Oranjevrouwen in Nations League tegen Engeland, België en Schotland

Het Nederlands vrouwenelftal stuit in de eerste editie van de UEFA Women’s Nations League op Europees kampioen Engeland, België en Schotland. Dat is het resultaat van de loting die dinsdag in Nyon plaatsvond.

De Nations League wordt komend seizoen voor het eerst bij de vrouwen gehouden. De resultaten vormen de basis voor de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland. Ook ligt er voor beide finalisten een Olympisch ticket klaar.

Drie divisies

De UEFA Women’s Nations League is in het seizoen 2023-2024 opgedeeld in drie divisies: League A, League B en League C. Voor de loting van dit eerste seizoen waren de teams verdeeld over de drie leagues op basis van hun positie op de UEFA-coëfficientranking. Nederland is daarop de nummer zes en kwam op basis daarvan bij de loting in League A (pot 2) terecht. De zes wedstrijden (uit en thuis) worden gespeeld tussen september en december 2023.

Tevreden

Bondscoach Andries Jonker (foto) over de loting op OnsOranje: ,,Over het algemeen ben ik tevreden met de loting, zeker als je het vergelijkt met andere poules. Engeland is als regerend Europees kampioen de zwaarst mogelijke tegenstander die we konden treffen. Het wordt een mooie uitdaging en voor vrouwenvoetbalminnend Nederland, de speelsters en ook voor mij, is het bijzonder om tegen het Engeland van Sarina Wiegman te gaan spelen.”

Uitzwaaiwedstrijd

,,België is een tegenstander die we ook gaan treffen in onze uitzwaaiwedstrijd in aanloop naar het WK”, gaat Jonker verder. ,,Het is een land dat zich goed ontwikkelt en een niet te onderschatten tegenstander. Ook Schotland is niet te onderschatten. Tijdens mijn eerste interland in september hebben we nipt met 2-1 van Schotland gewonnen. Het is een taaie ploeg met een paar individueel goede speelsters.”

League A

Groep A1            Groep A2           Groep A3            Groep A4

Engeland            Frankrijk             Duitsland           Zweden
Nederland         Noorwegen       Denemarken   Spanje
België                   Oostenrijk          IJsland                Italië
Schotland          Portugal             Wales                  Zwitserland

Olympisch ticket

De eerste zes poulewedstrijden van de Nations League worden in het najaar gespeeld. De vier winnaars van de poules uit League A spelen in februari om twee Olympische tickets. Frankrijk heeft als organiserend land automatisch het derde Europese ticket voor de Olympische Spelen van 2024 toegewezen gekregen.

Gemengde gevoelens

In februari worden ook de wedstrijden gespeeld om promotie en degradatie van en naar de verschillende Leagues. Daarna gaat een nieuwe cyclus van poulewedstrijden van start. Hierin staat kwalificatie voor het EK op het spel. Jonker: ,,Ik heb gemengde gevoelens over deze nieuwe opzet. Sportief gezien is het een goede zaak dat we meer topwedstrijden gaan spelen. Aan de andere kant betekenen die topwedstrijden een extra belasting voor opnieuw dezelfde speelsters.”

Lees verder
Net binnen