Zaterdag 2E: HVC’10 ‘verliest’ met 0-0 van Full Speed

Voetbal is een rare sport. Bij een uitslag van 0-0 voelt de één het als een overwinning en vindt de tegenstander het gewoon een verliespartij. Dat was zaterdag op de Rondgang bij HVC’10 wel degelijk het geval.

Tekst: Cees van der Pol

Reinder Pul (foto), de doelman van Full Speed, zonder concurrentie de man of the match, vierde de 0-0 als een zege, na zoveel nederlagen achter elkaar. ,,We gingen ervan uit om hier de nul te houden. Collectief voor elkaar knokken, terwijl ze bij HVC’10 op elkaar liepen te schelden. Aan het begin van het seizoen speelden we mooi voetbal, we wonnen. Daarna verloren we vele keren achter elkaar. Nu is het punt voor punt pakken. Misschien kunnen we directe degradatie ontlopen. En we missen ook nog vijf basisspelers. Dan zijn alle middelen geoorloofd, toch?”

Tijdrekken

Reinder Pul begon al in de eerste helft met tijdrekken en heel kalmpjes aan te doen. ,,Ik vind dat het mag, als je onderaan staat. De scheidsrechter bepaalt toch wat er is toegestaan.” Nou van die kant had HVC’10 geen hulp te verwachten. De scheidsrechter trad niet op: een gele kaart wil wel eens helpen, vaak ook niet trouwens, want twee keer geel voor tijdrekken is nog nooit uitgedeeld. Maar Pul had natuurlijk gelijk. Als je bij de scheids in het ‘pulletje valt’, probeer je je ploeg te helpen.

Irriteren

Dat deed voor de rust trouwens ook de assistent-scheidsrechter van Full Speed door tekenen van het Groggy-syndroom te vertonen. Ook daar trapte Carli van Booma uit Den Haag helemaal in. Reinder Pul lachend: ,,Natuurlijk probeerden we ze te irriteren om HVC’10 uit het spel te halen. En het lukte nog ook, waar wij ons als collectief steeds lekkerder gingen voelen.”

Nu zou het flauw zijn de 0-0 ‘nederlaag’ van HVC’10 op de rug van de leiding af te schuiven. Daarvoor speelde de ploeg te zwak, het tempo lag veel te laag om de stugge verdediging van Full Speed (vooral Wessel van Vliet) te verontrusten. Bovendien leed de thuisploeg veel te veel balverlies, misschien veroorzaakt door het ongelijke veld en de straffe wind. Maar de vorm, zoals die er de laatste weken wel degelijk was, was op deze zaterdag ver te zoeken.

Kansen gemist

Het had natuurlijk allemaal anders kunnen lopen als in de derde minuut zowel Kyrill Slutskyy als Badr ben Mohammed een mooie kans had benut. Later in de eerste helft was het vooral Mitchell Bouwhuis die doelrijpe mogelijkheden over het doel schoot. Er stond feitelijk geen noemenswaardige aanval van het Delftse aanvalsduo Lucas van den Kolk en Inayat Wiegeraad tegenover. Een enkele verre bal kwam nog wel eens in de buurt van het doel, maar eigenlijk was het ‘de bus parkeren’ voor het doel. Khalid el Menkouzi kreeg nauwelijks iets te doen, behalve een paar minuten voor tijd bij een Delftse vrije trap. Die moet je dan maar zien te houden.

HVC’10 miste daarnaast Jorno Reurink, voorlopig weer geblesseerd voor enige weken. En een andere ‘valse spits’ is na het vertrek van Sil van Ooijen niet meer in De Hoek aanwezig.

Moedeloos

Ook in de tweede helft oogde de thuisploeg moedeloos en geïrriteerd. Het leidde tot een gele kaart voor Badr ben Mohammed, die tegen RKDEO langs de kant mag toerkijken. In de bestuurskamer bleek dat scheidsrechter Van Booma ook nog een andere speler van HVC’10 had opgeschreven, waar dat de Delftse linksback Joey Donkers betrof, nadat hij Kay van den Bos had getorpedeerd. Je zult er maar door geschorst worden, omdat alleen uw verslaggever het had opgemerkt. Al met al een troosteloze middag voor de Hoekse ploeg die op jacht naar de achtste plaats verzuimde de afstand tot CION, Berkel en VFC te verkleinen. Ook Full Speed schoot eigenlijk weinig met het gelijke spel op door de 3-0 winst van het opkomende Wilhelmus.

Teleurgesteld

Piet Boon was na afloop niet boos, maar ‘wel teleurgesteld’. ,,Het tempo lag veel te laag. We waren te gehaast in de voortzetting en veel te slordig. En we vielen steeds aan door het midden in plaats van via de zijkanten. Ook met Rico Sterrenberg voor Dave Kram erbij lukte het niet.” De Hoekse reservebank was trouwens heel mager bezet. Trainer Frank Verhaar wisselde in de tweede helft vier spelers die zijn ploeg meehielpen het duel over de streep te trekken met de 0-0 ‘overwinning.’

Reinder Pul

Omdat de Delftse keeper in de laatste vijf minuten twee harde schoten (Glenn Boon vrije trap en Luke Kernan) uit zijn doel ranselde, werd hij de gevierde man. ,,Ik keepte ook nog met een gebroken vinger. Ja, ploegbelang maakte dat noodzakelijk.” Hij verdween met een brede glimlach naar de kleedkamer waar hij met grote vazen bier werd ontvangen door zijn ploegmaats. Het was hem gegund, maar in de Hoek kon die glimlach niet doorbreken, nu de nacompetitie dreigender dan ooit is.