ADO Den Haag sluit seizoen voor eigen publiek ondermaats af

ADO Den Haag heeft in haar laatste wedstrijd van een teleurstellend seizoen de eigen aanhang niet echt kunnen vermaken met een lekkere partij voetbal. De ploeg van Advocaat kwam wel twee keer op voorsprong, maar FC Dordrecht, bivakkerend in de onderste regionen, kon evenzovele keren weer langszij komen: 2-2.

Tekst: Ton Beije           |      Foto’s: Eric de Wit

Dick Advocaat kon in zijn laatste duel als trainer in het Bingoal Stadion geen beroep doen op een reeks van spelers. Om uiteenlopende redenen waren niet beschikbaar Rodríguez, doelman Stevens, Absalem, Esajas, Sleegers, Struick en Severina. In het doel maakte Kilian Nikiema zijn competitiedebuut.

ADO Den Haag presenteerde zich in het nieuwe thuisshirt, maar kon dat niet combineren met een overwinning na een flitsende partij voetbal. Vooraf was er traditioneel een minuut stilte voor degenen die de club zijn ontvallen, met de foto’s geprojecteerd op de twee grote schermen in het stadion.

ADO Den Haag pakte aanvankelijk wel het initiatief, maar tot echte kansen kwam het niet. Een mogelijkheid kwam er uit een hoekschop van Ricardo Kishna, maar de kopbal van de meegekomen Boy Kemper was niet hard genoeg om doelman Liam Bossin te verrassen. Na bijna een half uur spelen was het wel raak. Malik Sellouki kwam met de bal aan de voet oplopen op de helft van FC Dordrecht, ging een prima één-twee aan met Thomas Verheydt en schoot vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied knap en hard raak: 1-0. Binnen vijf minuten stond echter de gelijke 1-1 stand alweer op het bord. In de Haagse zestien draaide Tidjany Touré heel simpel weg van Boy Kemper en schoof de gelijkmaker langs Nikiema.

In de laatste fase van de eerste helft was er zeker niet te genieten van het vertoonde spel op de prima grasmat. De spelers gingen met die 1-1 stand voor de thee naar binnen en de supporters zeer teleurgesteld op zoek naar een versnapering of een biertje. Trainer Dick Advocaat wisselde in de pauze niet, waarschijnlijk had hij te veel wissels kunnen toepassen.

Na de pauze was het eerste wapenfeit voor de thuisploeg, maar een schot van Boy Kamper had geen succesvol einde. FC Dordrecht was dicht bij een voorsprong, maar een inzet van Benjamin Reemst (ex-ADO) vloog via de buitenkant van de paal naast. Blijkbaar had doelman Nikiema de bal nog geraakt want scheidsrechter Richard Martens, die zich moeiteloos aan het matige spel aanpaste, gaf alsnog een hoekschop. Thomas Verheydt had vervolgens pech met een schot, dat over het doel van Bossin vloog.

Voordat het Haags Kwartiertje bijna kon beginnen nam ADO Den Haag weer de leiding. Malik Sellouki werd in het strafschopgebied, vlak bij de achterlijn, onderuitgehaald en Martens wees gedecideerd naar de strafschopstip. Thomas Verheydt stuurde met zijn elfmetertrap doelman Bossin de verkeerde hoek in: 2-1. Maar weer bleek de Haagse formatie niet in staat deze voorsprong vast te houden. Binnen drie minuten kwam FC Dordrecht simpel op gelijke hoogte. Aan de zijkant, net buiten het Haagse strafschopgebied, mocht FC Dordrecht een vrije trap nemen. In plaats van ook de ruimte aan de zestienmeterlijn af te schermen, stelden alle ADO Den Haag-spelers zich op in de zestien. Na een tikje opzij had Sahverdi Cetin vervolgens alle ruimte om de bal langs de grond diagonaal in de verre hoek te plaatsen: 2-2.

In de slotfase kregen beide teams nog mogelijkheden om alsnog de volle buit binnen te halen. Doelman Liam Bossin had echter een prima antwoord op inzetten van Joël Zwarts en de ingevallen Mario Bilate. ADO Den Haag hoopte nog op succes uit een (ingestudeerde ?) vrije trap, maar die poging leek exemplarisch voor het seizoen en mislukte volledig.

Aan de andere kant kwamen er ook nog kansen voor de ploeg van trainer Michele Santoni, maar een derde Dordtse treffer bleef ADO Den Haag gelukkig bespaard. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. Volgende week vrijdag wacht ADO Den Haag de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen Jong AZ.