Zaterdag 2E: RKDEO verslaat verdiend maar geflatteerd HVC’10

Joris Oostveen, bestuurslid van RKDEO, was voor aanvang van de wedstrijd tegen HVC’10 heel stellig: ,,We zijn in vorm en we gaan vanmiddag gewoon winnen. Sterker nog, vanaf nu gaan we alles winnen.” Hij kreeg uiteindelijk gelijk, maar in de eerste helft zag het er toch echt naar uit dat HVC’10 meer weerstand zou kunnen bieden dan door hem verwacht.

Tekst: Cees van der Pol      |      Foto’s: Sander de Hollander

Al in de derde en zevende minuut kreeg de Hoekse club twee grote kansen, maar Kay van den Bos knalde eerst op de voeten van doelman Huub Koning en Kirill Slutskyy kreeg de bal in het zijnet na een goede voorzet van Dave Kram. Tussen die twee mogelijkheden voor de gasten kreeg Lando van Duijn een unieke mogelijkheid om RKDEO op voorsprong te zetten, maar hij wist vast niet dat één van de sterke punten van Khalid el Menkouzi de één op één situatie is. Die greep kordaat in.

Zo waren de eerste twintig minuten vrijwel in het voordeel van HVC’10, dat zich op het kunstgras lekker kan uitleven. De meeste Hoekse spelers spelen liever uit op kunstgras, dan thuis op het hobbelige natuurgras. Er ontwikkelde zich een slordige, maar daardoor aantrekkelijke en ook nog eens zeer sportieve wedstrijd. Scheidsrechter Remko Lochtenberg na afloop: ,,Ik geloof dat ik voor rust maar twee keer voor een overtreding heb hoeven fluiten. Ik kon dus lekker veel voordeel geven.”

Eigen doelpunt

Niemand had dus gek staan kijken als de Hoekse ploeg op voorsprong zou zijn gekomen. HVC’10 scoorde inderdaad als eerste, maar net als een paar wedstrijden geleden kwam de treffer op naam van centrale verdediger Len van Ooijen. Na een snelle counter legde de vrijgelaten rechterspits Irian Boeschoten de bal scherp voor het doel en Van Ooijen gleed de bal achter zijn eigen doelman: 1-0.  Boeschoten was trouwens voortdurend gevaarlijk en ook de ijverige spits Olaf Kramer hield het centrale duo Boon-Van Ooijen knap bezig. Aanvoerder Tommy Simonis heeft wel veel overzicht in zijn spel en op de nummer tien was Jazz Vermeer steeds de voedende kracht voor de aanval. Achter bij de Nootdorpers zat het bovendien wel snor.

In de 36e minuut kreeg RKDEO een corner, wat meestal wel gevaar betekent voor het Hoekse doel. De lange centrale verdediger Jacky Doorschodt kopte prima in, maar de bal ging met een boogje over Khalid el Menkouzi heen. Die 2-0 stand was erg geflatteerd.

HVC’10 zag dat er nog iets mogelijk was. Het creëerde kansen voor Bouwhuis (redding Koning) en Kirill Slutskyy die Doorschodt niet kon nadoen. Zijn kopbal na een corner kwam in het zijnet. Slutskyy speelde met een bovenbeenblessure (opgelopen tegen Full Speed) zeker niet op volle kracht. Het zag er eerlijk gezegd naar uit dat hij de tweede helft niet zou halen. Maar één minuut voor rust legde hij ineens de aansluitingstreffer achter Huub Koning: 2-1. Dat zou de Hoekse burger moed hebben moeten geven, maar dat gevoel kwam helemaal bedrogen uit.

Tegenslag 1

In die voorlaatste minuut moest gelegenheidsspits Rico Sterrenberg namelijk met een enkelblessure na een ongelukkige botsing worden vervangen. En de voorhoedespelers zijn bij de zeekanters dit jaar al zo dun gezaaid. Daardoor moest ook Slutskyy de wedstrijd afmaken, maar Youni de Bruin zou als rechtsachter een heel wat moeilijker wedstrijd hebben gehad als de Oekraïense spits fit was geweest. Bovendien moest valse spits Jorno Reurink ook deze wedstrijd weer aan zich voorbij laten gaan. Padellen is leuk, maar blijkbaar ook niet zo goed voor voetbalspieren.

