Zaterdag 2E: HVC’10 verliest ongelukkig in Wassenaar bij SVC’08

De te verwachten rampspoed voor HVC’10 lag niet bij de wegblokkades en files op weg naar Wassenaar, maar lag gewoon op het veld van SVC’08 zelf. En dan ook nog door de ellende die de ploeg over zichzelf afriep.

Tekst: Cees van der Pol      |      Foto’s: Jaap Lolkema

Een wedstrijd die trouwens wel naar behoren verliep, wat altijd meegenomen is, want trainer Jeffrey Frijters gaf toe dat HVC’10 een angstgegner voor de Wassenaren is. Ook incidentjes willen tijdens de strijd nog wel eens voorkomen, maar eigenlijk was het gewoon een sportieve wedstrijd, die bovendien rustig geleid werd door de Vlaardingse scheidsrechter Yusuf  Durgunsu. Hij hield de kaarten lange tijd op zak, totdat hij er niet onderuit kon om Dave Kram (HVC’10) en Coen Soonieus (SVC’08) een gele  prent te tonen.

Spelersbus op tijd

HVC’10 had voor het vervoer per minibusje voor de kustroute gekozen en kwam na precies een uur (en ruim op tijd) aan in Wassenaar. De zon scheen heerlijk en de verwachtingen waren hooggespannen.

SVC’08 moest de geschorste doelman Wesley Storm missen na zijn rode kaart tegen FC Skillz en zijn vervanger was Owen Lammerding. Hij had het geluk dat zijn eerste bekwame redding al in de tweede minuut hem van mogelijke zenuwen verloste, toen Dave Kram na een corner hard inschoot. Het moet hem zelfvertrouwen hebben gegeven, maar het moet ook gezegd worden dat HVC’10 hem het keepen deze middag niet erg lastig maakte. Want aan het doelpunt dat HVC’10 na dertig minuten maakte, kon hij helemaal niets doen. Een snelle counter van Dave Kram betekende een intikker van Kirill Slutskyy: 0-1. Dat was verrassend, want in de eerste twintig minuten had SVC’08 het beste van het spel, al kwam dat voornamelijk door het grossieren in Hoeks balverlies.

Het wit-oranje-team combineerde goed, maar kon toch ook maar weinig kansen creëren. Het Hoekse centrale duo Glenn Boon en Len van Ooijen speelde daarvoor te sterk, maar door het balverlies – vooral in de omschakeling- kwamen er toch wat kansjes voor SVC’08. Domper op de vreugde van de Hoekenaren was het toch onverwachte doelpunt dat SVC’08 één minuut voor rust maakte. Na weer een corner liet Khalid el Menkouzi de bal uit zijn handen vallen en middenvelder Matthijs de Jong scoorde met een droge knal pas zijn tweede competitiedoelpunt voor de thuisploeg. Hij hoopte natuurlijk daarmee “man of the match” te worden, zei hij vrolijk na afloop, want dat betekent bij SVC’08 een bon voor een uitgebreid etentje. Maar die bon ging aan zijn neus voorbij.

Ruggensteuntje voor SVC’08

Hoewel iedereen in de rust vond dat het een verdiende stand was, bleek de gelijkmaker toch een lekker ruggensteuntje voor SVC’08. In tegenstelling tot de eerste helft was HVC’10 nu de betere ploeg in de eerste twintig minuten en de meeste combinaties liepen vrij vlotjes. SVC’08 moest spelers achterhouden, maar het geroutineerde duo Patrick Bos en Jordy de Bruin hield stevig stand en maakte bovendien nauwelijks overtredingen. De pijnlijke knieblessure van Tristan Dufour was ook niet het gevolg van een overtreding, maar van een knalharde botsing tussen hem en Glenn Boon. Dufour kon niet verder en hij werd vervangen door de rappe Norvin Mercera.

Gele kaarten

Omdat Kram niet lang daarna een onnodige overtreding maakte op Jordy de Bruin, (terecht met geel bestraft), dacht Coen Soonieus dat hij een minuut later daarbij niet kon achterblijven. Hij maakte een fout op Mitchell Bouwhuis en na een lange tijd verzorging bleek dat die de wedstrijd niet kon vervolgen. Hij werd vervangen door spits Beau van der Toorn, terwijl Slutskyy, die op de linksbuitenplaats weinig in te brengen had tegen het Wassenaarse talent Bart Markering, naar het middenveld zakte. Er waren nog twintig minuten te spelen en zowel HVC’10 als SVC’08 kregen ineens kansen. Een spetterende knal van Dave Kram landde boven Lammerding op de lat, maar in de daaropvolgende aanval tikte Norvin Mercera een voorzet op de Hoekse paal. De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen en dat zou ook normaal geweest zijn. Al vond SVC’08-trainer Frijters na afloop dat zijn ploeg de zege verdiende.

