Glazen Bol van Pol(ly): voorspelling competitie-afloop in 2E

De tweede klasse E zit vol met regioploegen uit Delft, Den Haag en het Westland. Bijna elke club heeft nog belangen bij het uitspelen van de komende drie wedstrijden. Van de veertien ploegen zijn er nog twaalf bij kampioenschap en/of nacompetities betrokken. Een overzicht en een voorspelling is misschien gewaagd, maar ik durf het aan.

Op 27 mei aanstaande vallen de laatste beslissingen en als ik het in mijn voorspellingen mis heb, vlieg ik bovendien een dag later naar Malaga, tenminste als Transavia niet nog een paar keer een gans in de motor opzuigt.

Twee ploegen zijn ‘klaar’

Twee teams zijn eigenlijk klaar. Westlandia (za) doet het dit seizoen erg goed, maar men wist in Naaldwijk al vanaf september 2022 toen de KNVB de promotieregeling bekend maakte dat men niet kon promoveren. Immers, de zondagafdeling speelt in de vierde divisie. Toen zeker was dat ze op een promotieplaats stonden, diende de club een verzoek in om alsnog te kunnen promoveren. Op dat tijdstip heeft het natuurlijk weinig zijn om te proberen alsnog promotie aan te vragen. Halverwege een competitie wordt door de KNVB nooit iets teruggedraaid. Dan gaan de andere clubs die in aanmerking komen meteen in beroep. De laatste drie wedstrijden speelt Westlandia dus om de baard van de keizer. De zami’s kunnen niets meer bereiken, maar wel ‘gunsten’ verlenen of felle tegenstand opwerpen.

Een lekker biertje

Vroeger stond er wel eens een kratje bier in de kleedkamer. Westlandse ploegen hielpen elkaar ook wel uit de nood, maar het zijn andere tijden. Ik heb als insider wel eens een seizoen meegemaakt waarin een nederlaag met bepaalde cijfers een bedrag van 1000 € opleverde. Zo’n suikeroom buiten de club wilde die bonus graag uitkeren. Er was echter een hoger bod.  Ik ga hier geen namen noemen, ik wil nog veilig op vakantie.

Belang bij de opponenten van Westlandia

Westlandia speelt nog tegen Wilhelmus (dat wil directe degradatie ontlopen), FC Skilz (wil kampioen worden) en Vitesse Delft (dat wil de nacompetitie voor de eerste klas bereiken). In het (on)gunstigste geval levert dat de Westlanders drie kratjes bier op. Het zaterdagteam kan bijvoorbeeld ook spelers uit de O23 een kans geven. Dus voor het spek en de snijbonen spelen valt eigenlijk wel mee.

HMSH

De tweede ploeg die op een oor na gevild is, weet het aanstaande zaterdag ook zeker. HMSH staat met tien punten onderaan en kan slechts met drie overwinningen op 19 punten komen. Dat zal tegen de drie tegenstanders CWO, VFC en Full Speed niet lukken. Bovendien staan Wilhelmus en Concordia nu al op 18 punten. Daarnaast is het doelsaldo van HMSH aanmerkelijk slechter. CWO en VFC kunnen zelf werken aan hun doelsaldo tegen de hekkensluiter. Dat is immers beslissend bij gelijk eindigen. VFC en CWO hebben er dus belang bij om zoveel mogelijk te scoren.

Trainers die nu als excuus zeuren dat het doelsaldo doorslaggevend is, wisten dat trouwens vóór de aanvang van de competitie. Niet gaan mekkeren dus.

Kampioenschap

Er zijn in 2E nog maar twee ploegen in de race voor het kampioenschap: FC Skillz en RKDEO. Eigenlijk kan iedereen daar wel vrede mee hebben. De ploegen van Oussama Bekkaoui en Wesley Epskamp zijn qua voetbal de beste en de meest stabiele teams in de afdeling. Omdat FC Skillz vier punten los staat, heeft de ploeg de troefboer in eigen hand. Ze spelen achtereenvolgens tegen Full Speed (t), Westlandia (u) en de laatste wedstrijd tegen RKDEO uit. Dan kan op de laatste zaterdag best een klapper worden, maar het kan ook zo zijn dat de Wateringsevelders zaterdag aanstaande al de kampioensvlag hijsen. RKDEO krijgt namelijk het stugge VFC op bezoek, dat zijn stinkende best moet doen om HVC’10 vóór te blijven voor de strijd om plaats negen. Wint VFC, dan is FC Skillz bij een overwinning op Full Speed al kampioen.

