EK-kwalificatie: Oranje-vrouwen O19 kloppen België in blessuretijd

Het Nederlands vrouwenteam Onder 19 heeft in blessuretijd gewonnen van België. Het EK-ticket komt hiermee in het vizier. Het Oranje-team toonde weer een flinke dosis strijdlust en veerkracht. Nederland heeft dinsdag tegen Finland aan een punt genoeg om zich voor de Europese eindronde te plaatsen.

Afgelopen woensdag had Onder 19 in de eerste wedstrijd tegen Bulgarije (5-0) een helft nodig om orde op zaken te stellen. Deze paaszaterdag in Venray moest de ploeg alles uit de kast trekken om de Belgische leeftijdsgenoten van het lijf te houden. Waar Nederland voor rust in duelkracht het onderspit dolf, gooide de formatie van coach Roos Kwakkenbos in de tweede helft flink de beuk erin en kwam daardoor steeds beter aan voetballen toe.

Openingstreffer

Oranje vierde in de 35e minuut de openingstreffer. Danique Noordman en Lotte Keukelaar stonden gereed voor de korte variant, maar Rosa van Gool besloot de bal vanaf links meteen voor te gooien. Daar torende Isa Kardinaal boven iedereen uit: 1-0. Aan de andere zijde volgde drie minuten later een identieke situatie. Daar kopte rechtsback Maude Lecoq uit de enige kans die de Belgen voor rust hadden de bal achter keepster Femke Liefting: 1-1.

Grip

Coach Roos Kwakkenbos bracht na de pauze drie wissels, in elke linie. Maud Rutgers, Fleur Stoit en Danique Noordman moesten het veld ruimen voor Djoeke de Ridder, Sji-jona Martina en Robine Lacroix. Met rechtsback Louise van Oosten (foto) van ADO Den Haag Vrouwen voor Emma Frijns als vierde wissel kreeg Onder 19 na tien minuten spelen meer grip op de wedstrijd. Op jacht naar een doelpunt zat het niet mee. Lacroix zag haar listige lobje via de onderkant van de lat terug in het veld springen, Keukelaar raakte na een sterke actie met een schot in de verre hoek de paal en Martina mikte de daaropvolgende rebound naast.

Dinsdag

Zo leek deze ontmoeting onbeslist te eindigen. Totdat de handige invalster Sji-jonaMartina in de dying seconds haar actie inzette en Oranje alsnog aan drie heerlijke punten hielp: 2-1. Dinsdag volgt het slotduel in Escharen, waar om 18.00 uur Finland de tegenstander is op de kwalificatietoernooi.

(Bron: KNVB)