Strijdlustig Suriname – met drie ex-ADO-spelers – nipt onderuit tegen Mexico

In de Concacaf Nations League werd donderdagavond de voorlaatste wedstrijd van groep A in league A afgewerkt. Na een ruststand van 0–0 eindigde de wedstrijd tussen het Surinaamse nationale team en Mixico in een 0-2 score voor de Mexicanen.

De aanvangsfase was min of meer voor Suriname, maar sprake van groot gevaar was er niet echt. Roberto Alvarado kwam na goed combinatiewerk wel dicht bij het doel, maar doelman Joey Roggeveen redde knap. Ook na een kwartier kwam ‘de Natio’ even onder druk te staan, maar doelman Roggeveen redde goed op een kopbal.

Overtreding

Aan de andere kant lukte het ook het Surinaamse team om de bal binnen de ploeg te houden; vaak genoeg zelfs moesten de Mexicanen een overtreding begaan om de aanval af te stoppen. Uit zo’n situatie mocht Roscello Vlijter vanaf achttien meter aanleggen en dwong doelman Carlos Acavedo tot een prachtige redding.

In de 25e minuut liet Diego Biseswar zich met een prachtige actie zien, maar het bleef bij een hachelijk moment voor de Mexicaanse defensie. Suriname bleef gevaarlijk over de flanken en in de 36e minuut moest Acavedo wederom in actie komen, toen Jeredy Hilterman hem vanaf de linkerkant van de zestien op de proef stelde.

Het laatste moment van de eerste helft was voor oud-ADO-er Sheraldo Becker. De aanvaller van het Duitse 1. FC Union Berlin demarreerde van buiten naar binnen om uit te halen en zag de bal een metertje naast het Mexicaanse doel verdwijnen.

Voorzet

In de tweede helft probeerde Suriname een goed vervolg te geven aan de eerste 45 minuten. Na zes minuten zorgde echter bijna voor een tegendoelpunt toen Roggeveen na een miscommunicatie de bal inleverde bij de tegenstander, maar Mexico was niet scherp genoeg.

Na bijna een uur spelen een prima mogelijkheid voor Marc Jozefzoon, maar de bal werd na de afgemeten voorzet van Sheraldo Becker niet zuiver genoeg ingeschoten. Ook Mexico liet een bijna identieke kans liggen, waardoor na een dik uur spelen de score nog steeds op 0–0 stond.

Strafschop

In de volgende fase ging het dan toch mis voor Suriname. Johan Vasquez benutte met het hoofd een minieme kans uit een vrije trap: 1-0. Gelijk daarna beging aanvoerder Shaquille Pinas (foto) (ook ex-ADO Den Haag) een overtreding in het strafschopgebied met als gevolg een strafschop. Feyenoord-aanvaller Santiago Gimenez miste echter vanaf elf meter en schoot hoog over. (verslag gaat na twitter-bericht verder)

Met nog een minuut of vijfentwintig te spelen haalde coach Aron Winter Hilterman en de moe gelopen Biseswar naar de kant voor Danzell Gravenberch en Jamilhio Rigters. De wissels hadden een goede inbreng, maar een echt schot op doel liet nog op zich wachten.

Eigen doel

Ook de 2–0 viel tot teleurstelling van het goed opgekomen publiek. Nadat Pinas niet overtuigend genoeg uitverdedigde, werd Uriel Antuna vrijgespeeld om strak voor te kunnen trekken. De terug snellende Damil Dankerlui tikte ongelukkigerwijs de 0–2 zelf binnen. In deze score zou ondanks verwoede pogingen van de Natio geen verandering meer komen. Ook voormalig ADO Den Haag-speler Dion Malone speelde mee in het team van Suriname.

Suriname eindigt nu in groep A van de A–league op de derde plaats, terwijl Jamaica en Mexico op zondag 26 maart nog moeten uitmaken wie de groepswinnaar wordt.