RKDEO runner-up

In dat geval wordt RKDEO nummer twee, het verovert waarschijnlijk de laatste periode en is dan ook de hoogst geplaatste periodekampioen (HPK) in 2E. Dat is een voordeel, want dan heb je maar twee winnende wedstrijden nodig om de eerste klas binnen te stormen. Bovendien heb je thuisvoordeel in de eerste wedstrijd. In dat geval komt RKDEO zeer waarschijnlijk in de tweede ronde uit tegen de nummer 10 uit klas IC (de Rotterdamse afdeling). Op dit moment is dat Nieuw Lekkerland. In ieder geval speelt RKDEO dus op het vertrouwde sportpark in Nootdorp. Bij winst op 10 juni volgt een week later al de finale op een neutraal vast te stellen terrein. Bij winst in die finale is RKDEO eersteklasser.

Twee andere periodekampioenen

SVC’08 won de eerste periodetitel, dacht een tijd lang dat ze kampioen konden worden, maar de ploeg van Jeffrey Freiters verloor de laatste wedstrijden te veel punten. De andere vervangende periodekampioen is waarschijnlijk Vitesse Delft. Die ploeg moet in dat geval met de Scheveningers knokken wie de laagste (PK3) of de één na hoogste periodekampioen (PK2) wordt. Dat heeft ook gevolgen voor een uit- of een thuiswedstrijd tegen een eersteklasser of tweedeklasser uit 2F.

Kaarten ontwijken of juist ophalen?

Ploegen die klaar zijn voor de nacompetitie willen nog wel eens ‘sterkhouders’ sparen die op scherp staan. Een vijfde gele of een directe rode kaart betekent immers een schorsing voor de nacompetitie. In de nacompetitie zelf begint de teller namelijk weer op 0. Het omgekeerde komt ook voor: spelers met vier kaarten pakken in de voorlaatste wedstrijd de vijfde kaart, zevende of negende kaart en zijn dan weer van de kaartenlast af in de nacompetitie.

SVC’08 speelt zaterdag uit tegen Berkel (u), Concordia (t) en Wilhelmus (u). Het zijn alle drie tegenstanders die belang hebben bij een overwinning. Beslist SVC’08 daardoor misschien wie er direct degradeert: Wilhelmus of Concordia? Komen de kratjes bier in de Scheveningse kleedkamer?

Vitesse Delft speelt eerst tegen stadgenoot Concordia, Wilhelmus en Westlandia. Het heeft op dit moment betere papieren (namelijk twee punten) dan Berkel en CION. Zowel Vitesse Delft als SVC’08 moet in dat geval in de nacompetitie drie wedstrijden winnen om eersteklasser te worden. De eerste wedstrijd is op dinsdag 30 mei.

CION en Berkel

CION is een verhaal apart. Op 30 april jl. zag de Vlaardingse club een fusie met de ‘buurman’ op hetzelfde complex, Deltasport, mislukken. De naar de vierde klasse gedegradeerde ploeg van Ton Pattinama trok zich terug uit de fusie die vóór 1 mei moest worden aangevraagd. De vraag in Vlaardingen is wie dat het ergste vindt.

CION moet in de laatste drie wedstrijden spelen tegen HVC’10 (t), CWO (u) en VFC (t). Een aantrekkelijk programma maar ook een zwaar en tegen drie tegenstanders die alles op alles zullen zetten. CION-selectiespeler John de Ronde wordt volgend seizoen hoofdtrainer bij HVC’10. Die zal niet in de derde klasse willen beginnen.

Aan de andere kant heeft CION bij drie overwinningen nog een kans op de derde periodetitel (in plaats van Vitesse Delft.) voor promotie naar de eerste klas. Maar bij drie achtereenvolgende nederlagen spelen ze nacompetitie als HVC’10 in de laatste drie wedstrijden zes punten haalt. CION kan op dit moment alleen maar ingehaald worden door HVC’10 en is dus nagenoeg veilig.

