KNVB start onderzoek naar Barendrecht: ‘Nacompetitieduel woensdag uitgesteld!’

De KNVB is officieel een onderzoek gestart naar de wedstrijd Barendrecht-GVVV. Barendrecht gaf tegenstander GVVV zaterdag op curieuze wijze drie doelpunten cadeau, waardoor de bezoekers het duel in de slotminuten met 3-4 wonnen.

Deze uitslag betekent, dat Barendrecht nu wél nacompetitie speelt om een plek te bemachtigen in de Tweede Divisie. Het was een scenario, dat vooraf ook al bekend was. Vlak voor tijd bleek dat Barendrecht met de uitslagen op de andere velden alleen nog nacompetitie kon halen, wanneer het zou verliezen.

Scoreverloop

Een uitleg: tegenstander GVVV pakte de periodetitel, waardoor een vervangende periode naar Barendrecht – de nummer drie op de ranglijst – werd doorgeschoven. En dus hield Barendrecht in de laatste minuten open huis. De 3-1 voorsprong was daardoor in korte tijd veranderd in een 3-4 nederlaag.

Beelden

Op de beelden (zie onder) die op Twitter de rondgang doen, is te zien hoe GVVV-aanvaller Byron Burgering in de slotminuten zonder enige tegenstand van Barendrecht-verdedigers op het vijandelijke doel van af mocht gaan en één van zijn drie doelpunten maakt. De Barendrecht-verdedigers deden weinig moeite de aanvaller van GVVV te achterhalen en ook doelman Bradly van der Meer maakte vervolgens een theatrale duik over de bal heen.

Een KNVB-woordvoerder heeft al laten weten, dat de voetbalbond de zaak hoog opneemt. ,,Het klopt dat de nacompetitie op punt van beginnen staat, maar deze zaak kan daar gevolgen voor hebben”, aldus Martine Braam namens de KNVB tegen het AD.

Uitleg club

Barendrecht zelfs is duidelijk over de situatie. ,,Met het oog op de competitiestructuur van de Derde Divisie heeft BVV Barendrecht gebruik gemaakt van de mogelijkheden om een (vervangende) periodetitel te bemachtigen. Dat wilden we bereiken door onze wedstrijd tegen GVVV te winnen. Er was ook een scenario waarbij we van hen moesten verliezen om als derde te eindigen op de ranglijst en daarmee een vervangende periodetitel te krijgen. We zouden onszelf op prestatieve gronden tekortdoen als we die mogelijkheid niet zouden aangrijpen. We hebben niet verloren om onze directe tegenstander of andere tegenstanders te helpen, maar alleen uit eigen belang. We hebben begrip voor de morele bezwaren tegen het wedstrijdverloop, maar deze situatie is het gevolg van de competitieopzet rondom het vergeven van periodetitels”, aldus de club op de eigen website.

Protest

Het bestuur van Sparta Nijkerk heeft protest aangetekend bij de KNVB tegen het wedstrijdverloop van Barendrecht-GVVV. De vraag is of de KNVB dezelfde mening is toegedaan als BVV Barendrecht. De nacompetitiewedstrijd Barendrecht-TEC, die voor woensdagavond op de agenda stond, is door de KNVB inmiddels al uitgesteld. De andere drie wedstrijden (DOVO-VVSB, Groene Ster-GVVV en Hercules-IJsselmeervogels) gaan wel door.

De aanklager van de KNVB zou vandaag later op de dag of anders morgen met een strafeis voor het ‘onsportieve gedrag’ komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Lees verder