TOTO KNVB-beker: HBS klopt Smitshoek vanaf strafschopstip

HBS en Smitshoek hadden in hun bekerduel op sportpark Craeyenhout moeite met het maken van doelpunten. HBS was wel grotendeels de bovenliggende partij, maar wist niet te profiteren met het maken van een doelpunt. Het bleef 0-0, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen en dat deed HBS het beste, met dank aan haar doelman.

Tekst: Ton Beije

Het eerste kansje in deze wedstrijd was voor het bezoekende Smitshoek, dat bijna kon profiteren van zwak uitverdedigen aan Haagse zijde. HBS reageerde met een schot van Martijn le Congé, dat naast het vijandelijke doel verdween.

HBS probeerde het het eerste kwartier met schoten op het Smitshoek-doel. Ilias Kariouh had bijna succes, maar de doelman redde fraai. De beste kans was echter voor Jedsel Markes, die op zes meter van het doel de bal kreeg van Fabian Hilpert, maar ook naast mikte. HBS zag geen kans het eerste half uur  iets te doen met het veldoverwicht.

Counter

Na ruim een half uur een prima counter van Smitshoek, maar het schot vanaf de zestienmeterlijn eindigde in handen van de HBS-doelman. In de laatste fase van de eerste helft nog twee mogelijkheden voor de gastheren. Ian Baggerman kopte voorlangs en Ilias Kariouh zocht het doel van Smitshoek te hoog. Een 0-0 stand derhalve bij rust.

Paal

Na de thee was de eerste kans weer voor HBS, maar Ilias Kariouh had pech bij een inzet tegen de paal. Ook na rust bleek het voor beide partijen moeilijk om de openingstreffer voor zich op te eisen. Met nog twaalf minuten op de klok nog steeds de 0-0 stand op het scorebord. Bij HBS was inmiddels Kevin Schutte al geblesseerd het veld afgegaan, waardoor trainer Ekrem Kahya alle wissels had gebruikt.

HBS was weer dichtbij de openingstreffer, maar Fabian Hilpert raakte de (buitenkant) van de paal. Smitshoek vond het prima om het op strafschoppen te laten aankomen. En dat gebeurde ook, want na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter gaf het bord nog steeds de dubbelblanke stand aan: 0-0. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen.

Pingels

Bij de pingels schoot Smitshoek de eerste raak en zorgde Le Congé weer voor de 1-1. Smitshoek scoorde de tweede en voor HBS trof Jim Roberti doel: 2-2. Nadat de derde strafschop van Smitshoek werd gestopt, kogelde Ian Baggerman wel raak: 2-3. Smitshoek miste de vierde pingel niet, maar ook Marco Mos (foto) scoorde namens HBS: 3-4. Bij de volgende strafschop mocht Smitshoek niet falen, maar de HBS-doelman wist de elfmetertrap wederom te stoppen, zodat HBS met de 3-4 score verder gaat in de TOTO KNVB-bekerstrijd.