Gustavo Hamer (ex-ADO-jeugd) schiet Coventry City naar nacompetitie Premier League

Dankzij een doelpunt van middenvelder Gustavo Hamer (foto) heeft Coventry City zich op bank holiday, maandag, geplaatst voor de nacompetitie in het Championship voor een plek in de Premier League volgend seizoen.

Tekst: Peter Petit

Een minitoernooi aan het eind van de competitie moet uit gaan maken wie kampioen Burnley en het als tweede geëindigde Sheffield United naar de hoogste klasse in Engeland, de Premier League, gaat vergezellen. Naast Coventry City hebben ook Luton Town, Middlesbrough en Sunderland zich geplaatst voor het Championship toetje.

Dramatisch

Coventry City kende een dramatische seizoenstart en ook de in Engeland door pers en supporters veel geprezen 25-jarige Hamer deelde in de malaise met een rode kaart en een blessure die hem lange tijd buiten de selectie hield. Gaandeweg het seizoen wisten de Sky Blues zich toch te verzekeren van een plaats in de hoogste regionen van de ranglijst. De 1-1 van maandag tegen Middlesbrough betekende een vijfde eindnotering in het Championship en plaatsing voor de nacompetitie waar de als derde tot en met zesde geëindigde clubs zich voor plaatsen. Zondag 14 mei begint Coventry aan de play-offs en weer is Middlesbrough in de Coventry Building Society Arena dan de opponent, drie dagen later volgt de return in het Riverside stadion. Sunderland en Luton Town spelen op 13 en 16 mei tegen elkaar, de finale op Wembley is op zaterdag 27 mei.

Zelfdiscipline

Gustavo Hamer maakte van 2008 tot 2010 deel uit van de jeugdopleiding van ADO. Vanwege zijn geringe lengte was er in het Zuiderpark geen vertrouwen in een succesvolle loopbaan als profvoetballer voor de in Brazilië geboren Hamer, die vervolgens bij Feyenoord terechtkwam. Daar kreeg de 1.69 meter lange Hamer het aan de stok met toenmalige trainer Giovanni van Bronckhorst, waarna hij voor een korte periode werd uitgeleend aan FC Dordrecht, waar hij vooral opviel door zijn rode- en gele kaarten. Van 2018 tot 2020 speelde Hamer bij PEC Zwolle, waar hij werd opgemerkt door scouts van Coventry City.

Droom

Hamer droomt ervan om in de Premier League uit te komen, een droom die voor ‘Guga’ zoals hij door zijn supporters wordt genoemd, uit kan komen bij het winnen van de nacompetitie. Misschien dat de stermiddenvelder dan ook in beeld komt bij bondscoach Ronald Koeman, de fans van Coventry snappen er niks van dat ‘de tovenaar’, tot nu toe nog steeds niet voor Oranje is opgeroepen. Coventry en haar supporters vrezen dat, indien het niet lukt om te promoveren, Hamer komend seizoen toch de stap naar de Premier League gaat maken, maar dan bij een andere club. Eerder toonde Brighton al belangstelling, maar de twijfel over de zelfdiscipline van Hamer binnen de lijnen zorgde ervoor dat de kustclub uiteindelijk afzag van een transfer. Hamer heeft, na zijn rode kaart vorig jaar september, gewerkt aan zijn zelfdiscipline, met als positief resultaat geen verdere uitsluitingen meer in de rest van het seizoen waarin hij uitgroeide tot één van de best presterende middenvelders in het Championship.

Lees verder