Succestrainer Vaes (FC Zoetermeer) komend seizoen ‘bouwmeester’ bij CVC Reeuwijk

Na het behalen van de vierde plek in de vierde klasse D staat hoofdtrainer Leroy Vaes (foto) met FC Zoetermeer aan de vooravond van deelname aan de nacompetitie voor promotie. Het laatste klusje van de ambitieuze 42-jarige trainer die FC Zoetermeer na het nagerecht van de reguliere competitie verlaat.

Tekst: Peter Petit

Leroy Vaes verkast naar CVC Reeuwijk, eveneens deelnemer aan de nacompetitie, maar dan met als inzet behoud van een plaats in de derde klasse. Een gesprek met een trainer die momenteel nog in het ongewisse verkeert of hij vertrekt bij een vierdeklasser die volgend seizoen een klasse hoger voetbalt, of terechtkomt bij een huidige derdeklasser die volgend seizoen een stapje terug moet doen.

Jeugdtrainer

Voordat de in Pijnacker woonachtige Vaes in 2019 als hoofdtrainer werd aangesteld, was hij eerder al zes jaar actief als jeugdtrainer bij FC Zoetermeer om vervolgens naar Wippolder te gaan waar hij een jaar als assistent-trainer van de hoofdmacht werkzaam was. Na vier jaar hoofdcoach te zijn geweest liet het bestuur van FC Zoetermeer Vaes eind januari weten niet met hem door te gaan, maar de voorkeur te geven aan een nieuw gezicht voor de troepen van de vierdeklasser.

Doorgaan

Vaes: ,,Ik wilde in principe zelf wel doorgaan, maar de club besliste anders, het is gegaan zoals het is gegaan. Ik weet als geen ander dat er een tijd is van komen en een tijd van gaan. Ik had op een donderdag een gesprek met het bestuur van Zoetermeer, heb zaterdag mijn selectie over mijn vertrek ingelicht, en de week daarop had ik Reeuwijk al aan de lijn. Ik had op maandag een gesprek bij Reeuwijk en binnen iets meer dan een uur was het rond.”

Benieuwd

,,Reeuwijk is te vergelijken met Zoetermeer, de helft kleiner, maar nette kleedkamers, twee kunstgrasvelden en een natuurgrasveld. De vereniging had anderhalf jaar geleden 425 leden, dat zijn er inmiddels rond de vijfhonderd, de helft van het aantal leden in Zoetermeer. Volgens mij is het ook een club waar weinig jongens komen en weinig weggaan. Ik ben heel benieuwd en heb er erg veel zin in”, aldus Vaes.

Bouwen

Vaes: ,,Wat ze mij tijdens het gesprek bij Reeuwijk geschetst hebben is dat afgelopen zomer wat oudere jongens het plan hadden te stoppen. Uiteindelijk hebben ze een aantal van die spelers toch over kunnen halen dit seizoen nog te blijven, anders zou de groep helemaal uit elkaar zijn gevallen. Maar nu hebben die routiniers te kennen gegeven komende zomer toch echt te stoppen, dat betekent dat alle ervaring stopt, dus mijn taak wordt eigenlijk om opnieuw te gaan bouwen aan een eerste elftal en voornamelijk jeugd in te passen. Volgens mij zijn er op papier rond de veertig selectiespelers voor twee elftallen, waarvan vijf tot zeven jongens die 25 zijn, de rest is allemaal jonger dan 22, dus echt een heel jonge groep, het lijkt me leuk daarmee wat nieuws op te bouwen. Het opnieuw starten, het opnieuw bouwen met een nieuw elftal, spreekt mij wel aan. Ze hebben bij Reeuwijk ook te kennen gegeven mij tijd en ruimte te geven, dat ze dus ook niet zenuwachtig worden mochten ze degraderen, dat lijkt mij een prima klimaat.”

Opbouwtrainer

Beginnen met een nieuwe groep, Vaes is ermee bekend. ,,Toen hij vier jaar geleden als hoofdcoach bij Zoetermeer aan de slag ging, kreeg hij ook te maken met een nieuwe lichting spelers. Vaes: ,,Spelers die allemaal uit de jeugd kwamen of die 21, 22 waren, jongens die er toen liepen, lopen hier nog steeds rond en zijn nu dragende spelers van 27, 28. Eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. Ben ik dan een opbouwtrainer? Ik weet niet of daar een specifieke naam aan te koppelen is. Vroeger was het voetbal heel anders, in mijn tijd toen ik zelf nog voetbalde, was iedereen gelijk, trainers scheerden iedereen over één kam, dat bedoel ik niet negatief, maar tegenwoordig hou je veel meer rekening met het ‘totale mens principe’, zoals meneer Van Gaal zegt. Ik ben ook heel nieuwsgierig naar het verhaal achter elke speler, ben geïnteresseerd in hoe een privéleven van een speler eruit ziet, wat doen ze in het dagelijks leven en dat niet omdat ik alles moet weten, maar soms is het gewoon makkelijker om goed met elkaar om te gaan en begrip voor elkaar te hebben.”

People-manager

People-manager? ,,Ja, dat denk ik wel, dat vind ik wel heel prettig, maar ook wederzijds dat het niet van één kant komt. Ik weet ook precies wanneer een speler jarig is, sterker nog bij Zoetermeer feliciteer ik een jarige op de dag zelf. Jonge spelers zijn vaak wat leergieriger dan spelers die al langer spelen, die hebben natuurlijk al een bepaalde ervaring, dus daar moet je vaak de middenweg zoeken, en jongere spelers kun je toch nog wat meer kneden en dat is een heel leuk proces.”

Tevreden

Terugkijkend op vier jaar hoofdtrainerschip kijkt Vaes, zeker na het behalen van een nacompetitieplek afgelopen zaterdag, met een tevreden gevoel terug. “De eerste twee jaar zaten we natuurlijk in de coronaperiode, het eerste jaar werd er helemaal niet gevoetbald, het tweede jaar speelden we zes, zeven wedstrijden. Vorig jaar zesde geworden, door het twee speelronden voor het einde terugtrekken van een club de nacompetitie misgelopen en nu vierde en nacompetitie, prima resultaat technisch gezien. Ik denk dat we het voor Zoetermeer begrippen met deze selectie uitstekend hebben gedaan en hopelijk straks in de nacompetitie nog een klein beetje meer, maar dat zullen wij af moeten wachten. Nu we de nacompetitie gehaald hebben, denk ik wel dat er iets in de ploeg gaat leven, dat je een soort van onverslaanbaar bent, er gaat iets gebeuren in de groep, mijn spelers zijn al wekenlang met de nacompetitie bezig.”

Lees verder