Drie voormalige ADO Den Haag-spelers in selectie Jong Oranje voor EK

Jong Oranje gaat zich met 23 spelers voorbereiden op het EK 2023 in Roemenië en Georgië. Tot die groep behoort een drietal spelers, dat eerder ook het shirt van ADO Den Haag droeg: Joshua Zirkzee, Crysencio Summerville en Milan van Ewijk (foto).

Jong Oranje begint op zondag 11 juni aan de voorbereiding op het EK 2023. De eerste EK-wedstrijd tegen België staat voor woensdag 21 juni om 18.00 uur op het programma.

EK-selectie

De EK-selectie bestaat uit de volgende spelers: Brian Brobbey (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Kenneth Taylor (Ajax), Sven Mijnans (AZ), Joshua Zirkzee (Bologna FC), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Ian Maatsen (Burnley FC), Wouter Burger (FC Basel), Ryan Gravenberch (FC Bayern München), Sepp van den Berg (FC Schalke 04), Quinten Timber (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Ludovit Reis (Hamburger SV), Crysencio Summerville (Leeds United FC), Elayis Tavsan (NEC), Jasper Schendelaar (PEC Zwolle), Jurgen Ekkelenkamp (Royal Antwerp FC), Bart Verbruggen (RSC Anderlecht), Milan van Ewijk (sc Heerenveen), Thijs Dallinga (Toulouse FC), Micky van de Ven (VfL Wolfsburg), Kjell Scherpen (Vitesse) en Million Manhoef (Vitesse).

Kwaliteit

,,Het EK staat voor de deur en we kijken hier als Jong Oranje erg naar uit,’’ aldus Jong Oranje-trainer Erwin van de Looi bij OnsOranje. ,,Ik denk dat we een mooie selectie hebben waarbij we gekeken hebben naar kwaliteit en gedrevenheid. Vanzelfsprekend is deze selectie weer tot stand gekomen in overleg met bondscoach Ronald Koeman. Het Nederlands elftal maakt zich op voor de Nations League Finals en blijft natuurlijk altijd leidend, maar het is goed dat we als Oranje-teams op deze manier samen kunnen werken. De meest opvallende afwezige in onze selectie is Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen). Hij koos ervoor om zich, nadat hij niet geselecteerd was voor het Nederlands Elftal, niet beschikbaar te stellen voor Jong Oranje. Voor ons is dit natuurlijk erg jammer, maar ik denk ook zonder Frimpong een prima selectie over te houden voor het EK.’’

Trainingskamp in Oostenrijk

Jong Oranje reist op maandag 12 juni af naar Oostenrijk. Hier belegt het team een trainingskamp in voorbereiding op het EK. Op woensdag 14 juni speelt Jong Oranje nog een laatste oefenwedstrijd tegen het Olympisch elftal van Japan. Deze wedstrijd wordt om 14.30 uur gespeeld in de ERGO Arena in het Oostenrijkse Wiener Neustadt.

Jong Oranje richting EK 2023

In juni 2022 plaatste Jong Oranje zich voor de tweede keer op rij voor het EK. Vervolgens werd er in de voorbereiding op het EK geoefend tegen België (1-2 winst), Roemenië (0-0), Noorwegen (3-0 winst) en Tsjechië (1-1). Op het EK treft Jong Oranje België, Portugal en Georgië. De groepswedstrijden in poule A worden gespeeld in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Nederland begint het EK op woensdag 21 juni tegen België. Vervolgens speelt het team van Erwin van de Looi op zaterdag 24 juni tegen Portugal en de groepsfase wordt afgesloten tegen gastland Georgië op dinsdag 27 juni. De aftraptijd van alle drie de wedstrijden is 18.00 uur Nederlandse tijd.

EK 2023 in Georgië en Roemenië

Het toernooi wordt van 21 juni tot 8 juli 2023 gehouden. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Georgië en Roemenië als gastlanden al automatisch gekwalificeerd waren. Net als Nederland zijn titelverdediger Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Portugal en Spanje door winst in hun kwalificatiegroep geplaatst voor het EK. Zwitserland werd als beste nummer twee, gemeten over alle negen kwalificatiegroepen, toegevoegd aan het deelnemersveld van het EK. Israël, Kroatië, Tsjechië en Oekraïne waren de vier winnaars van de play-offs en brachten het totale deelnemersveld zo op zestien deelnemers. De groepsfase van het EK wordt gespeeld van 21 juni tot en met 28 juni. De kwartfinales zijn op 1 en 2 juli en de halve finales op 5 juli. De finale van het EK 2023 is op 8 juli in de Batumi Arena in Georgië.

(Bron: KNVB Media)

Lees verder