In deze serie zullen zeker geen cadeautjes worden weggegeven. Als CION zaterdag wint van HVC’10 is het definitief veilig voor het degradatietoetje en zou het de andere Vlaardingse broeders kunnen helpen. Maar de onderlinge Vlaardingse verhoudingen liggen bepaald anders dan in het Westland.

Berkel verkeert min of meer in een gelijke situatie als CION. Zaterdag komt SVC’08 op bezoek, een week later trekt de ploeg naar Hoek van Holland en de laatste wedstrijd is thuis tegen CWO, dat in ieder geval op plaats negen zal willen eindigen. Wordt de dubbeldekker voor het doel geparkeerd?  Drie gelijke spelen brengen Berkel immers de definitieve veiligheid.

Drie ploegen voor de nacompetitie

In 2E maken vier ploegen zich echt op voor de nacompetitie. Wilhelmus en Concordia staan gelijk met 18 punten. De Voorburgers hebben in de derde periode een veel betere reeks neergezet (9 uit 6) dan Concordia (0 uit 6). Wilhelmus zal waarschijnlijk op plaats elf eindigen en Concordia naar de directe degradatieplaats verwijzen.

De nummer elf van 2E gaat een heel ander traject in dan de nummers negen en tien. Ze moeten in vier wedstrijden winnen van ploegen die bijna geheel in de Rotterdamse regio spelen. Ze komen HVC’10 en CWO in ieder geval niet meer tegen.

Wanneer HVC’10 de achtste plaats niet bereikt, is de negende ook van belang. Je hoeft dan niet op dinsdagavond 30 mei (direct na Pinksteren) aan te treden en dus ook geen vier wedstrijden achter elkaar te winnen. Op dit moment staat de Hoekse ploeg vijf punten voor op CWO. De nummer tien (op dit moment CWO) moet in dat geval wel op dinsdagavond 30 mei spelen, tegen een derdeklasser.

De nummers negen en tien krijgen in de eerste wedstrijden tegenstanders uit klas 3B (Den Haag en het Westland). Nummer tien speelt eerst uit tegen de laagste periodekampioen (Lyra of Duindorp SV) en daarna komt het mogelijkerwijs op zaterdag 3 juni tegen Verburch, die meer dan waarschijnlijk achter kampioen SC Monster tweede (HPK) in 3B wordt. De nummer negen (nu nog nog HVC’10) speelt op 4 juni thuis tegen de één na hoogste periodekampioen van 3B. (Lyra of SV Duindorp) Daarna kan CWO weer de tegenstander worden en ook dan speelt HVC’10 thuis. Alle reden dus om op plaats negen te eindigen. Wint Verburch echter van CWO, dan mag het weer thuis spelen tegen eventueel HVC’10.

De finaleronde is op 17 juni en betreft voor de regioclubs uit 2E en 3B altijd een tegenstander uit 2D en 3A (regio Leiden). De nummer elf (Wilhelmus of Concordia) treft eenmaal in de finale gekomen een tegenstander uit klasse 2F en 3C/D.

Drie mogelijke degradanten

Over HMSH hebben we het hierboven gehad. Het ligt op dit moment voor de hand dat twee Delftse clubs de Hagenaars zullen vergezellen naar de derde klas. Full Speed heeft de komende twee wedstrijden de koplopers (FC Skillz en RKDEO) voor de zware boeg en Concordia mag het respectievelijk tegen Vitesse Delft (t) SVC’08 (u) en HVC’10 (t) opnemen. Drie ploegen die allemaal hun eigen belangen verdedigen.

Snapt u het allemaal nog?

Mijn glazenbolvoorspelling is dus:

Kampioen: FC Skilz
Nacompetitie eerste klas/tweede klas : RKDEO (HPK), SVC’08 (2PK)  en Vitesse Delft (3PK)
Nacompetitie tweede klas/derde klas: HVC’10, (9), CWO (10)  en Wilhelmus (11)
Drie directe degradanten: Concordia, Full Speed, HMSH.

Lees verder
Net binnen