Zaterdag 2E: SVC’08 maakt het zich lastig bij laagvlieger Full Speed

De uitslag doet vermoeden dat SVC’08 een gemakkelijke zege behaalde tegen Full Speed. Maar dat was zeker niet het geval. Een redelijke eerste helft waarin SVC’08 met twee doelpunten afstand nam van de thuisclub werd gevolgd door een dramatische tweede, waarin Full Speed langszij leek te komen, maar in blessuretijd verdedigend zoveel ruimte weg moest geven dat invaller Iliass Daoudi met twee doelpunten SVC’08 in veilige haven kon brengen.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

Door de vele blessures begon SVC’08 noodgedwongen met middenvelder Jerry Plat in de spits. Hoewel balvast is dit natuurlijk niet optimaal omdat je hierdoor ook elders in het elftal concessies moet doen. Desondanks begon SVC’08 goed. Het speelde gemakkelijk onder het hoog druk zetten van Full Speed uit en kreeg in de beginfase tweemaal een scoringskans, maar beide keren werd met harde lage voorzetten voorlangs geen medespeler bereikt.

Ook ontging het scheidsrechter Robby Hornes dat Jerry Plat met twee handen werd weggeduwd toen hij een stilliggende bal voor het doel wilde inschieten. Hetgeen een penalty had gerechtvaardigd. In de achttiende minuut bereikte Fabian Toet, Jerry Plat maar hij vond doelman Reinder Pul op zijn weg. Full Speed kon offensief geen potten breken en liep voornamelijk achter de feiten aan, maar kreeg in de dertigste minuut de kans om op voorsprong te komen. Rechterverdediger Bart Markering speelde de bal in de voeten van Samet Mermer, die plotseling geheel vrij oog in oog kwam te staan voor de SVC’08-doelman Owen Lammerding. Laatstgenoemde bracht kundig redding en SVC’08 kon opgelucht ademhalen.

SVC’08 had dan wel de overhand, maar wist geen doelrijpe kansen uit te spelen. Het kwam dan ook ietwat gelukkig op voorsprong. Een schot van Koen Soonieus werd beroerd door verdediger Wessel van Vliet, waardoor doelman Reinder Pul kansloos was: 0-1. Vijf minuten later mocht Jordy de Bruin een vrije trap nemen. Hij bereikte Thomas Hughes die de bal met het hoofd verlengde en SVC’08 op 0-2 bracht. Gezien het spelbeeld en de stand kon SVC’08 met een gerust hart de rust in en de tweede helft met vertrouwen tegemoetzien.

Maar dat vertrouwen verdween in de drieënvijftigste minuut. Een hoge bal werd door keeper Owen Lammerding niet goed verwerkt en Wessel van Vliet kon de bal in het lege doel schieten: 1-2. Door deze aansluitingstreffer kreeg Full Speed het idee dat er misschien toch wat te halen was. Het ging feller en offensiever spelen en zocht met hoge ballen voor de pot en verre inworpen naar succes. SVC’08 kon de bal niet in de ploeg houden en zakte steeds verder weg. Het ging steeds verder achteruit hangen, waarmee het de problemen over zichzelf afriep. Vijf wissels in een al gehavende ploeg kwamen de rust en samenhang in de ploeg dan ook niet ten goede en het was niet de verdienste van SVC’08, maar de onkunde van Full Speed waardoor in de slotfase niet de 2-2 op het scorebord verscheen maar 1-4.

Het moet gezegd worden dat Ilias Daoudi de buitenkansjes die hem werden geboden wel heel kundig afmaakte. Tweemaal kwam Reinder Pul onbezonnen ver uit zijn doel en greep onvoldoende in. Bij de eerste keer omspeelde Daoudi de doelman en schoot van dertig meter de bal in het lege doel, de tweede keer schoot hij de bal van grote afstand over de ver van zijn doel staande keeper in het net. Hij bracht hiermee SVC’08 in veilige haven.