ADO Den Haag komt niet verder dan een gelijkspel op bezoek bij Roda JC

ADO Den Haag, dat zo graag een plek wil veroveren op de ranglijst, die recht geeft op deelname aan de nacompetitie, is er in Kerkrade niet in geslaagd meer dan een punt te veroveren in het duel met Roda JC. ADO Den Haag kwam laat in de eerste helft op 0-1, maar kort in het tweede bedrijf kwam de thuisploeg uit een strafschop langszij: 1-1. En daar bleef het bij.

Tekst: Ton Beije

Zoals Haaglanden Voetbal donderdag al voorspelde, begon Thomas Verheydt, na het breken van zijn neus in het duel van vorige week tegen Telstar, op de bank. Ook Xander Severina startte weer als wisselspeler.

De vraag vooraf was hoe Roda JC zou reageren op de fikse nederlaag van maandagavond bij Jong PSV (5-1). De gastheren kwamen echter sterk uit de startblokken. Al na zes minuten had de ploeg van trainer Edwin de Graaf (ex-speler en ook assistent-trainer bij ADO Den Haag) aan de leiding kunnen komen, maar een inzet van Terrence Douglas verdween via een been van een ADO-speler naast het doel. Roda JC bleef in de aanvangsfase ook de bovenliggende partij. Pogingen van onder meer Dylan Vente en Arjen van der Heide leverden echter geen Limburgs succes op.

Ramadan

Ook nu was er in de eerste helft – net als vorige week tegen Telstar – een moment waarop scheidsrechter Vos het duel onderbrak zodat voetballers die aan de ramadan doen iets konden eten of drinken. In het tweede deel van de eerste helft kwam ADO Den Haag onder de druk vandaan en liet zich ook regelmatig in de zestien zien van Roda JC. De defensie van Roda JC gaf echter geen krimp. Ricardo Kishna probeerde het nog een keer van afstand, maar trof geen doel. Op slag van rust scoorden de bezoekers alsnog de openingstreffer. Op aangeven van Boy Kemper had Mario Bilate (foto) een goede actie in huis en gaf doelman Moritz Nicolas geen kans: 0-1.

Ruggensteun

Met die lekkere ruggensteun kon ADO Den Haag beginnen aan de tweede helft. De ploeg deed dat in dezelfde samenstelling, want trainer Dick Advocaat vond het nog niet nodig in te grijpen. Roda JC kwam echter al snel – na tien minuten – op gelijke hoogte. Tyrese Asante maakte een overtreding binnen het strafschopgebied op Dylan Vente en arbiter Vos wees resoluut naar de stip. Vente zelf gaf vervolgens vanaf elf meter doelman Sonny Stevens geen kans: 1-1.

Haags Kwartiertje

In de tweede helft waren beide teams aan elkaar gewaagd. ADO Den Haag leek in het voordeel te komen toen het het Haagse Kwartiertje met een man meer kon aanvangen. Aan Roda JC-kant moest Röseler namelijk het veld verlaten nadat hij voor de tweede maal de gele kaart kreeg voorgehouden. ADO Den Haag kreeg inderdaad wat meer ruimte en probeerde alsnog de volle buit binnen te halen. Doelman Moritz Nicolas was echter attent bij pogingen van de ingevallen Thomas Verheydt, een afstandsschot van Titouan Thomas en bij de rebound van de ook ingevallen Xander Severina. ADO Den Haag was de aanvallende partij en Roda JC moest zich beperken tot verdedigen. Bijna kwam de thuisploeg nog een keer gevaarlijk uit, maar doelman Sonny Stevens was alert. Het bleef bij die 1-1 stand en voor ADO Den Haag was dat te weinig om dichter bij een nacompetitieplek te komen. De achterstand om zo’n ticket te bemachtigen is inmiddels zes punten, met nog zes wedstrijden voor de boeg.