ADO Den Haag Vrouwen naar halve finale KNVB-beker

ADO Den Haag Vrouwen is nog één zege verwijderd van een vijfde finale van de TOTO KNVB-beker. In de kwartfinale klopte de ploeg van trainer Sjaak Polak voor ruim tweeduizend toeschouwers sc Heerenveen met 2-0

Foto’s: Franca Dobbe

Gesteund door een volle eretribune in het eigen Bingoal Stadion ging de thuisploeg tegen sc Heerenveen voortvarend van start. Topschutter Jaimy Ravensbergen werd in het basisteam vervangen door belofte Gina Viehoff. Chloé Vande Velde ontbrak wegens droevige familieomstandigheden.

Liz Rijsbergen maakte weer snel duidelijk in topvorm te verkeren. Haar eerste poging verdween nog over het doel. In de achtste minuut kapte Kayra Nelemans zich behendig vrij en vond Manon van Raay in het strafschopgebied. Zij speelde de bal direct door naar Rijsbergen en die vond feilloos de verste hoek van het doel: 1-0. Met die vroege voorsprong liet ADO Den Haag de teugels wat vieren. sc Heerenveen kreeg daardoor de gelegenheid Barbara Lorsheyd op de proef te stellen. De captain keek een vrije trap over haar doel, bokste een corner weg en ontfermde zich over een schot. Aan de andere kant was Rijsbergen nog eens niet te houden, maar haar trekbal vond geen ADO-speelster om het af te ronden. Een vrije trap van de publiekslieveling eindigde via een Fries lichaam in de armen van de doelvrouw van sc Heerenveen.

Inwinger

Niet tevreden met wat hij zag, vuurde Polak zijn pupillen tegen het einde van de eerste helft aan om weer te gaan voetballen. Van Raay dwong prompt een hoekschop af. Nikki IJzerman stelde met een verraderlijke inswinger de Friese sluitpost op de proef. Via haar vingertoppen ging de bal net niet in de bovenhoek. Van de andere vleugel slingerde Rijsbergen de bal voor het doel. Een halve omhaal van Lysanne van der Wal werd net geblokt. Viehoff bracht de bal opnieuw bij Rijsbergen. De Leidse nummer veertien kapte haar opponente uit en vond de bovenhoek met een beeldschone Cruijffiaanse boogbal: 2-0. Haar vele fans konden opgetogen aan de thee.

Na de hervatting was Heerenveen erop gebrand om snel wat terug te doen. Zo moest ADO-keepster Lorsheyd snel in actie komen om een schot en een voorzet onschadelijk te maken. Aan de andere kant vuurde Van Raay op aangeven van Rijsbergen naast. Een nieuwe inswinger van IJzerman werd net voor het hoofd van Pleun Raaijmakers weggetikt. Daniëlle Noordermeer schoot uit een vrije trap hard naast.

Afstandsschot

Met het verstrijken van de tijd kwam de halve finale voor ADO Den Haag steeds dichterbij. Een gevaarlijk afstandsschot van de Friezinnen wist Lorsheyd knap over de lat te tillen. Aan de overkant mikte Rijsbergen na een geslaagde dribbel naast. Ook een schuiver van Van Raay had niet de juiste richting. Een mogelijkheid voor Viehoff ging door een blok verloren. In de slotfase voorkwam de uitblinkende Nelemans een tegentreffer. Hoog opspringend wist zij een richting bovenhoek zeilende bal uit het doel te koppen. In blessuretijd leverde een overtreding op de tot Girl Power Radio Powervrouw van de wedstrijd uitgeroepen Liz Rijsbergen nog een vrije trap op de rand van het strafschopgebied op. De uithaal van Noordermeer smoorde in de muur. De vreugde om het bereiken van de halve finale was er niet minder om.

Opstellingen

ADO Den Haag:

Lorsheyd/Raaijmakers (78. Van Oosten), Noordermeer, Douma, Nelemans/Van Raay, Van der Wal, IJzerman/Rijsbergen (92. Wammes), Viehoff, Susanna.

sc Heerenveen:

Resink/Snippe, Meijer, Bormans, Teijema/Nijstad, Buikema, Werther/Van Beijeren, De Haas, Ennema.

(Bron: ADO Den Haag Vrouwen)

(Klik HIER voor meer foto’s van AO Den Haag Vrouwen – sc Heerenveen Vrouwen)

Lees verder