TOTO KNVB-beker: FC ’s-Gravenzande strijdend ten onder tegen RKAVV

In de strijd om de KNVB-districtsbeker West II stonden in de 1/8 finale RKAVV uit Leidschendam en FC ’s-Gravenzande op sportpark Kastelenring tegenover elkaar. Beide teams uitkomend in de Vierde Divisie, de thuisploeg op zondag en de bezoekers op zaterdag. Dus gelijkwaardige tegenstanders op papier zo zou je mogen verwachten.

Tekst: Jan Hoogenraad        |      Foto’s: Pieter Vermeer

Het zat FC ’s-Gravenzande nou niet bepaald mee in een wedstrijd die in hoog tempo gespeeld werd. Al na vier minuten keek het tegen een 1-0 achterstand aan toen uit een hoekschop Tristan Croes de bal achter Edgar Leerdam kopte. Maar hierna herpakten de ’s-Gravenzanders zich en kregen enkele prima kansen om weer op gelijke hoogte te komen. Eerst was er een mogelijkheid voor Frank Broos, maar hij miste in de negende minuut. Na een kwartier spelen binnen twee minuten drie mogelijkheden voor FC ’s-Gravenzande. Op aangeven van Roy Vermolen schoot Frank Broos de bal tegen de lat en dat deed ook Twan van Meerten en vervolgens raakte weer Broos de paal.

Kort hierna schoot, op aangeven van Frank Broos, Angelo Zwirs de bal recht in de handen van doelman Donny van der Helm Schoot. Maar de bezoekers moesten alert zijn op de soms snelle uitvallen van RKAVV. Een inzet van Edwin Agyare werd door doelman Edgar Leerdam gestopt. Hierna twee mogelijkheden voor de gastploeg. Een voorzet van Angelo Zwirs werd door Stefan Bruijn naast gekopt en toen Rick Boers zag dat de RKAVV-doelman wat ver voor zijn doel stond probeerde hij het van grote afstand, maar de bal rolde uiteindelijk naast. Na ruim een half uur spelen ging de bal op de stip na een overtreding van Jorik Koppers binnen het zestienmetergebied. De penalty werd genomen door Yani Bouras, maar doelman Edgar Leerdam stopte de elfmetertrap. Na weer twee mogelijkheden voor FC ’s-Gravenzande – Stefan Bruijn zag zijn inzet gepakt worden en Frank Broos wist het ook niet af te maken op aangeven van Angelo Zwirs – was er een prima kans voor RKAVV om op een grotere voorsprong te komen toen Xavier Akinrinbola vrij voor Edgar Leerdam opdook, maar de sluitpost redde uitstekend. Voor rust schoot voor FC ’s-Gravenzande Twan van Meerten de bal over uit een vrije trap en Frank Broos mikte een inzet recht in de handen van de RKVV-doelman.

In het begin van de tweede helft was RKAVV tweemaal gevaarlijk. Uit een voorzet vanaf de rechterkant wist Aytac Asim Metin het niet af te maken en invaller Oussama Achabbar schoot de bal over. Vervolgens was het weer gevaarlijk voor het RKAVV-doel toen Nick Ruigrok goed voorgaf, maar Frank Broos het niet kon afmaken. Uit een hoekschop was Nick Ruijgrok  kansrijk, maar via doelman Donny van der Helm leverde dat niet meer op dan een hoekschop. In de 68e minuut kwam zomaar uit het niets RKAVV op een 2-0 voorsprong toen Yani Bouras de bal stijf naast de paal in het doel werkte. Toch wist FC ’s-Gravenzande in de 76e minuut wat terug te doen. Op aangeven van Roy Vermolen bracht invaller Joseph Goncalves fraai de stand op 2-1.

FC ’s-Gravenzande ging op jacht naar de gelijkmaker. Eerst had uit een vrije trap Yordi Klepke geen succes en op aangeven van Nick Ruijgrok was een inzet van Roy Vermolen de RKAVV-doelman het eindstation. Hierna was het weer de thuisploeg die verzuimde verder weg te lopen. Eerst een enorme kans die onbenut bleef en vervolgens redde Rick Boers op de doellijn. FC ’s-Gravenzande deed er van alles aan om nog langszij te komen en gaf daarom achter wat meer ruimte weg waar RKAVV van profiteerde. Nadat eerst de bal tegen de onderkant lat werd geschoten was het ver in blessuretijd Aytac Asim Metin die met een lobje over doelman Edgar Leerdam de einstand op 3-1 bepaalde. Gezien de vele kansen die FC ’s-Gravenzande kreeg, waarbij de lat en paal een sta-in-de-weg waren, had een gelijkspel misschien de juiste uitslag geweest, maar RKAVV was net wat gelukkiger.