts. ADO Den Haag kwam wel fanatiek uit de startblokken na rust en probeerde sc Heracles meer onder druk te zetten. Dat lukte even, maar de thuisploeg mocht van geluk spreken, dat een schot van Hansson na een counter geen doel, maar de paal trof. ADO Den Haag wilde in die fase wel, maar zag geen kans om echt gevaarlijk te worden en door de hechte defensie van de bezoekers heen te komen.

Na dik een uur spelen probeerde Advocaat nog een aanvallende wissel. Severina ging naar links en Sleegers naar de kant. Op rechts werd de snelle Amar Catic geposteerd. Ook na deze omzetting kon de thuisploeg niet echt gevaarlijk worden. Joël Zwarts leek nog een keer gevaarlijk te worden, maar zijn inzet verdween naast het vijandelijke doel. Toen sc Heracles met nog zeven minuten te spelen vlijmscherp counterde en invaller Ismail Azzaouizi de 0-3 op het bord zette, was het definitief over en uit met ADO Den Haag. Na drie minuten extra tijd vond arbiter Rob Dieperink het genoeg. Vrijdag moet ADO Den Haag gelet op de stand op de ranglijst in ieder geval zien te winnen bij TOP Oss en hopen dat Almere City FC en NAC Breda nog in de fout gaan om alsnog de periodetitel binnen te kunnen halen. Een scenario waar overigens niet veel voetbalkenners rekening mee zullen houden.

Opstellingen

ADO Den Haag:
Stevens; Hall, Asante, Werker, Kemper; Thomas, Esajas (46. Zwarts), Kishna; Severina, Verheydt, Sleegers (68. Catic).

Heracles Almelo:
Brouwer; Rente, Cestic, Hoogma, Roosken; Schoofs, Bruns (46. Vejinovic), Ouahim (77. Cicilia); Laursen (88. Wehmeyer), Armenteros (72. Azzaoui), Hansson (88. Sonnenberg).

Lees verder