Zaterdag 2E: FC Skillz blijft stoïcijns en wint van VFC

Aan de heenwedstrijd tegen VFC had FC Skillz – gezien het verlies – geen fijne herinneringen. Het spelbeeld toen was, dat FC Skillz aan de bal domineerde, maar VFC juist effectiever was. Met dit in gedachten was de enige taak dan ook voor de Hagenezen om sportief revanche te nemen, aangezien ze nog een Vlaardings ‘appeltje’ te schillen hadden.

Tekst: Terry Konings      /      Foto’s: Alex Pronk

Dat de versterkte degradatie haar impact kent, bewees ook VFC maar weer gezien haar placering op de ranglijst. Strijd, passie en het spreekwoordelijke ‘vechten voor elke meter’ kenmerkten de Wespen in de beginfase. Zo trachten ze – veelal vanuit duelkracht – het Haagse voetbal te ontregelen. Voetbal hoeft niet altijd mooi te zijn, zolang het maar effectief is onderstreepte José Mourinho met de winst van AS Roma op Feyenoord afgelopen donderdag nog. Het mooie ervan is, dat we in Nederland veelal leunen op de romantische gedachte van het mooie voetbal, maar zeg eens eerlijk ‘hebben de bekende analisten’, die we op het werk tegenkomen of misschien zelfs in de voetbalkantines en/of bestuurskamers het nou nog over het vertoonde spel áls er gewonnen is?

De beginfase van de wedstrijd ging van weerskanten gelijk op. De balverliefde Hagenezen zochten vanuit frivool combinatiespel openingen voorwaarts en de Vlaardingers gewapend met passie en strijd weerden zich kranig. In de 24e minuut opende Shibi Rojer de score voor FC Skillz. De ervaren verdediger, schoot de bal – op aangegeven van Mostava Frederik – met een mooie boogbal zo de kruising in: 1-0.

Voldoende

Na de voorsprong volgde de ene na de andere Haagse aanval, maar die troffen het gewenste doel van reservedoelman Ruben Schuit niet, die bij afwezigheid van Max Verkade al enkele weken de honneurs onder de lat moet waarnemen bij VFC. Gaandeweg de eerste helft vorderde groeiden ook de Vlaardingers in de wedstrijd. Voor wat betreft het arbeidsethos scoorde VFC een ruime voldoende en dat ze vanuit het middenrif ook over goed voetbal beschikken, kwam in 32e minuut naar voren. Zo kwam Joep Pranger in een één-tegen-één-situatie tegenover doelman Anouar Azhoum te staan. Het 18-jarige keeperstalent bleef uiterst koel en pareerde de inzet tot tweemaal toe.

Onzorgvuldig

Na de doelwisseling trokken de Vlaardingers de intensiteit van de eerste helft door. In de laatste fase waren ze echter wat onzorgvuldig, waardoor er niet voldoende gebruik gemaakt kon worden van onder andere Koen Bokx, die in punt van de aanval geposteerd stond. In de 56e minuut leek er een kantelmoment in de wedstrijd te komen ten gevolge van een ouderwetse ‘oorzaak en gevolg’ situatie ons allerbekend als causaal verband. Zo werd Yassin Chentouf met een directe rode kaart van het veld gezonden door de dienstdoende arbiter.

Opstootje

De context van de situatie was, dat de equipe van de jonge oefenmeester Oussama Bekkaoui volledig in de aanval was over de linkerflank. In de as van het veld ontstond een opstootje waarbij een Vlaardingse speler het initiatief nam om ditzelfde opstootje te doen beginnen vanuit een provocatieve gedachte. Zo stormde de ‘Wesp’ hard af op de jonge Chentouf alsof hij honing zag. De Haagse aanvaller verweerde zich middels een duw vanuit een reflex op basis van de schrik, die hij had. Reflexen worden gedefinieerd als zijnde vaste, onbewuste reacties van het lichaam, die niet onder invloed zijn van de wil. De handelingen verlopen immers zonder dat de grote hersenen hierbij worden betrokken. Schrik kan zo’n reactie ofwel prikkel zijn op het lichaam. Gezien FC Skillz in de aanval was, was eenieder – en dus ook scheidsrechter – op dat moment gefocust dan wel georiënteerd op de bal. De scheidsrechter heeft alleen waargenomen, dat Chentouf zich verweerde (lees: het gevolg) en heeft de ‘zoektocht naar honing’ van de bekende ‘Wesp’ (oorzaak) niet kunnen waarnemen gezien het feit dat hij de Haagse aanval en bal volgde, zo gaf hij eerlijkheidshalve achteraf toe.

Met nog ongeveer 35 minuten op de klok was het devies om de voorsprong vast te houden voor FC Skillz en dat deed het met verve. Zo werden de Hagenezen – in ondertal – zelfs nog meermaals gevaarlijk waarbij Shibi Rojer voor zijn tweede doelpunt kon aantekenen. De routinier kwam vanuit een vloeiende Haagse combinatie voor het doel van VFC, alleen de bal ging rakelings langs het doel.

Va banque

Nu de eindfase naderde besloot VFC volledig va banque te spelen. Het was immers in de meest letterlijke zin alles of niets voor de geel-zwart hemden. De Vlaardingse druk mondde zeker uit in tal van kansen, echter bekroonde doelman aan de kant van FC Skillz, Anouar Azhoum zich tot ‘Man Of The Match’, daar hij zich zichtbaar onderscheidde middels een aantal formidabele reddingen. De eindstand werd dan ook beklonken met een 1-0 zege voor de thuisploeg, die de laatste weken alleen maar bewijst, dat de liefde voor de bal ook gepaard kan gaan met onverzettelijkheid en het tonen van mentaliteit.