Frank Arnesen legt uit waarom Kuyt geen hoofdtrainer werd

|

Als toenmalig technisch directeur van Feyenoord passeerde Frank Arnesen Dirk Kuyt (foto) als nieuw hoofdtrainer van Feyenoord. De oud-speler van de Stadionclub had ooit wel een toezegging daartoe gekregen.

Die afspraak tussen Feyenoord en Kuyt werd gemaakt in de periode voordat Arnese aantrad als technisch directeur. ,,Toen ik bij Feyenoord kwam, was Dick (Advocaat, red.) trainer. Hij deed het zo goed en het was zó rustig, dat we nog een jaar verder wilden. Dirk Kuyt stond klaar hem op te volgen. Hij scheen die toezegging op zak te hebben”, zegt de ex-directeur nu tegen Voetbal International.

Conformeren

,,In eerste instantie wilde ik me conformeren aan de beloftes die waren gedaan, alleen was het een beetje onduidelijk. Ik heb met Dirk lange gesprekken gevoerd, soms heftig. Hij had Feyenoord O19 getraind. Ik zei: Dirk, doe het niet, ga eerst ervaring opdoen. Ik weet toch hoe het werkt? Het trainerschap is een ervaringsvak. Gaat het fout, is je carrière voorbij voordat-ie goed en wel begonnen is. Voor Dirk hadden we Feyenoord O21 in gedachte, een ploeg die moest winnen en ontwikkelen. Ideaal voor een trainer die hetzelfde nastreeft. Maar dat wilde Dirk niet.”

Vervolg

Het vervolg is bekend. Arne Slot werd de nieuwe trainer, terwijl Dirk Kuyt een contract tekende als hoofdtrainer bij ADO Den Haag. Dat was ook geen onverdeeld succes, want bijna halverwege het seizoen kon Kuyt ook zijn spullen pakken bij de Haagse club. Ook hier werd duidelijk, dat Kuyt te weinig ervaring had als trainer om echt te slagen. Onder Dick Advocaat leefde de ploeg op, won veel duels op rij, maar miste uiteindelijk toch nog de nacompetitie.

Lees verder