Derde Divisie zondag: Miscommunicatie kost TOGB drie punten tegen Unitas

TOGB heeft op het eigen sportpark Het Hoge Land dure punten gemorst in de strijd om de derde periode. Miscommunicatie in de geelzwarte achterhoede, leverde de enige goal van de wedstrijd op. Vincent Verbond passeerde Moreno Zwarteveld in de vijftiende minuut, een klap die de mannen van Mark Schuur niet meer te boven kwamen.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

TOGB probeerde in zowel de eerste als de tweede helft wel om de opgelopen achterstand recht te zetten, maar slaagde er niet in de zelf veroorzaakte schade te herstellen. Unitas stapte als winnaar van het veld en blijft op koers voor het binnenhalen van de derde periode, terwijl TOGB halverwege de derde periode lijkt af te haken.

De twee kemphanen, TOGB en Unitas, zijn twee compleet verschillende teams. Het jonge nog onervaren TOGB trof een ouder en geslepen Unitas tegenover zich. Een tegenstander die zich volledig kan instellen op zijn opponent.

Doordat Dean Zandbergen geschorst was, stond Twan Verdel in de punt van de TOGB-aanval. Het was Verdel, die in de vijfde minuut de eerste kans kreeg. Hij slaagde er niet in om Unitas-doelman Luc van Dongen in de problemen te brengen. Na een balverovering van captain Jay Zandbergen, kon Leroy Zwarteveld opstomen. Zwarteveld drukte af, maar zag zijn schot gestopt worden door Luc van Dongen.

Unitas liet de bal aan TOGB, wachtte geduldig op de verkeerde pass in de opbouw van de thuisploeg, om vervolgens via de as via Najim Haddouchi en Mekonen Mihreteab en aanvoerder Joey Lokasi topscorer Robert Mutzers in stelling te brengen. De tactiek wierp binnen een kwartier zijn vruchten af. Al was het niet de topscorer Mutzers, maar TOGB-verdediger Verbond die TOGB-goalie Zwarteveld passeerde en de 0-1 voor de gasten op het scorebord zette. Verbond zag Daniël Walu en Richard Mutzers op zich afkomen en besloot de bal naar Zwarteveld te spelen. Verbond had echter niet gekeken waar zijn doelman stond en passeerde met zijn verkeerde pass onbedoeld zijn eigen goalie: 0-1.

TOGB had het net als in de heenwedstrijd, lastig met het spel waar Unitas TOGB in dwong. Slierendrecht en Verdel konden niet in stelling worden gebracht. Wanneer TOGB er via de rechterkant in slaagde via Max le Fèvre gevaarlijk te worden, stonden er altijd voldoende withemden en doelman Van Dongen om het TOGB-gevaar te ontzenuwen. Kopballen van Kjell Scheers en Wouter Vermeer eindigden naast het Unitas-doel en een schot vanuit de tweede lijn van Leroy Zwarteveld eindigde in de handschoenen van Unitas-goalie Van Dongen. Zo was het net niet voor TOGB en werd de rust met 0-1 ingegaan.

Na de rust bleef Merick Heintjes aan TOGB-zijde in de kleedkamer achter. Michel van der Elst loste hem af en moest voor meer dreiging vanaf links gaan zorgen. Bij Unitas loste Daan Goes Najim Haddouchi af. De eerste mogelijkheid na de rust was voor Anthony Slierendrecht. De vleugelaanvaller passeerde zijn directe tegenstander Daan Ruwaard, maar zag zijn inzet geen doel treffen. Een vrije trap van de voet van Michel van der Elst, vond geen TOGB-voet, waardoor ook deze mogelijkheid op niets uitliep.

TOGB ging volle bak voor de gelijkmaker en drukte Unitas verder en verder terug. De gasten hadden vaker een overtreding nodig om TOGB af te stoppen en paste het ontregelen van de opbouw van TOGB tot in het extreme toe. Het lukte Unitas tot de 59ste minuut om dit zonder kaarten te doen. Na weer een overtreding op Max le Fèvre kreeg linkerverdediger Omar Boulamhayan – hij bleef het toekennen van de vrije trap bestrijden – de gele kaart van scheidsrechter John Kraak die hiermee aangaf wat zijn grens was. De vrije trap van Finn Ameling vond het hoofd van Kjell Scheers, maar de verdediger mikte te hoog, waardoor de bal over het Unitas-doel verdween. Niet veel later incasseerde Mekonen Mihreteab na een charge op Jay Zandbergen geel, waar iedereen van TOGB schreeuwde om een andere kleur, die uiteraard niet gehonoreerd werd door arbiter Kraak.

Unitas vertraagde, frustreerde en trok alle registers open om het combinatiespel van TOGB te blijven ontregelen. Het leverde ook geel op voor Medhanie Habtemariam, die vijf minuten later zijn tweede gele kaart pakte voor de fanatieke TOGB-aanhang en met rood naar de kant mocht. Het missen van de kansen leverde frustratie op bij de geelzwarten, omdat het maar niet lukte doeltreffend te zijn. Michel van der Elst kreeg wellicht de beste kans voor TOGB om te scoren. De linkspoot mocht na aangeven van Le Fèvre in de Unitas-zestien aanleggen. De inzet van de invaller werd gekeerd door Luc van Dongen.

Nadat ook Unitas-invaller Daan Goes na een te harde ingreep met geel bekeurd was door scheidsrechter Kraak, kopte Kjell Scheers de toegekende vrije trap op doel. De kopbal eindige buiten de palen tot frustratie van Scheers. De vertragende tactiek van de ploeg uit Gorinchem, blessurebehandelingen en wissels van beide teams gaf TOGB veel extra tijd op het toch behalen van een resultaat. Schuur speelde alles of niets en speelde achterin met twee verdedigers. Collega Hans de Jong van Unitas wisselde zijn topschutter Mutzers voor Raphael Nartey die de verdediging van de Gorinchense formatie kwam versterken.

Ondanks de bijna tien minuten extra tijd, een man meer en meerdere kansen in de extra tijd, lukte het TOGB ook in de slotfase niet om Unitas-doelman Van Dongen te passeren. Een dure les voor de geelzwarten qua punten, maar een ervaring die de jonkies hebben opgedaan voor de resterende wedstrijden dit seizoen en in de toekomst.

Volgende speelronde reist TOGB af naar DEM. De aftrap in Beverwijk komende zondag is om 14.00 uur.