ADO Den Haag faalt tegen Helmond Sport en komt niet dichter bij nacompetitieplek

ADO Den Haag moest de wedstrijd thuis in het Bingoal Stadion tegen de nummer zestien van de Keuken Kampioen Divisie, Helmond Sport, natuurlijk winnen om dichter bij een plek voor de nacompetitie te kunnen komen. Dat had zeker gekund bij winst, maar het werd slechts 2-2.

Tekst: Ton Beije            |       Foto’s: Eric de Wit

En dat betekent, dat ADO Den Haag dit seizoen vijf punten heeft verspeeld tegen de Brabanders. ADO Den Haag kwam ook twee keer op achterstand en wist die wel tweemaal weg te werken en had vervolgens pech bij een inzet van invaller Mario Bilate op de paal. Het bleef dus bij een teleurstellend 2-2 gelijkspel. De achterstand op de nummer acht op de ranglijst is zes punten, met nog slechts drie duels te gaan.

Bij ADO Den Haag ontbrak captain Boy Kemper vanwege een schorsing. Op zijn plek mocht Amir Absalem starten. Ook was er een basisplaats voor Malik Sellouki en Joël Zwarts. Dat betekende dat Tyrese Asante en Joey Sleegers op de bank plaats moesten nemen.

Het spel liet aan ADO Den Haag-zijde in de eerste helft te wensen over. Veel afvallende ballen waren voor de tegenpartij. Helmond Sport combineerde ook beter in dat eerste bedrijf, al kreeg de thuisploeg wel enkele mogelijkheden. Al na vijf minuten mocht Malik Sellouik uithalen, maar zijn inzet verdween naast het doel van oud-ADO-goalie Mike Havekotte. Ook een kopbal van Joël Zwarts werd door de Helmond Sport-doelman gekeerd.

De verder onopvallende Xander Severina kwam een keer met de bal sterk naar binnen en kogelde met het linkerbeen de bal richting kruising, maar weer Havekotte haalde de bal knap onder de lat vandaan. Terwijl scheidsrechter Erwin Blank niet floot voor een overtreding op Xander Severina die op het vijandelijke doel leek af te gaan, nam Helmond Sport de bal over en scoorde vervolgens in de omschakeling via Arno van Keilegom de openingstreffer: 0-1. ADO Den Haag kwam daarna niet verder dan een kopbal van Thomas Verheydt over het Brabantse doel.

ADO Den Haag moest dus na rust in de achtervolging en had al heel snel succes. Er was nog geen minuut gespeeld toen invaller Sacha Komljenovic de bal op aangeven van Titouan Thomas uit een hoekschop langs Havekotte kopte: 1-1. In tegenstelling tot de eerste helft, draaide ADO Den Haag nu Helmond Sport de duimschroeven aan en ging op weg naar meer. De bezoekers werden onder druk gezet. Echter, uit het niets door een enorm misverstand in de Haagse defensie tussen doelman Sonny Stevens en verdediger Denzel Hall kwam Helmond Sport heel simpel op 1-2. Martijn Kaars profiteerde dankbaar.

En weer moest de Haagse ploeg van Dick Advocaat in de achtervolging. En dat lukte twaalf minuten voor tijd ook. In een vol strafschopgebied schoof Thomas Verheydt de bal langs de grond in de verste benedenhoek langs een kansloze Havekotte: 2-2. De hoop was terug bij de Haagse supporters. Helmond Sport probeerde op alle manieren tijd te rekken en ADO Den Haag uit het spel te halen, met goedvinden van arbiter Blank, die ook ‘maar’ vijf minuten bijtelde ondanks veel wissels en enkele blessurebehandelingen. In de stand kwam geen wijziging meer, het bleef bij 2-2, al had invaller Mario Bilate nog pech met een schot, dat via de binnenkant van de paal weer in handen kwam van doelman Havekotte. En weer was ADO Den Haag een teleurstelling rijker.