Zaterdag 2E: Wilhelmus pakt de volle buit in Delft

Vitesse Delft heeft de thuiswedstrijd tegen Wilhelmus verloren. Na een 0-1 ruststand namen de gasten uit Voorburg in het tweede bedrijf afstand en wonnen – enigszins verrassend – met 0-4. Wilhelmus ontliep door dit resultaat rechtstreekse degradatie.

Tekst: Harold Koster     |       Foto’s: Moshe Amsalem

Er stond veel op het spel op Sportpark Tanthof. Vitesse Delft was bij winst zo goed als zeker van de nacompetitie en Wilhelmus had de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. Op een zonnig sportpark gingen de toeschouwers er dus eens goed voor zitten.

Vitesse Delft begon overtuigend en wist in het begin al een paar goede kansen te creëren. In de zesde minuut ging een inzet van Richomar Richards over en even later reageerde keeper Philip Kooper overtuigend op een schot van Vitesse-verdediger Levi Schut. Tussendoor had Hamza el Kaddouri geel gekregen. De thuisploeg vond deze kaart zwaar bestraft, omdat er niet zoveel aan de hand leek te zijn.

Na 26 minuten was daar de eerste kans voor Wilhelmus en het was gelijk raak. Nick Hendrikse ging alleen op het doel af en hield zich prima staande tegen drie verdedigers. Met een overtuigende schuiver liet hij keeper Lennart van den Hengel kansloos: 0-1. Een minuut later leek Richards gelijk te maken, omdat hij alleen op de keeper afging. Maar Kooper lag in de weg en keerde de inzet.

Vlak voor rust kreeg Vitesse en uitstekende kans. Een vrije trap van Sander Koeleman kon door Mark de Graaf ingekopt worden. In geheel vrijstaande positie kopte hij echter naast. Aan de andere kant werd Cedric Aké gevaarlijk. Hij leek te profiteren van een slippertje van Schut, maar de verdediger van Vitesse Delft herstelde zijn fout en zo bleef de schade voor de gastheren tot de rust beperkt.

Beslist

Vitesse Delft probeerde in de tweede helft het heft in handen te nemen, maar kwam al snel bedrogen uit. In de 54e minuut kwam Bhodi Streekstra in kansrijke positie en schoot de bal langs Van den Hengel: 0-2. Nauwelijks vijf minuten later kwam Wilhelmus op 0-3 door een doelpunt van Yuri Bruno.

De strijd leek beslist en tot overmaat van ramp voor de thuisploeg kreeg verdediger El Haddouri in de 66e minuut z’n tweede gelde kaart. De ploeg van trainer Ronald Hes kwam met tien man te staan en speelde een verloren wedstrijd. Nadat Schut door een blessure in de rust al was gewisseld, moest ook Pepijn Snel met een blessure naar de kant. Hun invallers konden geen potten breken.

De wedstrijd kabbelde naar het eind. Vitesse Delft was niet bij machte om echt gevaarlijk te worden en Wilhelmus vond het allemaal wel prima. Ondanks dat wisten de bezoekers nog eenmaal het net te vinden.In de 83e minuut werd de 0-4 gemaakt. Nadat in de blessuretijd een inzet van Vitesse-invaller Dominique Aries van de lijn was gehaald, floot scheidsrechter Bosschieter voor het einde. Wilhelmus had met duidelijke cijfers gewonnen.