Zaterdag 2E: FC Skillz pakt tweede titel op rij na overtuigende zege op Westlandia

FC Skillz boekte op een goed bezocht en sfeervol Sportpark Zonneveld een overtuigende overwinning op Westlandia. Met de winst stelde FC Skillz de titel in de voorlaatste ronde in ‘2E’ veilig en pakt hiermee ook haar tweede kampioenschap op rij.

Tekst: Terry Konings    |   Foto’s: Aad van der Knaap

Na de winst op Full Speed was het devies voor de equipe van oefenmeester Oussama Bekkaoui duidelijk. Zo had FC Skillz aan minimaal een gelijkspel genoeg om zichzelf te kronen tot kampioen in de tweede klasse. Kijkend naar het begin van de wedstrijd leek FC Skillz geen last te hebben van de zogeheten ‘kampioenstress’. Westlandia gaf duidelijk wél partij, ondanks het feit, dat het – sportief gezien – nergens meer voor speelde. Zo probeerde Westlandia vooral vanuit het centrum voor het voetbal te zorgen via het duo Lars van de Berg en Timothy Le Duc om vervolgens de Westlandse topscorer van de competitie, Tim van de Voort, in stelling te brengen. De eerste de beste kans was voor immers ook voor Westlandia. Zo kwam Stefan Bron in een één-tegen-één-situatie voor Anouar Azhoum. De jonge doelman pareerde de inzet echter.

FC Skillz liet ook nu zien, dat haar liefde voor de bal geen publiekelijk geheim meer is. Vanuit goed combinatiespel vond de ploeg het doel van Jari Duijvestijn, waarbij Chadion Melfor en Abdel Tufi dreigend werden. In de 25e minuut nam de sterk spelende Adam Bekkaoui het Westlandse doel vanaf 25 meter onder schot. Waar menig toeschouwer het doelpunt (al) telde, spatte de bal uiteen op de lat.

De Haagse dreiging nam meer en meer toe, wat maakte dat het eenrichtingsverkeer in zoverre geen verkeersregelaar meer nodig had. In de 35e minuut kwam FC Skillz op voorsprong. Abdel Tufi reageerde het meest alert in de zestienmeter – nadat de bal vrijkwam – na een ouderwetse kluts ten gevolge van een corner: 1-0. Na het doelpunt – en vooral ook het vieren ervan – trok de dienstdoende scheidsrechter een directe rood kaart voor Shibi Rojer waarbij het voor eenieder aan de aanleiding maar ook de context van de sanctie ontbeerde. Het directe gevolg van de rode kaart, was wel dat FC Skillz met tien man kwam te staan.

Dat voetbal een teamsport is, waarbij niet het individu centraal staat maar juist het team, onderstreepte FC Skillz maar weer eens. De kracht van het collectief kwam immers vrij bij de Hagenezen, want in de 42e minuut kwam FC Skillz op 2-0. Mostava Frederik stak Chadion Melfor de diepte in, die doelman Jari Duijvestijn omspeelde en de bal tegen de touwen aan jaste.

Na de rust zou men niet snel geloven, dat FC Skillz in ondertal speelde en Westlandia dus met één man meer op het veld stond, gezien de dominantie van de thuisploeg. Westlandia moest het vooral vanuit haar spelhervattingen hebben om toch voor wat enige dreiging te zorgen. Zo bracht Stijn van Os in de 51e minuut de bal vanuit vrije trap voor het doel van FC Skillz. De inmiddels ingevallen Pepijn Vis probeerde doelman Anouar Azhoum met een bekeken hakje nog in verlegenheid te brengen, maar de bal verdween over het doel.

Het Haagse antwoord hierop volgde in de 54e minuut. Na een aanval via Yassin Chentouf richting het doel van Westlandia, viel er een afvallende bal in de as voor de voeten van Adam Bekkaoui. De 19-jarige middenvelder aarzelde niet, nam de bal vol op zijn slof en promoveerde deze de linkerkruising in. Dit waarbij het doelpunt, gezien het belang, het momentum maar vooral de schoonheid daarvan aardig in aanmerking kwam voor het mooiste doelpunt van het seizoen. Met de 3-0 voorsprong kwam FC Skillz gevoelsmatig op ‘game, set and match’. Diverse wissels paste trainer Oussama Bekkaoui toe, om de frisheid toch nog te waarborgen gezien veel spelers – gezien het ondertal – toch extra van de zogeheten ‘vuile meters’ voor elkaar hebben weten te maken.

In de 72e minuut maakte ook publiekslieveling, Djurandy Swedo zijn doelpunt – op aangeven van Chadion Melfor – en noteerde hiermee de 4-0 op het scorebord. In de laatste fase van de wedstrijd kwam Westlandia er niet meer aan te pas en speelde FC Skillz ook de wedstrijd zakelijk uit. Om in de wekelijkse wijsheden van Johan Cruyff te blijven, stelde hij ooit eens de vraag: ‘Wat heb je nou liever een goed elftal óf elf goede 1-tallen?’ Ook nu won FC Skillz middels de kracht van het collectief, waarbij de liefde voor de bal gepaard ging met onverzettelijkheid, teamgeest en vooral de wil om te winnen. Met de winst bekroont FC Skillz zich tot trotse kampioen in de tweede klasse en promoveert het voor het tweede jaar op rij, dit daar waar de vereniging (pas) twee jaar actief is in het seniorenvoetbal. Een werkelijk unicum te noemen.