Paul van der Zwaan geeft inzicht in manier van denken Quick-staf en spelers

Ruim voor het einde van de competitie van de Derde Divisie heeft Quick zich veilig gespeeld en is zelfs kanshebber voor het winnen van de derde periode. Wie denkt dat trainer Paul van der Zwaan (foto) bezig is met deze sportieve doelen heeft het mis.

Tekst: Pieter Donath

Voor elke wedstrijd geeft hij hetzelfde antwoord op vragen over de kwaliteiten van de tegenstander, de speelwijze van Quick en de geblesseerde of geschorste spelers. Al deze voor supporters en voetballiefhebbers interessante informatie is voor hem als trainer onbelangrijk. Hij benadert de wedstrijden anders en wil dat de spelers ook zo denken.

Filosofie

Dit heeft volgens hem te maken met zijn filosofie over prestatie-sporten. In sporten moet je altijd bezig zijn met het beste uit jezelf halen. Dat doe je door keihard te trainen om beter te worden, zowel in aanvallen, in verdedigen en in het omschakelen. Maar ook beter worden op fysiek en mentaal vlak. Het kijken naar eindresultaten heeft in zijn ogen dan ook geen enkele toegevoegde waarde. Wat er bij tegenstanders gebeurt, ‘daar hebben wij geen invloed op’, stelt de succesvolle trainer, maar het heeft wel invloed op het verloop van een competitie.

Heden

,,Wij zijn alleen bezig met ons eigen ding, met het beter worden van ons spel. Of wij dus hadden verwacht of we al zo vroeg veilig zouden staan is een vraag die voor ons totaal niet relevant is, net zomin als filosoferen en dromen over periodetitels. Wij zijn bezig met het winnen van wedstrijden, met het heden. De eerstvolgende wedstrijd feitelijk. Dat kunnen we alleen als we beter voetballen dan de tegenstander. Dat is onze focus, daar kunnen we zelf wat aan doen. Dat vereist een bepaalde mindset, je vooraf niet laten verleiden tot dagdromen over eindresultaten. Richt je volledig op je taak binnen het team. Wij moeten presteren, laat andere maar rekenen. Uiteindelijk krijg je aan het eind dat wat je verdiend hebt gedurende een heel seizoen.”

Niet dagdromen

,,En uiteraard willen wij ook prijzen pakken maar dat kan in onze denkwijze alleen door keihard met elkaar te werken, niet door te dagdromen. De wedstrijd van afgelopen zondag tegen Groene Ster was voor mij dan ook weer een bevestiging hiervan. Met redelijk veel blessuregevallen en schorsingen zijn we als groep weer in staat gebleken te doen wat we hadden afgesproken, te focussen op de wedstrijd, niet op afwezigen. Prachtig mooi om te zien hoe deze groep dat momenteel oppakt. We zijn zowel fysiek als mentaal fit. Daar hebben we het hele jaar hard voor gewerkt. Het is echter geen garantie voor resultaat, iedere keer opnieuw zullen we het weer moeten opbrengen met elkaar.”

Lees verder