Warming-up 4e Divisie (za): Mike Jonk (FC ’s-Gravenzande): ,,Iets goed te maken”

FC ’s-Gravenzande kreeg vorige week uit tegen Smitshoek een oorwassing. De ploeg verloor met liefst 5-0. Een lelijke streep door de rekening. Met assistent-trainer Mike Jonk (foto) kijken we terug, maar ook vooruit naar het duel van zaterdag, thuis tegen Jodan Boys.

Tekst: Ton Beije

Hoe kijkt Mike Jong terug op de wedstrijd tegen Smitshoek? Een 5-0 nederlaag moet aangekomen zijn! ,,Ja een hele zure nederlaag.Na drie minuten geven we de 1-0 echt cadeau vanuit onze eigen opbouw, daarna komen we goed terug in de wedstrijd en was het eigenlijk wachten op de 1-1 met drie grote kansen, maar uit het niets valt een corner binnen bij ons en staat het 2-0. Nog geen vijf minuten later pakken we een rode kaart en stonden voor rust al met tien man. De tweede helft bleef Smitshoek eigenlijk doen wat ze de eerste helft ook al deden, ons de fout laten maken en inzakken, dat speelden ze volwassen uit.”

Knop om

Hoe was de stemming deze week op de training na zo’n fikse nederlaag? Jonk: ,,De eerste training na het weekend hebben we, zoals we altijd doen, de wedstrijd nabesproken. Wanneer we de videoruimte daarna verlaten, gaat altijd (ook na winst), de knop weer om richting de volgende tegenstander en dat was deze week ook zo.”

Risico

Komende zaterdag komt op het Juliana Sportpark Jodan Boys op bezoek. Wat herinnert Jonk zich van de uitwedstrijd, die met 0-3 werd gewonnen? Hij: ,,We kwamen daar op een vroege voorsprong, waardoor Jodan Boys wat meer risico moest gaan nemen. We maakten die wedstrijd goede keuzes aan de bal en voerden onze teamtaken goed uit, waardoor we de score konden uitbreiden.”

Geduldig

Wat verwacht hij zaterdag voor wedstrijd? ,,De laatste wedstrijden die ik van Jodan Boys heb teruggekeken, speelden ze met alle elf de spelers op eigen helft en hielden ze de linies kort op elkaar. Om zaterdag een goed resultaat te behalen zullen we aan de bal heel geduldig en zuinig moeten zijn, want in de omschakeling vliegt Jodan Boys eruit met snelle aanvallers”, aldus Mike Jonk.

Goedmaken

Jodan Boys knokt tegen degradatie, maakt het dat een extra moeilijke wedstrijd? Jonk: ,,Het zal zeker een lastige wedstrijd worden, maar dat zie je ook aan de uitslagen. Ze verliezen de wedstrijden vaak in de slotfase of vanuit een standaardsituatie. Het is een ploeg die de gehele wedstrijd blijft knokken voor een resultaat. Maar wij hebben vooral iets goed te maken richting onszelf.”

Tegentreffers

Ligt het probleem achterin, want FC ’s-Gravenzande heeft nu – met nog twee teams – de meest gepasseerde verdediging? Jonk: ,,Er zijn in onze competitie acht teams die veertig of meer doelpunten tegen hebben gekregen, wij hebben er in 41 tegen. Daar staat wel tegenover dat wij op Odin na de meeste doelpunten hebben gescoord van alle teams, dus dat zegt ook wel iets over onze speelwijze. Het is wel te makkelijk om te zeggen dat het probleem achterin ligt, wat we wel kunnen concluderen is dat de teamfunctie verdedigen en omschakelen van aanvallen naar verdedigen nog niet goed genoeg is over het gehele elftal en daar bedoel ik dus ook de aanvallers en middenvelders mee.”

FC ’s-Gravenzande heeft bijna alle spelers van vorige week ook nu beschikbaar, alleen Frank Broos, die rood zag tegen Smitshoek, moet langs de lijn toekijken.