Oud-ADO Den Haag-speler Youri Petrov op 48-jarige leeftijd overleden

Op de leeftijd van slechts 48 jaar is oud-speler van ADO Den Haag Youri Petrov (foto) overleden. De in Rusland geboren vleugelspits speelde in het seizoen 2001-2002 bij de club, die toen nog het Zuiderpark als thuisbasis had.

Hij kwam op huurbasis van RKC Waalwijk. Petrov was een speler die beschikte over een vaardige techniek en een goed gevoel voor positie, zeker waar kansen leken te ontstaan. Voor ADO Den Haag kwam hij uit in 32 competitiewedstrijden, waarbij hij vijf doelpunten op zijn naam schreef. Ook scoorde hij tweemaal in de nacompetitie, waarvoor ADO Den Haag zich plaatste, maar er niet in slaagde de Eredivisie te bereiken.

Nederland

Youri Petrov werd geboren in het Oekraïense Kryvy Rih, dat in 1974 nog tot de Sovjet-Unie behoorde. Kryvy Rih is ook de geboorteplaats van de Oekraïense president Volodymyr Zelinski. Petrov begon zijn voetballoopbaan bij Dnepr Dnipropetrovsk. Daarna maakte hij als jeugdspeler furore bij Spartak Moskou, Lokomotiv Moskou en Mykolojiv. Ook kwam hij tweemaal uit voor Jong Rusland. In 1994 vertrok hij naar Nederland. RKC Waalwijk was daar zijn eerste club.

Haaglandia

Daarna kwam hij uit voor tal van clubs: RKC Waalkwijk (2x), FC Twente. ADO Den Haag dus, Sparktak Alania Vladikavkaz, Volyn Loetsk, SKA-Energija, Metalist Charkov en FC Volendam, waar zijn bestaan als voetbalprof eindigde. Hij ging wel door met zijn voetballoopbaan, bij amateurclubs als ASWH, Haaglandia en de amateurs van PSV.

Alcoholprobleem

Petrov leed buiten het voetbal een losgeslagen bestaan. Het was een leven vol niet duurzaam te beteugelen uitspattingen met alcoholmisbruik als voornaamste oorzaak. Ondanks veel begrip, geduld en begeleiding wist hij zijn zwakheden niet in te tomen. Hij ondervond daardoor niet alleen als voetballer, maar ook sociaal in alle opzichten veel problemen (gezin, bezittingen en uitkeringen kwijt) en eindigde uiteindelijk, 48 jaar jong pas, in een hospice.

(Bron & foto: ADO Den Haag)

Lees verder