Tweede Divisie: Scheveningen veilig na winst op IJsselmeervogels

Op sportpark Houtrust werd het cruciale duel gespeeld tussen Scheveningen en IJsselmeervogels. Scheveningen moest winnen om ervan verzekerd te zijn het volgende seizoen weer uit te mogen komen in de Tweede Divisie. Bij winst voor IJsselmeervogels was er nog een kleine kans voor de bezoekers om de nacompetitie te ontlopen. Hoewel tot het eind toe nog onzeker was dat Scheveningen zou winnen, was het Lex Immers die in de slotfase de overwinning veiligstelde.

Tekst: John Carlier

Hoewel in de beginfase het belang van de wedstrijd niet direct zichtbaar was, creëerde Scheveningen toch in de twaalfde minuut de eerste kans. Door een perfecte combinatie tussen Michael de Niet en Lorenzo van Kleef kwam de bal bij Kevin Gomez-Nieto die zijn schot net naast zag gaan. Een goede start die werd gevolgd door een actie van Michael de Niet. Ook zijn schot ging net naast.

Raak

In de zestiende minuut was het wel raak door goed voorbereidend werk van Jari de Jong, die de bal vanaf de doellijn op maat aan Michael de Niet gaf. Het was een niet te missen kans, want de bal kon door hem in een leeg doel getikt worden. Het had zelfs drie minuten later 2-0 kunnen zijn als Tim Peters zijn vizier wat beter gericht had. Zijn schot ging hoog over.

Na die goede beginfase, waarin Scheveningen diverse kansen creëerde, ging het spel over en weer waarbij Lex Immers (foto) nog in de zevenentwintigste minuut voor 2-0 had kunnen zorgen. Een perfecte voorzet belandde op het hoofd van Immers, maar zijn kopbal ging net naast. Opvallend in deze fase was dat IJsselmeervogels geen moment de indruk wekte om deze wedstrijd te willen winnen, waardoor er een kleine kans zou zijn om de nacompetitie te ontlopen.

Hoop

In de tweeëndertigste minuut kwam pas de eerste mogelijkheid voor IJsselmeervogels. Het was Mike van de Laar die vanaf de rand van het strafschopgebied kon aanleggen, maar zijn schot hoog over zag gaan. Dit gaf IJsselmeervogels toch wat meer hoop dat er wat te halen viel. Door de druk die het team uitvoerde kwam een minuut later weer een mogelijkheid. Morad el Haddoutti mocht een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot ketste af op de muur. De bezoekers forceerden hierna zelfs nog een corner, maar de verdediging van Scheveningen loste dit op zoals het dit al het hele seizoen doet.

Na deze goede fase van IJsselmeervogels was het toch weer Scheveningen, dat tot aan de rust voor 2-0 had kunnen zorgen. Lorenzo van Kleef bood Lex Immers de mogelijkheid om te scoren, maar zijn kopbal kwam recht in de handen van de keeper. Ook Lorenzo van Kleef had in de slotminuut nog een mogelijkheid, maar zijn te zacht ingeschoten bal belandde ook recht in de handen van de keeper. Wel een terechte ruststand van 1-0.

Tim Peters

IJsselmeervogels begon de tweede helft met drie invallers waaruit wel degelijk bleek dat het geen genoegen wilde nemen met een nederlaag. De wissels brachten niet direct het gewenste effect, want het was weer Scheveningen dat direct bij aanvang van die tweede helft een corner forceerde, maar nog zonder succes. Wel had Lex Immers vanuit een volgende corner voor 2-0 kunnen zorgen, maar dit keer ging zijn kopbal net naast.

Na deze kans was het IJsselmeervogels dat toch het initiatief nam en Scheveningen enigszins in de verdediging dwong. In deze fase moest Tim Peters (foto) onder groot applaus het veld geblesseerd verlaten en werd vervangen door Mehmet Aldogan. Ook IJsselmeervogels wisselde en bracht Adil Haian in het veld voor Sem Scholten. Het was duidelijk zichtbaar, dat IJsselmeervogels er alles aan deed om die gelijkmaker te scoren, maar helaas bleef dit ondanks drie corners uit. Er werden weer twee spelers gewisseld en dankzij die twee wissels en de druk ontstonden er wel weer twee corners maar zonder resultaat.

Verlossing

Door de druk die IJsselmeervogels uitvoerde was trainer John Blok wellicht genoodzaakt om twee spelers te wisselen. Maarten Rieder en Taygeorni Elvilia kwamen in het veld, waarbij de laatste direct de mogelijkheid kreeg om te scoren. Zijn schot ging net naast. Uiteindelijk kwamen er nog drie mogelijkheden voor Scheveningen waarbij de laatste de verlossing was, want een dieptepass bereikte Lex Immers die alleen op de keeper kon afgaan en heel koelbloedig scoorde de ex-prof de 2-0.

In de extra tijd schoot invaller Jordy Ruizendaal van IJsselmeervogels nog op de lat en die inzet had zeker beter lot verdiend. IJsselmeervogels ging strijdend ten onder en zal in de nacompetitie alles moeten geven om op het niveau van de Tweede Divisie te kunnen blijven spelen. De laatste wedstrijd voor Scheveningen is uit tegen TEC, dat nog moet strijden om de nacompetitie te ontlopen.

Een compliment naar de trainer, spelers en staf van Scheveningen is zeker op zijn plaats gelet op de wijze van spelen die Scheveningen zeker in de tweede helft van het seizoen heeft laten zien om behouden te blijven voor de Tweede Divisie.