Sir Winston Cup: Scheveningen maatje te groot voor HBS

Scheveningen stapte, na het definitief veiligstellen van een plek in de Tweede Divisie volgend seizoen, vol zelfvertrouwen het (bij)veld op op het eigen Houtrust-sportpark voor de halve finale in het Haaglanden Voetbal Toernooi om de Sir Winston Cup. Ook HBS wilde wat graag de finale bereiken – na het spelen van de nacompetitie. Scheveningen won echter ruim met 4-0.

Tekst: Ton Beije         |        Foto’s: Aad van der Knaap

Scheveningen kwam goed uit de startblokken. In de eerste minuut leek Georni Elvilia op aangeven van Rodney Lopes Cabral te gaan scoren, maar HBS-doelman Silver Wartna pikte de bal eenvoudig op. Vlak daarna beging Jim Roberti volgens de scheidsrechter een overtreding buiten de zestien op Elvilia. De vrije trap werd door Jari de Jong in de muur geschoten.

Na acht minuten was het echter toch raak. Roberti was in duel verwikkeld met Elvilia, maar de HBS-verdediger gleed uit. Elvilia kreeg de mogelijkheid breed te leggen op Freek van Eijk die in twee pogingen doelman Wartna wist te passeren: 1-0. Vlak daarna kreeg HBS de mogelijkheid iets terug te doen, maar een schot van buiten de zestien werd gepareerd door doelman Kenny Lipman. Ook een schot van Jasper Hooft van de bezoekers vloog over het Scheveningse doel.

In de twintigste minuut had Scheveningen eigenlijk op 2-0 moeten komen. Op aangeven van de over links meegekomen Ruben Koorndijk, vergat Freek van Eijk een niet te missen kans binnen te koppen. Pal daarop ging Fabian Hilpert goed door op snelheid in de as van het veld en ging alleen op doelman Lipman af. Hij schoot de bal echter diagonaal naast. De volgende actie kwam ook van HBS, waar Luca van Leeuwen een schuiver losliet, die een prooi werd van doelman Lipman.

Na bijna een half uur spelen viel echter ook de 2-0. Jim Roberti ging een sliding aan in het strafschopgebied en Georni Elvilia ging gewillig naar het (kunst)gras. Scheidsrechter Hans Spaans zag daar een strafschop in, die door de Scheveningse aanvaller zelf feilloos werd benut: 2-0. In het laatste kwartier kregen beide teams nog wat mogelijkheden en had HBS op slag van rust pech, dat een schot net naast het Scheveningen-doel verdween.

HBS wist dat het na rust snel een doelpunt moest maken om terug te komen in de wedstrijd. Na een goede actie van Luca van Leeuwen op rechts schoot Niels van Pelt de bal net over het doel van Kenny Lipman. Dezelfde Van Leeuwen ging daarna goed door, maar miste vervolgens kracht en kon zijn ‘rollertje’ vanaf de zestienmeterlijn eenvoudig opgepakt worden door de Scheveningen-goalie.

Na goed doorzetten op links van de meegekomen Scheveningen-verdediger Ruben Koorndijk bediende hij Lex Immers vlak voor het HBS-doel, maar de oud-prof kon de bal net niet beroeren anders had de 3-0 een feit geweest. Die derde treffer voor de gastheren viel wel in de 35e minuut. Bij een hoekschop van Lorenzo van Kleef kopte invaller Kevin Gomez Nieto bij de eerste paal volledig vrij binnen. Het duel was beslist, al bleef HBS tegengas geven om te trachten alsnog de eretreffer te scoren. Luca van Leeuwen was daar nog dichtbij, maar doelman Lipman reageerde alert. Dat verdiende doelpunt viel er niet voor HBS, maar aan de andere kant moest doelman Silver Wartna nog wel eenmaal de gang naar het net maken. Op slag van tijd nam Georni Elvilia een dieptepass van Maarten Rieder knap met de borst mee en schoof vervolgens de bal onder de HBS-doelman door: 4-0.

Scheveningen ontmoet – als hoogst spelende regioclub op zaterdag – op zaterdag 17 juni in de finale van het Haaglanden Voetbal Toernooi om de Sir Winston Cup de hoogste spelende zondagclub uit de regio, Quick. Die finale op het complex van Wilhelmus vangt aan om 17.00 uur.