Eindelijk weer schoolvoetbal in het Westland

Na drie jaar corona-perikelen is het bestuur van het Unicum-Westlands schoolvoetbaltoernooi verheugd het in april het jaarlijkse voetbalspektakel weer  kan houden. Het risico van besmetting was er de laatste drie jaar de oorzaak van dat het toernooi geen doorgang kon vinden en al in een vroeg stadium werd afgelast.

Maar nu kunnen de voorrondes op woensdagmiddag 12 april worden verspeeld en de finales worden een week later op woensdag 19 april gehouden. Op het aantal inschrijvingen dit jaar heeft de driejarige onderbreking gelukkig geen grote invloed gehad. Er doen 45 basisscholen uit het hele Westland mee aan het toernooi en dat betekent in totaal dat er 102 achtallen meedoen: 70 jongens- en 32 meisjesteams.

Acht tegen acht

De scholieren spelen acht tegen acht volgens de richtlijnen van de KNVB en ze doen dat op een half voetbalveld. De inschrijving is inmiddels gesloten. Het valt ieder jaar niet mee om alle teams op de regionalen voetbalcomplexen onder te brengen. Dit jaar kon de commissie schoolvoetbal niet terecht op het grote complex van FC ’s-Gravenzande, omdat daar een grootse verbouwing wordt gerealiseerd. Daarnaast zijn niet alle Westlandse voetbalclubs bereid hun velden ter beschikking te stellen. De commissie kan best één of twee locaties erbij hebben.

Locaties

De voorronden worden op 12 april a.s.  afgewerkt op de voetbalaccommodaties van HVC’10, vv Naaldwijk en Westlandia. De finalerondes worden bij toerbeurt aangewezen en in 2020 zou vv Maasdijk de finale organiseren. Die club is daarom ook dit jaar de gastheer van de verder gevorderde voetbalteams op 19 april. Scholen zijn verplicht een teamleider per achttal aan te wijzen. En op de complexen is er een ‘schreeuwend’ tekort aan spelleiders. Daarom ook een beroep op aspirant-scheidsrechters om zich aan te melden bij de genoemde voetbalclubs. Het is een niet zo lastige taak: de buitenspelregel telt niet, er is geen VAR. Af en toe ingrijpen bij een overtreding volstaat.

Toeschouwers

De meeste scholieren voetballen bij een club en dan is het heel gewoon om zonder  ‘echte scheidsrechter’ te spelen. Natuurlijk worden er op beide woensdagen ook weer veel toeschouwers, ouders, opa’s en oma’s en leerkrachten verwacht. Bij de meisjes verdedigen de leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool uit ’s-Gravenzande de wisselbeker en de jongens van de Prins Willem Alexanderschool uit De Lier proberen de bokaal natuurlijk ook weer mee naar huis te nemen.

De winnaars van het Unicum-Westland-toernooi gaan in de maand mei door naar de regionale toernooien. Uiteindelijk kan een school kampioen van Nederland worden.

Lees verder