Zaterdag 2E: Hoop in Hoekse harten, maar nog geen hosanna

HVC’10 is duidelijk aan een inhaalrace bezig. Het Vlaardingse CION moest er aan de Kooikerweg aan geloven. Het zag er in het eerste deel van de eerste helft niet echt naar uit, want de Hoekse ploeg leek wat verlammend te spelen, leed voorin ook veel balverlies, maar kwam in de vijfde minuut toch door een prima voortzet van Dave Kram bijna op een 0-1 voorsprong, ware het niet dat centrale verdediger Josima Lima de bal weggleed voor de voeten van Mitchell Bouwhuis.

Tekst: Cees van der Pol

Een paar minuten later keerde aan de andere kant een Hoekse verdediger een bal van de lijn, waardoor het 0-0 bleef. Ook linksbuiten Angelmo Vyent kon een mooie kans voor de thuisclub niet verzilveren. Vooral bij Hoeks balverlies was de Vlaardingse ploeg in de omschakeling een stuk gevaarlijker.

Panklaar

Maar de beste kans kwam in de 23e minuut toch voor HVC’10. Dave Kram snelde langs Mike van Dongen, legde de bal panklaar voor gelegenheidspits Kirill Slutskyy, die van een paar meter afstand op de voeten van Bryan Struis stuitte. Het had voor HVC’10 de verlossende 0-1 moeten zijn. Na dat moment zakte CION ver weg en HVC’10 nam het initiatief duidelijk in handen. Vooral het middenveld liet zich nu beter zien (Michael van den Bos en Badr ben Mohammed) en de verdediging met Glenn Boon en Len van Ooijen kreeg weer grip op de statische spitsen Danny Koetsier en Calvin Jongejan.

De Lima hoofdrol

In de 35e minuut speelde Josima Lima een hoofdrol in het duel. Hij legde de doorgebroken Rico Sterrenberg stevig neer (het eerste geel van de partij) en na de vrije trap net buiten het strafschopgebied en de daaropvolgende corner van Bouwhuis knalde hij ook nog eens de bal achter zijn eigen doelman: de 0-1 was op dat moment niet helemaal verdiend.

Luidkeels

Omdat CION daarna bij elke vermeende overtreding luidkeels gilde, moesten ze toch eigenlijk snel door hebben dat scheidsrechter Hornes uit Gouda daar niet zo gevoelig voor was. ,,Hoe harder men gilt, des te minder ik fluit”, zei Hornes na afloop. De scheids voelde het spel echter goed aan, gaf veel voordeel waardoor het tempo hoog bleef, maar de thuisclub was minder vleiend over zijn optreden. De werkelijkheid is dat de thuisploeg zichzelf uit het spel haalde en toen de verdediging na een scheidsrechtersbal vlak voor rust helemaal niet goed oplette, glipte Dave Kram weer eens langs Mike van Dongen en de voorzet op Mitchell Bouwhuis was zo strak dat die hem fraai kon binnenglijden: een betere ruststand van 0-2 kon HVC’10 zich niet wensen.

Wissels

In de rust wisselde de ontevreden Ricky van de Bergh (foto) drie spelers: Mike van Dongen en Sander Barragan en Danny Koetsier voor respectievelijk Chris Zaide, Tim van der Hoeven, en Melvin Brandwijk. HVC’10 begon echter met veel meer zelfvertrouwen aan de tweede helft dan in het eerste bedrijf. De doorgebroken Kirill Slutskyy werd al snel na het begin vastgehouden door Donovan Lioe Anjoe die geel kreeg, maar drie minuten later was het vonnis feitelijk al geveld door HVC’10.

Buitenspel of niet

Een verre bal van achteruit bereikte de vrijgelaten Dave Kram. Volgens de thuisploeg in duidelijke buitenspelpositie, maar scheidsrechter Hornes gaf aan dat er geen sprake van was. ,,Het was een verre bal, de assistent stond niet goed gepositioneerd en stak daarna te laat zijn vlag omhoog.” Dave Kram rende op het doel af, kreeg de mogelijkheid om af te leggen naar de mee gerende Slutskyy, maar schoof deze keer de 0-3 zelf achter Struis. CION reageerde furieus, maar de scheids bleef bij zijn standpunt. HVC’10 speelde vanaf dat moment natuurlijk een gewonnen partij.

‘Lange ballen gauw thuis’

HVC’10 kon nu meteen dankzij de gesloten verdediging en een groot gat op het middenveld haar geliefde spelletje spelen. De Hoekenaren kregen een enorme vrijheid en Badr ben Mohammed en Michael van den Bos konden zich uitleven in steekpassjes. Steeds kwam er wel iemand vrij. De conditie speelde nu ook een rol, want CION zakte door het ijs of door haar hoeven.

Bij CION moest het deze middag vooral komen van spelmaker Royama Ibrahim en Desley de Wolf. Ibrahim was deze middag veruit de sterkste thuisspeler met steeds goed genomen corners en vrije trappen. Samen met De Wolf zette hij ook in de tweede helft met strakke lange ballen Angelmo Vyant aan het werk. Die nam ze vaak wel goed aan, maar had daarna te veel moeite om de uitblinkende Jorn Groothuizen te passeren. Of zijn eigen voortzetting ontbrak met zwakke voorzetten. Waar CION steeds moedelozer werd, kon HVC’10 lekker counteren en het kreeg volop kansen om de score te verhogen. Maar nu onderscheidde doelman Bryan Struis zich in positieve zin door kort na elkaar harde schoten van Mitchell Bouwhuis, Slutskyy en Dave Kram te keren.

Wissels bij HVC’10

Piet Boon kon eenvoudig wisselen: hij bracht de lang geblesseerde Reurink (voor Bouwhuis) en Bogaards (voor Sterrenberg) in het veld.  Een paar minuten later ook de licht geblesseerd geraakte Groothuizen (voor Vijverberg). HVC’10 bleef zich door de vrije ruimte op het middenveld kansen scheppen, doelman Struis hield ze steeds tegen. Het sterk spelende Hoekse centrum Glenn Boon en Len van Ooijen gaf geen kans meer weg. De naar DHC vertrekkende doelman Khalid el Menkouzi hield vrij gemakkelijk ook nu weer een ‘clean sheet’. Daardoor werd het uiteindelijk toch een verdiende 0-3 overwinning, die zelfs aanmerkelijk groter had kunnen uitvallen.

Hoop

Door de overwinning heeft HVC’10 ineens een beter uitzicht op plek acht. Door het nog voor de boeg liggende programma is het zelfs met twee overwinningen op Berkel en Concordia zeker van handhaving, omdat CION in de laatste wedstrijd thuis speelt tegen VFC. De stemming bij de thuisclub was niet best. ‘Hoekenees’ Desley de Wolf daarover: ,,We speelden niet alsof er nog iets op het spel stond. Vooral in de tweede helft gaven we helemaal niet thuis. Het warme weer kon je ook niet de schuld geven. Dat heeft HVC’10 ook. HVC’10 won verdiend, vind ik. Jorn Groothuizen speelde ook sterk tegen Angelmo Vyant. We lieten het vandaag afweten. Het worden nog twee spannende wedstrijden.” CION speelt nog twee Vlaardingse derby’s. De laatste wedstrijd tegen VFC kan cruciaal worden.

Lees verder
Net binnen