Zaterdag 1B: Die Haghe wint met ruime cijfers in eenzijdig duel van DHC

Het leek wel een partijtje zomeravondvoetbal waarmee Die Haghe drie punten wist te behalen tegen de kersverse degradant. Noah Quintin Abid was bij Die Haghe “The Man of the Match” met een onvervalste dubbele hattrick, waardoor Die Haghe uiteindelijke met 9-0 won van DHC.

Tekst: Wim van de Graaf           |     Foto’s: HMA-Fotografie

Maar wat voor een verslag moet je nu hierover schrijven? Door de vroege 1-0 in de eerste minuut van de voet van Sami Aoulad Said en de kort daarop volgende 2-0 van Noah Abid in de elfde minuut werd het nooit een wedstrijd. Laten wij het dan eens hebben over de eens zo roemrijke ploeg uit Delft. De Delfia Holland Combinatie, opgericht op 17 maart 1910 speelde van 1955 tot 1968 nog betaald voetbal onder de namen DHC en Xerxes/DHC’66. Toenmalige spelers waren onder meer Willem van Hanegem, Eddy Treijtel en Hans Dorjee. Het won in de Kuip zelfs met 0-1 van Feijenoord.

Door – laat ik het voorzichtig zeggen – langdurig mismanagement kwam de club vorig jaar uit in de eerste klasse B en wel nu op zaterdag. Door het late vertrek van de beoogde trainer en spelers naar een concurrent bleek het eerste elftal niet meer eerste klasse-waardig met veel grote nederlagen tot gevolg. De huidige trainer John de Letter gooide nimmer de handdoek in de ring en dat siert hem en zijn manschappen. Alle andere verenigingen in de eerste klasse B mogen sportief gezien hun hoed afnemen voor al die DHC’ers die tegen de klippen op bleven geloven in betere tijden. Een echt voetbalbolwerk was geknakt, maar het lijkt erop dat al die frustraties, nederlagen, gezichtsverlies en soms onterechte hoon zich het volgend seizoen in de tweede klasse kunnen gaan uitbetalen. Er is weer licht aan het eind van de tunnel voor deze eens zo mooie club. Maar dan moet de competitie wel nog worden uitgespeeld.

Deze zaterdag was het de beurt aan Die Haghe om het doelsaldo op te vijzelen, maar plezierig is dat niet. De buitenwacht verwacht telkens een hoge score, maar je ziet aan de spelers dat ook zij bijna medelijden hebben met hun tegenstander, waardoor echt goed voetbal feitelijk onmogelijk wordt. De gelatenheid straalde in en buiten het veld er dan ook vanaf. DHC, ook dat moet gezegd, groef zich niet in en probeerde mee te voetballen en ook daarvoor verdient dit team een groot compliment. Voetballen tegen beter weten in is een hele opgaaf en dit dan ook nog eens in de ramadan-periode.

Terug naar de wedstrijd: Jelle Halsema schoot in de 28e minuut op de paal en Noah Abid scoorde in dezelfde minuut de 3-0. Elf minuten later volmaakte hij zijn onvervalste hattrick door met een droge knal in de korte hoek de 4-0 ruststand op het scorebord te zetten.

Na de rust was er eerst nog een redding door de invaller-doelman van DHC die een schot van Noah Abid van dichtbij met de voet wist te keren. In de 55e minuut werd het toch 5-0 door diezelfde speler. Die Haghe-trainer Marcel Koning – wetende dat de buit binnen was – bracht hierna enkele wissels in. Vier minuten later slalomde verdediger Jesse Bakker door de Delftse verdediging waarna Tony Bergsma fraai de 6-0 tegen de touwen joeg. Weer drie minuten later bracht de gretige Noah Abid de stand op 7-0. Twintig minuten voor tijd ontving DHC-speler Achraf el Ghalbzouri – wegens aanmerkingen op de leiding van arbiter Predrag Obradovic uit Capelle aan den IJssel – zijn tweede gele -dus rode – kaart. Vijf minuten later maakte DHC-speler Nabil el Ousrouti een natrappende beweging en hij kon met direct rood vertrekken.

Nu kan men wel zeggen dat de arbiter het “leed” van DHC niet goed aanvoelde, maar de Delftse spelers waren zo dom om hem de gelegenheid te geven om deze kaarten te trekken. Zo moest DHC ook nog eens met negen man de wedstrijd verder spelen, waardoor het na twee minuten alweer raak was toen Noah Abid zijn tweede zuivere hattrick wist te voltooien door de bal prachtig in de kruising te jagen: 8-0. Het was de meegekomen verdediger Nicky Linnenbank die – ook fraai – twee minuten later de 9-0 wist binnen te schieten.

In de 88e minuut miste Noah Abid vanaf de strafschopstip de kans op de 10-0 en dat was maar goed ook, want het scorebord van Die Haghe gaat niet verder dan negen. Na precies negentig minuten was ook deze wedstrijd voor DHC weer verleden tijd en zag Die Haghe dat VELO met 1-3 van HVV had verloren, waardoor het de tweede plaats van de Wateringers overneemt. En die Kroonleeuwen van HVV zijn volgende week op de Diepput een heel andere tegenstander voor Die Haghe.