Eredivisie Vrouwen: ADO Den Haag slaat in laatste kwartier

Op bezoek bij Telstar smaakte ADO Den Haag Vrouwen zondag weer het zoet van een overwinning. Onder aanvoering van een weergaloze Liz Rijsbergen werd in het Haags kwartiertje het verzet van de thuisclub gebroken, en hoe! ADO Den Haag Vrouwen stapte met een 1-4 winst van het veld.

Foto’s: Eric de Wit

Onder de rook van de Hoogovens begon ADO Den Haag met de in de basiself teruggekeerde Bo Vonk. Op aangeven van Chloé Vande Velde leek Liz Rijsbergen de gasten snel op voorsprong te zetten, maar haar voltreffer werd geannuleerd wegens buitenspel. Nog voor er een kwartier was verstreken, waren de gasten opnieuw dicht bij een voorsprong. Na een pass van Nikki IJzerman haalde Rijsbergen opnieuw uit. Dit keer kwam de bal terug van de lat. In de zeventiende minuut was het dan toch prijs. Dit keer lanceerde Van Oosten Rijsbergen en de Leidse publieksfavoriet schoot de bal beheerst binnen: 0-1. Kort daarop verdubbelde IJzerman bijna de voorsprong. Haar inzet werd knap gekeerd door keepster Steen. Van de eerste de beste mogelijkheid maakte het door oud-Hagenaar Mariëlle Worm geleide Telstar vervolgens gebruik om gelijk te maken: 1-1.

ADO Den Haag kon opnieuw beginnen. Een overtreding op Rijsbergen was goed voor geel en een vrije trap. De harde uithaal van IJzerman werd gestuit door de muur. Aan de andere kant voorkwam Kayra Nelemans met een goede ingreep nieuw gevaar. Kort voor het rustsignaal creëerde Rijsbergen een mogelijkheid voor Vande Velde. Haar kopbal verdween recht in de handschoenen van de doelvrouw. En zo stond het halverwege nog steeds gelijk.

Na de thee zetten de Haagse vrouwen hun offensief voort. Uit een voorzet van Nelemans schoot Lobke Loonen net over. Een poging van Vande Velde had niet voldoende vaart. Hoofdtrainer Sjaak Polak stuurde jeugdinternational Jill van den Ende het veld in als vervangster van Loonen. De gasten vergrootten de druk. Vande Velde vuurde over en Rijsbergen zag haar schot gepareerd worden. Uit een vrije trap van Rijsbergen probeerde Daniëlle Noordermeer het met een kopbal. Het leer verdween naast het doel.

In de persoon van Gina Viehoff bracht Polak een extra spits binnen de lijnen. Met vereende krachten bleef ADO Den Haag op de poort beuken. Een voorzet van Louise van Oosten werd net voor het hoofd van Van den Ende weggehaald. En toen, bij het aanbreken van het Haags kwartiertje, was het eindelijk raak. Wie anders dan Rijsbergen schoot haar ploeg na een fraaie slalom opnieuw op voorsprong, haar dertiende goal dit seizoen. De ban was nu gebroken. Twee minuten later vond Van den Ende het net met een harde diagonale uithaal met links: 1-3. En de Haagse storm ging niet liggen. Voor de zoveelste keer was Rijsbergen ongrijpbaar. Dit keer tikte IJzerman de bal binnen: 1-4. Met die stand gingen de drie punten mee terug in de bus naar de Residentie.

Opstellingen

Telstar:

Steen / Donker, Hermans, Ursem, Van Zelst / Kruijthof, Bruinenberg, Van der Vlist  (37. Vis) / Coady, Gomez (86. Wierda), Hassani (64. Prins).

ADO Den Haag:

Lorsheyd / Vonk (69. Viehoff), Noordermeer, Raaijmakers (83. Pijnacker Hordijk), Nelemans / Van Oosten, Van der Wal, Vande Velde (83. Dupon) / Rijsbergen, Loonen (59. Van den Ende), IJzerman.

(Bron: ADO Den Haag Vrouwen)

Lees verder