Domper 2

In de rust zei bestuurslid Joris Oostveen desgevraagd nog steeds dat de thuisclub simpel zou gaan winnen. Hij kreeg meteen gelijk, want het onheil hield voor HVC’10 echt niet op: na twintig seconden in de tweede helft was de partij ineens beslist. Na weer een slordigheidsfout in de Hoekse verdediging schoot aanvoerder Tommy Simonis heel simpel de 3-1 achter Khalid el Menkouzi. Meteen ging HVC’10 veel meer op de aanval spelen, omdat er nu eenmaal gewonnen moest worden om die zo gewenste achtste plaats te halen. VFC zou mogelijkerwijs kunnen verliezen bij FC Skillz en dan was die ploeg meteen achterhaald.

Ja, het werd een flink staaltje open-huisvoetbal, waarbij de thuisclub zich heerlijk kon uitleven. Aangemoedigd door de wel heel veel en heel hard aanmoedigende trainer Wesley Epskamp liep het counterend weg van HVC’10. Olaf Kramer brak na 55 minuten door op links, hield goed het overzicht en Irian Boeschoten mocht simpel de 4-1 binnenschieten.

Inpakken en wegwezen, zou je kunnen denken. HVC’10 kreeg nog wel vijf minuten later een vrije trap, maar van heel ver haalde specialist Glenn Boon alleen de lat boven Huub Koning.

Daarna werd het open huis een ‘open dag.” Steeds liepen de Nootdorpers door de Hoekse verdediging (of wat daarvan over was) heen. Tommy Simonis en Irian Boeschoten kregen goede kansen. Epskamp haalde zijn aanvoerder Tommy naar de kant, die speelt namelijk vaak maar een minuut of zestig. Hozan Hussaini en Donny Paats (voor Tomas Prieto) kwamen in de ploeg. Dat kan natuurlijk lekker bij zo’n stand. Iedereen even een goed gevoel geven.

Toen de naar voren en later weer naar achteren gestormde rechterverdediger Kay van den Bos een doorgebroken speler van RKDEO aantikte, wees Lochtenberg naar de stip en greep hij twee keer geel uit zijn borstzak: één voor Van den Bos en één voor Groothuizen, die commentaar leverde op de correct uitziende beslissing. Centrale verdediger Jacky Doorschodt weet wel hoe strafschoppen genomen moeten worden. Met 5-1 scoorde hij zijn tweede doelpunt van de middag. Het was ook het moment dat Wesley Epskamp zich eindelijk stil in de dug-out kon laten terug zakken. RKDEO kreeg namelijk alle ruimte en bovendien kans op kans. De mooiste was voor invaller Hozan Hussaini die vrij voor Khalid el Menkouzi een lobballetje probeerde, maar de Hoekse keeper ging de bal achterna en maakte er nog een corner van.

Donny’s pech

Niemand vond het erg, ook niet de laatste beslissing van scheidsrechter Lochtenberg. In de allerlaatste minuut werkte HVC’10 na een corner de bal achter Huub Koning. De bal was de lijn al ruim gepasseerd, toen invaller Donny Paats de bal met zijn hand wegsloeg. Lochtenberg had niet gezien dat de bal achter de lijn was en gaf een strafschop en dus ook een rode kaart aan de invaller. De Hoekse aanvoerder Michael van den Bos wilde de Sassenheimse arbiter nog op andere gedachten brengen door hem te vragen gewoon een doelpunt toe te kennen. Dat gebeurde niet en dus zal Paats de volgende wedstrijd geschorst zijn. Beetje ‘lullig’. De tot het einde toe volhoudende Slutskyy zette zich achter de bal en knalde tussen de benen van Koning de 5-2 binnen.

Niemand van HVC’10 kon ervan genieten en RKDEO hield zich op dat moment meer bezig met de uitslag van FC Skillz. De Nootdorpse club lijkt op dit moment de enige echte uitdager voor de equipe van Oussama Bekkaoui. Op de allerlaatste speeldag spelen de twee beste ploegen van 2E tegen elkaar. Het kan een wedstrijd om de baard van de keizer (als FC Skillz de volgende drie wedstrijden wint), maar het kan ook een regelrecht kampioenschapsduel worden. De stemming in de Nootdorpse bestuurskamer was opperbest, de schaal frituur prima en een bestuurslid dat vooraf de juiste voorspelling had gedaan. Wat wil je nog meer?