ADO Den Haag pakt met tien man volle buit tegen TOP Oss

Na het verlies op eigen veld tegen sc Heracles, moest ADO Den Haag de draad weer oppakken uit tegen TOP Oss, dat de laatste wedstrijden goed voor de dag was gekomen. Al was vooraf de kans op een periodetitel vrijwel verkeken, er moesten toch punten binnengehaald worden om op de ranglijst mee te blijven doen voor een plek in de nacompetitie.

Tekst: Ton Beije

ADO Den Haag nam in het Frans Heesen Stadion de leiding, maar de gastheren kwamen nog voor rust langszij. In het tweede bedrijf kreeg Malik Sellouki rood, maar kwam de formatie van trainer Dick Advocaat toch weer op voorsprong. TOP Oss kwam weer terug, maar ADO Den Haag had gelijk het antwoord klaar en hield de 2-3 voorsprong vast tot het laatste fluitsignaal.

Voorkeur

Donderdag bij het perspraatje liet Advocaat al weten, dat Finn van Breemen en Daryl Werker niet inzetbaar zouden zijn. Advocaat loste dat in het centrum op, door Denzel Hall daar naast Tyrese Asante te posteren. Als rechtsback mocht Guillem Rodigruez starten. Op het middenveld kreek Malik Sellouki de voorkeur boven Silvinho Esajas.

Initiatief

ADO Den Haag kwam in Brabant goed uit de startblokken en nam het initiatief. Dat leverde niet direct mogelijkheden op, maar de thuisploeg kwam er wel enkele keren gevaarlijk uit. Doelman Sonny Stevens moest tot tweemaal toe in actie komen om succes voor TOP Oss in de weg te staan.
Het gevaar van ADO Den Haag moet onder meer komen via de kopsterke Thomas Verheydt, maar – net als tegen sc Heracles – bleek het moeilijk om hem vanaf de vleugels te bedienen. Na bijna een half uur op de klok kwamen de Hagenaars toch aan de leiding via een kopbal. Uit een hoekschop van Ricardo Kishna kopte de meegekomen Asante de bal langs doelman Jansen: 0-1.

Pech

Pech was er omdat Joey Sleegers het veld moest verlaten vanwege een blessure. Hij werd vlak voor rust vervangen door Joël Zwarts. ADO Den Haag zag geen kans de voorsprong mee te nemen in de rust, want vlak voor de helftwissel scoorde TOP Oss de gelijkmaker. Jearl Margaritha, een echte handenbinder, was verdediger Guillem Rodriguez de baas en stiftte vervolgens de bal over doelman Stevens heen: 1-1.

In het tweede bedrijf had ADO Den Haag de pech, dat het na een klein kwartier verder moest met tien man. Malik Sellouki (foto hierboven)maakte van achteren een overtreding op Van Hoeven en dat was voor scheidsrechter Blank een reden om de ADO Den Haag-speler met rood richting kleedkamer te sturen. Ondanks het spelen in ondertal wist ADO Den Haag wederom aan de leiding te komen. Een aanval leek te worden afgeslagen, maar de bal kwam terug in de zestien van TOP Oss, waar Thomas Verheydt een blok zette, waardoor invaller Joël Zwart de 1-2 kon binnenschieten. Binnen vijf minuten konden de gastheren echter weer juichen. In de 72e minuut ging doelman Stevens in de fout bij een hoge bal in zijn doelgebied. Hij leek de bal te pakken, maar liet het speeltuig weer los, waarna Kay Tejan de 2-2 op het bord kon brengen. Protest van de kant van Stevens bij leidsman Blank had geen succes.

Vasthouden

ADO Den Haag was zeker niet aangeslagen. Binnen een minuut kon de man aan het scorebord weer aan het werk en kwamen de bezoekers op 2-3. Een diepe bal van Tyrese Asante vanaf de Haagse helft stuiterde het strafschopgebied van TOP Oss binnen, waar Joël Zwarts zijn lichaam goed gebruikte en doelman Jansen weer het nakijken gaf. ADO Den Haag moest trachten die voorsprong vast te houden in het Haags Kwartiertje. TOP Oss ging met alle energie nog op zoek naar de gelijkmaker, maar de equipe van Dick Advocaat hield stand en sleepte de drie punten over de streep.

De periodetitel was verkeken, want NAC won in Breda met 4-1 van MVV Maastricht, maar Almere City FC heeft nog de beste papieren. Het duel in Almere tegen Jong FC Utrecht werd namelijk afgelast, zodat de beslissing in deze periode later valt.