Omzetting

,,HVC’10 heeft een gevaarlijke aanval. De eerste twintig minuten hadden we ze in de tang. Ze kwamen echter uit het niets op 0-1. Maar gelukkig werd het nog voor rust 1-1. Het begin van de tweede helft was voor HVC’10, maar toen we het omzetten naar 4-3-3 kregen we meer controle op de wedstrijd. Zo’n wedstrijd kun je ook gewoon verliezen.”

Ook de Hoekse spits Rico Sterrenberg verliet hinkend het veld (vervangen door Dylan Bogaards) en daardoor kon Jorn Groothuizen, de middenvelder die met zichtbare tegenzin de laatste weken op de backplaats speelt, weer opschuiven naar het middenveld.

In de 78e minuut kwam toch de genadeslag voor de Hoekenaren. Een voorzet van de rechterkant kwam voor het doel van Khalid el Menkouzi. Ilias Daoudi kreeg van een tiental meters een schietkans en zijn zachte schot was voor de Hoekse doelman te moeilijk: 2-1. Het was het eerste competitiedoelpunt van de spits die later de titel en de bon van ‘Man of the match’ in de bestuurskamer kreeg. Andere spelers leken er meer voor in aanmerking te komen.

Achter dicht

Met invallers Fabian Toet en Ronald Roosberg (voor de doelpuntenmaker) voorkwam SVC’08 nog verdere doelpunten, al had Kay van den Bos een uitgelezen mogelijkheid: zijn kopbal na een voorzet van broer Michael leverde slechts een ‘Jahanbakshje’ op, dat wil zeggen een slappe kopbal in vrije positie naast.

Even leek het duel nog een onprettig eindje te krijgen na een opstootje en een ‘verkeerde’ opmerking van Bart Markering. Maar die bood onmiddellijk zijn excuses aan, een juist gebaar van de jongeling die een tijdje voor Haaglanden Voetbal TV opereerde. En daarmee was het feit ook meteen afgedaan.

De sfeer bij de Wassenaarse bitterballen was uiteraard opgeluchter dan de sfeer in het spelersbusje naar De Hoek. De columnist Polly werd hartelijk toegezongen of uitgelachen (dat kan ook, maar die kan er wel tegen). Iedereen op weg naar Den Hoek was er wel van doordrongen dat het een pijnlijke nederlaag was, te meer daar concurrenten om de nacompetitieplaats 9,10 en 11 (RKDEO, Berkel) wel drie punten pakten.

Assistent Henk Boon: “Stabiliteit ontbreekt.” Vlak voor het instappen reageerde assistent-trainer Henk Boon nog: ,,We hameren als staf steeds op stabiliteit van het team. Vorige week was de werklust optimaal en win je van Vitesse Delft. Nu was er in de eerste helft zoveel balverlies dat het spel onevenwichtig werd. Jammer dat de gelijkmaker nog voor rust viel. Begin tweede helft was voor ons, we kregen eerst de kansen er niet in en daarna het deksel op de neus. Een gelijkspel zou mijns inziens een betere uitslag zijn geweest.”

Volgende week FC Skillz

In het moeilijke rijtje van drie toppers achter elkaar wacht volgende week in Wateringse Veld de ploeg van Oussama Bekkaoui, die in de strijd om de tweede periodetitel nutteloos moest toekijken, omdat het grasveld van CION werd afgekeurd met enige raadsels omtrent die beslissing. De spionnen van FC Skillz zagen in Wassenaar in elk geval dat  Dave Kram in die uitwedstrijd zeker niet meedoet (vijfde gele kaart) en de aan zijn enkel geblesseerde Bouwhuis zal meer dan waarschijnlijk ook niet kunnen meespelen. SVC’08-HVC’10: Een met spanning tegemoetgeziene wedstrijd, die zonder problemen en zonnig begon, maar een voor de gasten somber resultaat betekende.