Zaterdag 2E: Ongelukkig FC Skillz delft onderspit tegen Berkel

FC Skillz liep uit tegen CVV Berkel tegen een ongelukkige nederlaag aan. Een wedstrijd is onderhevig aan diverse (externe) factoren zoals bijvoorbeeld weersomstandigheden, ondergrond en de bekende factor geluk. Daar FC Skillz in haar befaamde combinatiespel probeerde te komen, waren de externe factoren van te grote invloed, wat maakte dat het simpelweg niet lukte. Zo ook ontbeerde het FC Skillz aan het nodige (voetbal)geluk.

Tekst: Terry Konings

Christelijke Voetbal Vereniging Berkel ontving FC Skillz voor de strijd op Sportpark Het Hoge Land. De cocktail aan omstandigheden, zoals de krachtige zuidwestenwind in combinatie met het drassige grasveld – dat volgend seizoen wordt vervangen voor een kunstgrasveld – maakte het voor beide teams niet mogelijk om simpelweg goed te voetballen. FC Skillz probeerde op haar beurt nog de combinaties te zoeken, maar de onvoorspelbaarheid van het veld maakte, dat ook dat een tegenstander werd. CVV Berkel koos als aanvalsplan er juist voor om de lange bal te hanteren op aanvaller Emir Bagcan om vandaaruit het spel te maken. Van weerszijden kende de eerste helft dan ook geen grote kansen. In de 23e minuut kreeg Berkel een vrije trap op de rand van de zestienmeter, die vakkundig werd gepareerd door doelman Giovanni Spaan. FC Skillz kwam zelf dreigend voor het Berkelse doel via Abdel Tufi met een afstandsschot en via routinier Shibi Rojer, die in de 33e minuut zichzelf mooie vrijspeelde vanaf de linkerkant, naar binnen kwam en de bal in de rechterkruising probeerde te krullen. De bal leek dan ook lang op weg naar de kruising – gedragen door de wind – maar belandde net op het dak van het doel van Jim Visser.

Frisse energie

Na de rust waren ook de weersgoden de wedstrijd niet goed gezind en leek de kracht van de zuidwestenwind alleen maar toe te nemen. FC Skillz kwam met een frisse energie de kleedkamer uit en zocht nadrukkelijker naar de voorsprong. De ingevallen Djurandy Swedo kwam een aantal keer goed door op de flank. Het geluk ontbeerde er in de laatste fase alleen aan om echt gevaarlijk te worden. Daar de Haagse druk alleen maar toenam, was het de thuisploeg, die op 1-0 kwam in de 62e minuut. De Berkelse uitvoering van het ‘kick and rush’ voetbal wierp haar vruchten af, want twee minuten later werd het ook 2-0.

Geluk

Wat volgde was een slotoffensief, omdat de Hagenezen het geloof hadden gezien, het spelbeeld en de dominantie, dat het spreekwoordelijke kwartje toch een keer hun kant op moest vallen. CVV Berkel verdedigde met man en macht haar voorsprong. Het gegeven, dat goed voetbal – gezien de omstandigheden – niet mogelijk was, was inmiddels een feit daar de minuten in het voordeel van Berkel wegtikten. Het geluk ontbrak daarbij ook voor FC Skillz, want in de tachtigste minuut raakte Chadion Melfor (foto) nog de dwarslat.

Covey

Amerikaanse organisatiepsycholoog Stephen Covey heeft jaren geleden een model ontwikkeld rondom de zogeheten ‘cirkel van invloed’. Het doel van het model en ook de cirkel, is te leren waar jijzelf als individu invloed op hebt. Op externe zaken in de voetbalsport, zoals bijvoorbeeld het weer en/of de ondergrond waar je op speelt heb je geen invloed. Waar je wél invloed op hebt, is eigen gedrag en betrokkenheid. Binnen de sport leidt dit alleen niet altijd tot succes of in dit geval een resultaat, want ook geluk speelt hierin een factor. Soms heb je de wind mee en soms heb je hem tegen. FC Skillz had de wind – in de meest letterlijke zin van het woord – tegen en leed dan ook een ongelukkige nederlaag uit tegen CVV Berkel.